bildirgec.org

şehir hakkında tüm yazılar

DİKKAT! BU BLOG HAYAT KURTARIR!

tolga baskan | 30 March 2011 10:50

Merhaba, madem blogluyoruz ve paylaşıyoruz, bu linki mutlaka değerlendirin. Hiçbir kar amacı gütmeyen www.tehlikedeyim.net adresindeki blog şehirde ve doğada hayatta kalmanın yollarnı, şehirdeki tehlikelerden nasıl kurtulacağınızı, tehlikeden önce, tehlike esnasındaki ve sonrasındaki çözüm ve önerileri sunuyor…Bence değerlendirin, blogun sloganı da çekici “DİKKAT! BU BLOG HAYAT KURTARIR!”

Eski Bir Masal…Aşk!

admin | 25 March 2011 16:29

Yine sigaramın dumanı dağılıyor, küçücük odama…hala buradayım şaşıtıcı!

Çocukluğum, deli çağlarım hepsi sinmiş duvarlara.Çok şey değişti, o pembe hayallere rağmen.Ve ben…ben çok değiştim.Büyüdüm artık.Dudaklarımda, acıyla yoğrulmuş olgun bir gülümseme var.

“skyfarming” çok uzak değil !

admin | 03 January 2011 16:00

kırsal kesimde doğup büyüyenler her geçen gün daha fazla doğdukları yerden kopup büyük metropollere yerleşiyorlar. tarım bölgelerindeki nüfus azalması ve şehirlerdeki yoğun yığılma tüketimi dahada fazla arttırıyor ve üretim bunu karşılayamaz hale geliyor.

İSTANBUL SİSLER ARDINDA

hag | 08 November 2010 11:58

İstanbul günlerdir sislerin arkasına saklanıyor,belkide bizim güzelliğini ve büyüsünü bozduğumuz bu şehir kendisini böyle kamufule ediyor.Sabahın yorgunluğunu üzerinden atıp hava kararınca hafif bir pus kaplıyor sokaklarını.Gökyüzündeki parlak yıldızlar bile sise yenik düşüyor.Sadece gözlerin gördükleri kapanıyor bu örtüde.Biz inatla bozmaya devam ediyoruz bu eşsiz şehri.Tarihindeki nice güzelliği hiçe sayarak yapıyoruz.Boğazın incisi artık kocabir varoşa döndü.Heryere yatığımız beton yığınlarıyla.Laleler ektik sağa sola ,halbuki yıllar oldu lale devri biteli İSTANBULDA.Şarkılar ,şiirler yazıldı uğruna.Hepsi kaldı artık anılarda.Bir barın duvarında,saaflardaki kitaplarda.”İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı” dedi Orhan Veli,şimdi kulakların duyduğu tekses bu güzel şehrin çığlıkları ve haykıran feryatları.Bu sis yetmez bukadar rezilliği kapamaya

ÖYLE GÜZEL Kİ

mavilikler | 01 October 2010 09:59

Denemekten ne zarar gelir ki?! Kafamda bir şeyler şekillenmeye başladı bile.

Gerçekle ne kadarı örtüşecek, kim bilebilir? Hayal etmesi bile öyle güzel ki!

Sabah erkenden çıkarım yola. Ama gerçekten erken… Kuşlar bile uykuda, güneş yeni yeni yükselmeye başlamış, hafif bir pembelik varken ufukta… Kapımı kapatır, atarım kendimi dışarı.

Nasıl bir sessizlik karşılar kimbilir beni! Koca şehir bir bana kalır. Ayaklarım döverken kaldırımları, hiç olmadığı kadar bana ait olur tüm sokaklar.

ANADAN,BABADAN,YARDAN AYRI

pillihafif | 09 September 2010 12:09

Yarın bayram. Sadece yatacağız ve kalkacağız. Bitti işte bu kadar. Arefe günü öğlen saatlerinde başlardık banyo yapmaya. İlk önce en küçük kardeş yıkanırdı. Saçlar büyük bir özenle taranır,kremler sürünürdü ellere pamuk gibi olsunlar diye. Banyo faslı bittikten sonra annem yaprak sarması yapmaya koyulur,bizde etrafında çember oluştururduk. Akşam olunca babam ellerinde poşetlerle gelir,ellerine koşardık hem yardım hem içinde ne olduğunu öğrenme maksatlı,merak ağır basardı…
Akşam yemeği bittikten sonra saatler hiç geçmezdi. Offf hemen bayram gelseydi…Annem tatlı şerbetiyle uğraşırken,erkenden yatağa girerdik,erkenden sabah olsun diye. Öncesinde bayramlıklar başucuna konurdu ama ütüsü bozulmayacak şekilde,yanıbaşında gıcır gıcır ayakkabılar…
Bayram sabahı günün ilk ışığıyla uyanırdık bizde. İlkin annem uyanırdı,babamı bayram namazı için uyandırırdı. Babam gelince kahvaltı çoktan hazırdı,bizde öyle… El öpmeler ve tabiki bayramın en cezbedici yanı harçlıklar. Sonra dökülürdük köy yollarına uzun kuyruklar şeklinde. Köyde bayram bambaşkaydı. Son güne kadar gezer eğlenirdi çocuklar. Ev gezmeleri büyüklerle birlikte,tatlılar,muhabbetler ve pekiştirilen dostluklar….Zaman acı geçti. O köyler çoktan boşaltıldı. Bizler büyüdük. Köy muhtarımız yok ki artık şekeri ilk o dağıtsın. Bakkal Rüstem efendi ağır bir hastalıktan yıllar önce hayatını kaybetti. Büyük şehirlerde bayramı karşılar olduk. Anadan,babadan,yardan ayrı…

