sosyal müzik sitesi last.fm‘de kah profile koymalık, kah sitenin tuttuğu istatistikler kullanılarak eğlenmelik bol bol uygulama mevcut. bu bildiride keşfettiklerimden bir kısmını sıralayacağım:1- Automatic Signature Images: forumlardaki imzalara ya da herhangi bir sitenin resim kabul eden profil bölümlerine yerleştirmeniz için en çok dinlediğiniz albüm kapaklarını sıralayan bir uygulama. en fazla 30 albüm olacak şekilde resmin ebatlarını seçiyorsunuz, sonra istatistiğin aralığını belirliyorsunuz (tüm zamanlar, 3 ay, 6 ay falanfilan) ve üstteki kodu koyacağınız yere yerleştiriyorsunuz. resim çağırıldığında uygulama kendi sunucusunda resmi dinamik olarak oluşturuyor.

Automatic Signature Images
Automatic Signature Images

2- Open Mind Index: last.fm’deki kullanıcı etiketlerine göre ne tarz müzikleri dinlediğinizi gösteren bir uygulama. üstelik bu etiket miktarına göre ne kadar açık fikirli bir dinleyici olduğunuzu da ölçebiliyor. farklı tarzlar dinliyorsanız doğal olarak farklı etiketler yer alıyor ve “open mind index” puanınız daha yüksek oluyor. istatistik sevdalıları için güzel bir uygulama. görseli bir kere oluşturduktan sonra her ayda bir kere kendiliğinden güncelleniyor.

Open Mind Index
Open Mind Index

3- MetalAd Generator: bu uygulama daha çok metal müzik dinleyenler için. kullanıcı adınızı, istatistik aralığını ve logo sayısını girdiğiniz zaman alınan bilgilere göre grup logolarından oluşan düşey bir görsel yaratıyor. listede metal müzik yapmayan olursa onları atlıyor, bir sonraki sıradakine geçiyor.4- Last.fm Tools: burası şimdilik iki tane uygulama sunuyor. bir üçüncü uygulama olacak olan etiket bulutunuysa “yakında” diyerek vaat ediyor. mevcut uygulamalardan birincisi, “badges” denen rozetler. bunun da iki seçeneği var. birincisinde toplamda skroplanan şarkı sayısını yazıyor. ikincisiyse günde, haftada ya da ayda skroplanan ortalama şarkı sayısını istatistiğe döküyor. rozetlerden farklı olarak bir başka uygulama ise zannediyorum ki last.fm veritabanından alınan (yoksa alakasız olur herhalde) albüm kapakları. yani bir arama motoru. albümün adını girerek kapak arıyorsunuz. kişisel bir uygulama değil yani.5- pict.fm: bunu kullanmak için last.fm kullanıcısı olmak gerekmiyor ama üye olanlara farklı bir oluşturma seçeneği sunulmuş oluyor. en fazla 160×160 piksellik bir görsel oluşturan uygulama, profilinizden seçtiğiniz sanatçı fotoğraflarını slayt şov halinde gösteriyor. kötü haber, en fazla 7 sanatçı seçilebiliyor. az da olsa çeşitli görsel efektler de var uygulamada. ayrıca sanatçının birden fazla fotoğrafı varsa hangi fotoğrafın görüneceğine karar verebiliyorsunuz.

6- Last.fm automagic Badges: bu uygulama da bir resim jeneratörü. çeşitli istatistikler çeşitli stillerde kullanılarak görseller oluşturulabiliyor. yalnız “true listener” seçeneğini anlayamadım, hangi durumlarda “false listener” olunuyor acaba?

Last.fm automagic Badge
Last.fm automagic Badge

7- last.tv: bunu bildirgeçte last.fm ararken buldum (daha evvel yazılmış mı diye bakınırken). bu bir derleme yazısı olduğundan bunu da ekleyeyim, her ne kadar çoğumuz kullanamayacak olsak da. çünkü last.tv adlı uygulama youtube‘u kullanıyor çalışmak için. last.fm’den aldığı kullanıcı istatistiklerine göre, kullanıcı zevkine uygun sıra sıra videolar gösteriyor.

last.tv
last.tv

8- idiomag: tek başına bir last.fm uygulaması değil, başka siteleri de kaynak olarak kullanabiliyor. bunu daha önce kendim de keşfetmiştim ama yine bildirgeç araştırması esnasında buna da rastladım. uygulamanın amacı, eldeki verileri, last.fm’den (ya da başka sitelerden) gelen kullanıcı verileriyle birleştirip kişinin müzik zevkine özel çevrimiçi dergi oluşturmak. yazıları çeşitli kaynaklardan alıyor. sayfaları da dinamik olarak oluşturduğunu tahmin ediyorum.9- playground: last.fm’in kendi uygulamalarının bulunduğu site. ama kişisel uygulamalardan ziyade, genel istatistiklere göre hazırlanmış şeyler var burada. “en reddedilen skroplamalar“, “en çok kullanıcıdan kullanıcıya tavsiye edilenler“, “sanatçı adı varyasyonları“, “çoklu etiket arama“, “en çok ilk 10’a giren şarkılar” ve “tarz adaları” diye sıralanan uygulamalar mevcut. istatistikseverlerin kaçırmaması gereken bir yer olsa gerek.

last.fm playground
last.fm playground

10- Last.fm Diploms & Certificates: bu uygulama yine last.fm’deki kullanıcı verilerini kullanarak kişiye özel görseller oluşturuyor. iki seçenek var, biri sertifika, biri de diploma. sertifika, kendine özgü biçeminde en çok dinlediğiniz grubu gösteriyor, diplomaysa toplam dinlediğiniz şarkı sayısını. diplomanın işlevi baydı derseniz sertifika bir nebze daha orijinal duruyor.

sertifika
sertifika