bildirgec.org

yaşamın kıyısında hakkında tüm yazılar

Bringing Out The Dead-1999

| 20 August 2010 12:10

Bringing Out The Dead, Martin Scorsese‘nin 1999 yılında Joe Connolly‘nin eserinden uyarladığı filmin başrollerinde Nicolas Cage, Patricia Arquette, John Goodman, Tom Sizemore gibi dönemin önemli oyuncuları mevcut. Filmin senaristi daha evvel Taxi Driver, Raging Bull ve The Last Temptation of Christ gibi önemli ve büyük filmlerin senaryolarını da yazan Paul Schrader. Filmin kurgusunu, yönetmenin daimi kurgucusu Thelma Schoonmaker yaptı.

Sirenler susmuyor New York sokaklarında. Çünkü ölümler, yaralanmalar bitmek bilmiyor. Her gün, her gece şehrin bir yerinde yardıma muhtaç insanlara yetişmeye çalışıyor bu sirenleri susmayan ambulansın şoförü. Fakat artık işini eskisi gibi sevmiyor, bu işi artık eskisi gibi yapmak istemiyor. Çünkü o, son zamanlarda çok fazla ölüm görmeye başladı. Çünkü o artık yaralıları hastaneye yetiştiremiyor. Hal böyleyken Frank, bu ölümlerde dolaylı ya da doğrudan bir ilgisinin olduğunu düşünmeye başlıyor. Artık çalışmak istemiyor Frank. Ama çalışmak zorunda. Çünkü hastanenin ona ihtiyacı var. Onunsa bir kaç haftalık bir dinlenmeye. Ama hastane yönetimi onu “kovmuyor”. O da çareyi uyuşturucuda, alkolde arıyor. Bu düşüşünü, dibe vuruşunu hızlandırıyor.

Yaşamın Kıyısında (2007)

queennothing | 11 September 2009 09:51

25 Ağustos 1973, Almanya doğumlu Türk asıllı senarist / yönetmen Fatih Akın‘ın 2007 yılında vizyona giren sinema filmi “Yaşamın Kıyısında” (Auf Der Anderen Seite), Türkiye ve Almanya’da çekildi. Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak, Nursel Köse, Tuncel Kurtiz, Hanna Schygulla, Patrycia Ziolkowska, Erkan Can, Yelda Reynaud‘un rol aldığı film, Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ dalında ödül kazandı.
Ayten, Almanya’da yaşayan parasız bir genç kızdır. Annesinin Türkiye’de bir ayakkabı mağazasında çalıştığını düşünen genç kız, bir gün tesadüf sonucu Alman asıllı Charlotte ile tanışır. Kalacak yeri olmadığı için Lotte’nin davetini kabul eden Ayten, Lotte’nin evinde yaşamaya başlar.
Sol terbiyeyle büyüyen ve sıkı bir eylemci olan Ayten, patavatsız ve Lotte’nin annesine göre ‘görgüsüz’ biridir. Kızı Lotte’nin Ayten’le arkadaşlık etmesini istemeyen yaşlı kadın, iki kızın daha da yakınlaştığını ve duygusal bir ilişkiye girdiklerini farkeder.Bir süre sonra işler, Ayten için tersine dönecektir; sahte pasaport kullandığı anlaşılan Ayten, Türkiye’ye gönderilir. Arkadaşının peşinden Türkiye’ye giden Lotte, Ayten’in bir çeşit sol örgüte mensup ve bir takım olaylar sonucunda, Ayten’in hapiste olduğunu öğrenir.

Ayten’in örgütü tarafından kullanılan silahla, bir polis öldürülmüştür ve bu silah, Ayten tarafından saklanmıştır. Silahı bulup, Ayten’i hapisten çıkarmayı planlayan Lotte, İstanbul’un tekin olmayan sokaklarında trajik bir olay yaşanmasına sebep olacaktır.

Fransa’da Türk Filmleri Gösterimi

queennothing | 29 November 2008 10:37

Fransa, Türk Sineması’nın 14 değerli yapmına destek veriyor. Fransa’nın kuzeydoğusunda yer alan Strasbourg kenti sınırları içerisinde bulunan L’Odyssee Sineması, “Quinzaine du Cinéma Turc – Türk Filmleri Gösterimi” adında bir etkinlik düzenliyor.
3 Aralık’tan 30 Aralık tarihine kadar 14 farklı yapımın gösterileceği etkinlik, aslında ilk defa düzenlenmiyor. Fransa, tam 20 yıldır Türk Sineması’nın seçkin filmlerini İngilizce altyazıyla göstererek yakından destek veriyor.

Bu sene gösterilecek filmler;

fatih akın; türk asıllı alman yönetmen

behman | 26 October 2008 08:05

Fatih Akın 25 Ağustos 1973’te Hamburg’da doğdu. 1994’te Hamburg’da devlet güzel sanatlar akademisini kazandı ve 2000 yılında görsel iletişim bölümünden mezun oldu. Mezun olmadan önce bile film, senaryo işleriyle haşır neşirdi. Wüste film şirketiyle çalışmaya başlamıştı bile.

