bildirgec.org

türkçe hakkında tüm yazılar

YÜZDE BİR İLE NEYİ BAŞARABİLİRSİN?

pease | 03 July 2012 17:59

Geçen gün ilginç bir şey geldi başıma.Ben bu aralar İspanyolca öğreniyorum.Bunu bir arkadaşımla paylaştığımda 150 kadar kelime bildiğimi söyledim.O da 1500 kelime bilsen konuşursun herhalde dedi ve ben düşündüm.Bizler Türkçe konuşurken 1500 kelime kullanıyor muyuz ?Türkçe yapı bakımından sondan eklemeli bir dildir.Bu ne demek derseniz bir kelimeyi türeterek uzun bir kelime haline getirebilirsiniz.Örnek verecek olursam siz ÇEKOSLAVAKYALAŞTIRAMADIKLARIMIZDAN mısınız derken Türkçe’nin bu özelliği bütün çıplaklığıyla karşımıza çıkıyor.Böyle bir özelliği olan dilimizde sizce ne kadar kelime hazinesine sahibiz ? Günlük yaşamda dilimizden ne kadar kelime süzülüyor ? 50 ? 100 ? 150 ? Arkadaşımın bir dili konuşabilmek için 1500 kelime yeterli olur düşüncesi günlük konuşmalarınız ve kelime hazneniz düşünüldüğünde size ne kadar inandırıcı gelmekte ?Cevabınız ne bilmiyorum.Ama bu söylediğimden sonra çok şaşıracağınıza ve ben gerçekten Türkçe’yi ne kadar biliyorum ve konuşabiliyorum diyeceğinize eminim.Türk Dil Kurumunun sayımına göre Türkçe de tam tamına 111.027 sözcük varmış.İnanabiliyor musunuz ? Yabancı bir dili konuşabilmek için ortalama 1500 kelime bilmek yeterli olur diye varsayarsak bizler kendi öz dilimizdeki toplam kelimelerin ortalama %1 i kadar konuşuyoruz.İlginç ve şaşırtıcı değil mi? Sadece yüzde bir ile, hayatın iletişim aracı olan bir dili konuşabiliyoruz. İlginç bir istatistik.

BENİM DİLİM..

Ozlem iklimi | 02 April 2012 16:23

Kendi dilimiz varken bu yabancı kelimeleri kullanmaktan ne anlıyoruz bir bilebilsem!?… Daha entel olduğumuzu mu düşünüyoruz acaba?.. Anlattığımz şeyi olduğundan daha önemli bir kıvamda mı hissettirmeye çalışıyoruz.. Bütün diller Rabbimizin, onda şek ve şüphe yok… Fakat Rabbbimiz bize de bir dil sunmuşken neden bu özenti?! İngilizce, Arapça, Fransızca, Farsça, İtalyanca ve diğerleri…. Ne kadar dilden ne kadar kelime bilsek kârdır, güzeldir… E o halde bu kâr, bu güzellik bir çeşni olarak kalsın belleğimizde… Güzel dilimizin nesi eksik. Yabancı dillerle harmanlayıp durmanın ne gereği var? Dilimiz canlı bir varlık olsa bize neler derdi acaba?!… Farklı dillerden kelimeler yumağına birkaç kelime de Türkçe kattığımz zaman inanın daha kültürlü, daha bilgili, daha alımlı olmuyoruz. Bence tek kelimeyle bu zannımızdan dolayı komik oluyoruz.

En İyi Çeviri Siteleri

tekkita | 02 May 2011 17:06

İnternetin dünyada ve Türkiye ‘ de oldukça yaygınlaşmasından sonra bazı kitapların yerini, internet aleminde ki siteler ve dosyalar aldı.

Bunlardan biride sözlükler. Eskiden İngilizce – Türkçe sözlükler kullanırken , bunların yerini artık siteler aldı.

adobe photoshop cs5 kullanma kılavuzu

ANDER | 26 February 2011 15:45

adobe, photoshop cs5 için türkçe kullanma kılavuzu hazırladı. cs5’in tüm yeniliklerinden ayrıntılı bir biçimde bahseden bu kullanma kılavuzunda ayrıyetten photoshop’un püf noktalarından bahsedilmiş. 631 sayfa olarak hazırlanan bu kılavuzu indirmek için buraya tıklamanız yeterli.

en eğlenceli kış oyunları

Bilgim | 17 January 2011 17:21

erzurum kış olimpiyatlarına kısa bir süre kala ben de en beğenilen daha doğrusu benim en çok beğendiğim kış oyunlarını listelemek istedim, bu seçtiğim oyunlar eğlenceli ve güzel oynanılmasını tavsiye ederim.hiç olmadı gir-çık yapmaya bile değer.
1)ajan fred

yön tuşlarını kullanarak oynuyorsunuz, x ile zıplıyor, c ile yanına gelip sizi düşürmek isteyen düşmanları düşürmek için kullanıyorsunuz.z’yi ise sırtınıza bir turbo verildiği zaman dev çukurların üzerinden geçmek için kullanacaksınız.