Sürücü Belgesi Ehliyet Sınavı Giriş yeri sorgu

NLPMaster | 19 August 2010 14:43

MOTORLU TAşıt SÜRÜCÜ ADAYLARı sınavıyakında yine yapıalcak. Ehliyet sınavı SıNAV YERi BiLGiLERiarayanlar için mebtarafından açıklandı.
ehliyet sürücü belgesi sınavı sınav giriş yerlerisorgulama sayfasına bakarak siz de 21 ağustos 2010 ehliyet sınavı giriş yerinizi öğrenebilirsiniz. burada ehliyet

Restorasyonun Ucubeliği

majesty s infinity | 12 July 2010 09:59

Bu satırları kaleme alma kararını uzundur düşünüyorum. Şehir ve mimari üzerine düşüncelerimde yer alan alt konulardan bir tanesidir bu. Bir şehir nasıl bir düzenlemeyle el değiştirmelidir? Eskiye dönüş normal bir süreç midir, yoksa yapılması gereken tam olarak nedir? Bu soruların cevapları çeşitli.

Vefa’yı gezenler mutlaka (…)

Dünyanın Her Yerinden Tasarımlar: Metro Haritaları

axanc | 29 March 2010 12:27

dünyanın dört bir yanındaki şehirlerin hepsi farklı görünür ve farklı kültürel değerlere dayanır. farklı yazı türlerinden hoşlanır, farklı tasarım beğenilerine sahiplerdir. zaten bu temeller de şehirler arasındaki farkı oluşturur.

diğer yandan da bu temeller, o şehirlerin insanlarını ve kendilerini nasıl yansıtmak istediklerini gösterir.

metro hattı olan her şehirde de, her tarafa asılı olan ve şehrin yapısını gösteren bir metro haritası vardır. her harita, şehrin sakinleri tarafından bir çok sefer keşfedilir.

tasarım ve stil olarak değerlendirildiğinde, metro haritaları bir şekilde şehrin aynasıdır. tek başlarına bir harita değil, şehrin kişiliğidirler.

i̇şte mükemmel bir metro haritası toplaması

Varoş-banliyö ya da şehir dışı yapılanma mı desek?

admin | 02 February 2010 11:14

İngilizce literatürde “suburb” olarak geçen yapılanmanın Türkçede tam karşılığı yok. Genellikle varoş ya da Fransızcadan gelen banliyö terimleri kullanılıyor. Fakat ben bunun yerine “şehir dışı yapılanma”yı tercih edeceğim. Siz de yazının gidişatında neden bunu tercih ettiğimi anlayacaksınız.

http://levilledellago.it/properties/A/In%20affitto/1/COPERTINA.jpg
http://levilledellago.it/properties/A/In%20affitto/1/COPERTINA.jpg

Şehir dışı yapılanma, şehrin hemen dışındaki yapılanmayı ifade ediyor. Bunu genellikle büyük şehirlerin eteklerinde görmekteyiz. Özellikle ABD’de 20. Yüzyılda hızlı bir şekilde artan şehir dışına yerleşme yeni bir fenomen gibi gözükebilir ama aslında çok eskilere dayanıyor. Şehir dışındaki yapılanmalara ve buradaki yaşamlara bakarsak, bu bize şehir hayatını ve şehirdeki sınıf ilişkilerini anlamakta da yardımcı olabilir.

Arkeolojik bulguların gösterdiğine göre antik Mısır ve Yunan şehirlerinin dışlarında da büyük bahçeleriyle devasa villalar bulunuyor. Roma dönemine baktığımızda da şehir dışı yaşamı benimsemiş aileler görmekteyiz. Kimileri savaş ve yeni yerler fethetmenin tadını çıkarırken, daha evcil Roma aristokratları ise şehir dışındaki villalarında çiftlik hayatının tadını çıkarırdı. Bunlar kırsaldaki yaşama, doğaya dönük ve şehir hayatındaki karmaşık ilişkileri içermediği için- daha çok değer verirlerdi. Kırsaldaki yaşam onlar için bir çeşit rahatlama ve aile ile vakit geçirme, doğayla haşır neşir olma yeriydi.