Akın, 1995’te ilk kısa filmi Du bist es! (o sensin!)’te yönetmen koltuğuna oturdu. Bu filmiyle Hamburg Uluslararası Kısa Film Festivali’nde “izleyici ödülü”nü kazandı. ikinci kısa filmi Getürkt (1996)’ten sonra 1998’de ilk uzun metrajlı filmi Kurz und Schmerzlos” (kısa ve acısız)’u çekti. Bu film Akın’a “bronz leopar” ödülünü ve Bavarian Film Fest’te “en iyi genç yönetmen” ödülünü kazandırdı.

Güzelleme

INTERNET CAFEE | 04 November 2007 02:23

Şükrü Saracoğlu’ndaki maçın 66.66’ncı dakikası idi saate baktığımda. Tuttuğum takımın yenilmekte olduğunun verdiği hüzün ile bünyeme ancak litre ölçüsü ile hesaplanabilecek miktarda yüklediğim alkolün tesirinde iken, külliyatını nerede ise hatim ettiğim inan6666’nın ayaktopundan bahis açmadığı aklıma geldi. Biraz kışkırtsam acaba kalem oynatır mı falan diye düşünürken, 25. Saat filminde Monty namlı torbacı pirinin ayna karşında yaptığı epik konuşması vasıtası ile kendisine bir güzelleme yazayım diye kafamda tasavvur etmeye başladım. Adamımız Montgomery Brogan, çocukluğunun geçtiği sefil Bronx’da sokaklarda top peşinde koşarken her türlü pisliğe basmayı tecrübe ettiğinden, parlak zekasına hürmeten aldıkları kolejde zengin bebelerine tombala çektirmeye başlayınca kapının dışına koyulmuş, narkotik kariyerin sağladığı $$$ istifinden ziyadesi ile zevk alıp, kendi kendisine ev, araba, çıtır Porto Rikolu manita tevdiatı yapmak yolunu tutmuştur. Yaşadığı bu zevk-i sefa dolu hayatın tadını çıkartırken daha çok $$$ istif etme hırsı ile tüm Hollywood filmlerindeki serseri bünyelerin en büyük hatasını yaparak, son ve büyük bir iş patlatıp piyasadan çekilmek kararı aldığından tüm servetini evdeki deri koltuğun içine güzelce zula ettiği sandığı bir gün, lacivert üstüne sarı yazılı yağmurluklarından her Türk evladının görür görmez tanıyacağı DEA departmanından ajanlar ansızın kapısını çalarak metazori misafir olmuşlar, zulayı anında açık ederek Monty’nin yekün sermayesine ve bilhassa geleceğine ipotek koymuşlardır.

Altın Portakal Ödülleri Sahiplerini Buldu

byhnvc | 30 October 2007 14:41

En İyi Film: Yumurta
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Yaşamın Kıyısında
Behlül Dal Digitürk Genç Yetenek Jüri Özel Ödülü: Saadet Işıl Aksoy (Yumurta)
En İyi Yönetmen: Fatih Akın (Yaşamın Kıyısında)
En İyi Senaryo: Semih Kaptanoğlu-Orçun Köksal (Yumurta)
En İyi Müzik: Zülfü Livaneli (Mutluluk)
En İyi Kadın Oyuncu: Özgü Namal (Mutluluk)
En İyi Erkek Oyuncu: Murat Han (Mutluluk)
En İyi Sanat Yönetmeni: Naz Erayda (Yumurta)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Özgür Eken (Yumurta)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nursel Köse (Yaşamın Kıyısında)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tuncel Kurtiz (Yaşamın Kıyısında)
En İyi Kurgu: Andrew Bird (Yaşamın Kıyısında)
En İyi Laboratuvar: Şafak Stüdyo (Sis ve Gece)
En İyi Saç ve Makyaj: Songül İbrahim-Fatma Kardeş (Mutluluk)
En İyi Kostüm: Naz Erayda (Yumurta)
En İyi Ses Tasarımı-Miksaj: Orçun Korluca (Mutluluk)
En İyi Özel Efekt: Ödüle değer çalışma yok

Altın Portakal ile alakalı detaylı bilgi ve resimler için sitesini gezebilirsiniz .

fatih akın oscar yolcusu

blaspheme | 20 September 2007 20:22

'yaşamın kıyısında' filminin afişi
‘yaşamın kıyısında’ filminin afişi

‘duvara karşı’ filmiyle berlin’de büyük ödülü kucaklayan fatih akın son filmi yaşamın kıyısında ile cannes film festivali’nde de hem en iyi senaryo ödülünü hem de ekümenik özel ödülü’nü alarak başarısını perçinlemişti.

bugün ise bu başarılı film almanya’nın oscar adayı olarak açıklandı.

temmuz – ekim 2006 tarihleri arasında, hamburg, bremen, istanbul, karadeniz kıyıları ve trabzon’da çekimleri gerçekleştirilen filmin başrollerini nurgül yeşilçay, baki davrak, tuncel kurtiz, patrycia ziolkowska, nursel köse ve hanna schygulla üstleniyor.