Türkçe Yazım Dilinin Önemi

cilo6 | 20 December 2010 11:01

Dünya toplumları ayakta kalabilmek için dillerine çok büyük önem vermektedir. Bir milletin gelişebilmesi için konuşma ve yazım dilini özenli kullanmak gerekir.
Siz biriyle konuşurken kullandığınız kelimeler doğru ve yerli yerindeyse karşınızdaki kişinin sizi anlaması zor olmayacaktır.Bir söz vardır ” Ne söylediğiniz değil, karşınızdaki kişinin sizi ne derece algıladığı önemlidir.” Bir olayı, bir şeyi tarif ederken dilimizi güzel kullanabiliyorsak, o derece başarılı olur ve sözümüzü o derece dinletebiliriz. Eğer sohbet ortamlarında aranan biri olmak istiyorsanız, dilinizi özenli kullanınız. Son birkaç yıldır üzülerek belirteyim ki güzel Türkçemize maalesef yabancı kelimeler iyice yerleşmiş sanki Türkçenin birer parçasıymış gibi taleb görmeye, kullananlar tarafından da büyük bir başarıymış gibi özenle seçilmeye başlanmış. Dikkat ederseniz alışveriş merkezlerinin çoğu, mağazaların isimleri yabancı kelimelerden oluşmakta, büyük bir marifet gibi bu yabancı kelimeleri kullanma modası gün geçtikçe artıyor.
Yanlız bununla kalınsa iyi, yeni bir dil gelişiyor, Türkçe fakat kısaltmalardan oluşan bir dil. Sanki insanların çok acelesi var, zamanları yok gibi bazı kelimeler kısaltılarak konuşuluyor veya yazılıyor. Merak ediyorum bakalım bu işin sonu nereye varacak.
Türk Dil Kurumu büyük çaba sarfediyor, Türkçeyi korumak için yoğun çalışma içindeler. Bazı kelimeler biz istemesek bile zorla giriyor bizim sözlüklerimize. Avrupa ve Amerika teknik gelişmelerden dolayı üretmiş olduğu elektronik malzemelere haklı olarak kendi dillerinde isim vermekteler, biz de kullanmak zorunda kalıyoruz. Fakat Türk Dil Kurumu uygun Türkçe kelimeyi teklif ediyor kullanmaya sıra gelince biraz acemilik ve zorluk çekiyoruz. Zamanla bu yeni kelimeye alışıyoruz tabi ki.
Her ne olursa olsun dilimizi korumalıyız, eğer kültürümüzü korumak ve geleceğe emin adımlarla yürümek istiyorsak konuşma ve yazma dilini korumalıyız.

Yeni ve Türk Yapımı iPhone – iPod Touch Oyunu iArbede ( Türkçe )

TurEnt | 11 October 2010 16:05

Ülkemizde “üstüne gidilmeye” çalışılan bir başka sektör de Mobil oyun sektörü. Yurtdışına kıyasla pek az oyun geliştiricimiz olsada, iSlash gibi oyunların başarısını gözardı etmek mümkün değil. Fakat ingilizce olan bu iPhone oyunundan ziyade daha spesifik bir kitleyi hedef alan yeni ve kaliteli bir oyun daha var. iArbede

Bu yeni iPhone oyunu tamamen türkçe. Ayrıca eğlenceli grafiklerle oluşturuldu. Bir gemiyi kontrol ettiğiniz bu Türk yapımı iPhone oyununda her seviyede size verilen vakit boyunca hayatta kalmaya çalışıyorsunuz. Öldürdüğünüz her düşman ve tamamladığınız her seviye size para kazandırıyor. Ve “Lazer” “Büyük Lazer” “Kalkan” gibi değişik geliştirmeler kullanabiliyorsunuz

Miro: Çok fonksiyonlu video-müzik-podcast-torrent programı!

Atomic Bomb | 29 September 2010 17:04

Bugün geçen gün tanıştığım bir programı tanıtacağım; Miro. Miro birkaç programı biraraya getiriyor. Bunlar video oynatıcı, mp3 oynatıcı, bittorent tracker, tv oynatıcı, youtube-dailymotion gibi sitelerden video indirici, podcasts…

Biliyorsunuz, bir zamanların sihirli kutusu televizyonlar bile artık yaşamlarımızdan elini çekiyor. İnternetin hızı arttıkça birçok teknoloji ürünü bilgisayarlarımıza gelmeye devam ediyor. Artık hatrı sayılır bir çoğunluk televizyon dizilerini internetten izliyor, müziklerini internetten dinliyor, haberlerini internetten alıyor.

Bugün size tanıtacağım miro türkiye’de henüz çok yaygın değil, ancak yurtdışında podcast denilen teknoloji sayesinde insanlar sadece istediklerini izliyorlar.

Miro ücretsiz, açık kaynak bir hd-video oynatıcı. Bilgisayarınızdaki video dosyalarını ve 6.000’in üzerinde podcast yayınını oynatıyor. Miro’nun en önemli özelliği videoları “download” ederek izleme şansınızın olması. Bu şu anlama geliyor; internet olmayan herhangi bir yerde bile indirdiğiniz videoları izleyebilirsiniz.