bildirgec.org

sanat eseri hakkında tüm yazılar

türk grafikerlerin başarısı

pilibis2 | 19 December 2010 14:54

bir zamanlar internette tıklanma rekorları kıran ve haber kanallarında boy gösteren japon ressamın yaptığı sanat eseri 103 ünlü simadan oluşuyordu. ancak bu simalar arasında atatürk’ün resmi yer almıyordu. bu işe el atan türk grafikerler yaptıkları harika montajla cumhuriyetimizin kurucusunu tablo içerisine yerleştirmeyi başarmışlardır. tabloyu görüntülemek için buraya, orijinal boyutta indirmek için buraya tıklayınız.

Damien Hirst ve Formaldehit Dünyası

Galanthus | 30 July 2009 11:22

Sanatçıların bir kısmı için “deli mi, dahi mi?” sorusunu sorarız çoğu zaman. İşte Damien Hirst de öyle, bu soruyu kendisi için sordurmayı başarmış biri.

Damien Hirst'in ta kendisi.
Damien Hirst’ün ta kendisi.

7 Haziran 1965 doğumlu İngiliz sanatçı, Young British Artist diye anılan grubun en önemli sanatçısıdır. Young British Artists grubunun “shock tactics” adıyla benimsedikleri şok edici sanat eserleri üreten iki sanatçısından biridir. Aslında Young diye anıldıklarına bakmayın siz, Damien Hirst’ün yaşından da anlaşıldığı gibi çoğu genç değil artık. Grup, Saatchi’nin 1992 tarihli bir sergisinde bu isimle meşhur olduğu için bu şekilde anılıyor. Bunun yanı sıra yaşayan en zengin, eserleri en pahalı, ayrıca sanat camiasının en nefret ettiği sanatçıdır. Biraz fazla mı oldu sanki? Sanmıyorum…

Bristol’de doğan sanatçı babasını hiç tanımamış ve iki kez dükkan soygunculuğundan tutuklanmış. Leeds Sanat ve Tasarım kolejinde okuyan Hirst, daha sonra Goldsmiths, Londra Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar bölümünde okumuştur. Uyuşturucu ve alkol sorunları yaşadığını itiraf eden Hirst’ün artık sigara, alkol ve uyuşturucudan uzak durduğu biliniyor. Şu anda görünen, geçmişini geride bıraktığı ve kendine yeni bir hayat kurduğu. Kendisi evli ve iki çocuk babası.

Nedir Damien Hirst’ü bu kadar tartışmalı hale getiren, sanat camiasının sevilmeyen adamı olduğunu iddia ettiren ve aynı zamanda her daim ön plana çıkartan? Tabii ki eserleri! Damien Hirst’ün her yaptığı, sanat camiasında tartışılır.

Cam işleme sanatı (galeri : 25 resim)

lazaronnie | 20 July 2009 11:50

renklerin + insan hayatı üzerindeki önemi tartışılamaz bile. canlı ve sıcacık renkler olmasaydı sadece bazı soluk mat renkler hayatımızı sarsaydı kuşkusuz her birimiz keyifsiz, geçimsiz, sinirli, sürekli birşeylerden huzursuz insanlar olurduk.

muhteşem renkleri olan bu sanatsal + ürünlere eğer kızarsanız bir tek onları yiyemediğinizden kızabilirsiniz. çünkü insanın yiyesi gelecek kadar sıcak renklere sahipler.

Göz zevkinizi muhteşem renklere okşatmaya hazırsanız buyrun başlayın. Uzun uzun bakıp içinizdeki negatif enerjiyi atmak serbest ve ücretsizdir..

KANAYAN YARAYA İNSANDAN PANSUMAN

cellatlina | 09 November 2008 09:01

Günlerden bir gün kaybolduğumu farkettim.Kitapların arasında kalmıştım.Dışarı çıktım.Bana mükemmel olmayan bir takım şeyler göründü,ağlamadım.Ziyadesiyle zahirdi ki: dünya mükemmel değildi.Ziyadesiyle emindim ki: ben mükemmeldim.Rüyalarım mükemmeldi.Hayallerim mükemmeldi.Sese olan güvenim görüntüye olan güvenimden çok daha fazlaydı,bu sebepten “sesli mükemmeliyet”e temayyülüm oluştu.Annemin sesi yeterince mükemmel değildi,bazı radyolarda mükemmele yakın sesler duydum.
Bir adam etkileyici sesiyle “hello,I love you” diyordu,bir diğeri başka bir şey.Bir kadın ağlar gibi şarkı söylüyordu,bir diğeri dövüşür gibiydi bağırırken.Duyduğum sesler bana insanların mükemmel olabileceğini hissettiriyordu.Enstrüman tutan eller silah tutanlar gibi beş parmaklı değil miydi?Duyduğum sesler tanrının sesi olabilir miydi?
Bir müddet sonra sese olan temayülüm çizgilere kaydı.Bir takım insanlar başka bir yerde mi yaşıyordu,onların dünyaları neden mükemmele daha yakındı?
Sonra uzun süre yürüdüm.Yürürken düşündüm:
Neden sanat sadece insan yapımı olabiliyordu?Neden bir kedi sanat eseri yaratamıyordu?Mükemmel olmayan bir şeyden mükemmel olan bir şey oluşturması beklenebilir miydi?
Benim “dünya neden böyle” adlı çok kanamalı yarama insandan pansuman yapmam,ama aslında pansumanlık eden insancıkların da benim derin yaramla aynı yaraya sahip olmaları komik miydi?
Bana mükemmel olan bir takım şeyler göründü,ağladım.

kürdanla sanat olur mu demeyin

hoodly | 12 June 2008 23:57

Steven J. Backman biraz farklı bir sanatçı, bir heykeltraş. eserleri bilidik şeyler fakat kullandığı malzemeler alışılagelmiş tipten değil. oluşturmak istediği şeyleri kürdanlar kullanarak yapıyor. Öyle 100-200 falan değil her eserinde binlerce kürdanı büyük bir ustalıkla istediği yere yerleştiriyor ve ortaya gerçekten değerli çalışmalar çıkıyor. İşte onlardan bazıları:

Sanat ve Sanatta Yaratma

Asturias | 04 June 2008 12:33

İnsan doğadaki değişimleri ve yok oluşları görür. İnsan aynı zamanda değişmeyen, yok olmayan şeyleri arar. İşte, insan sanat ile, sanat eserleri yaratarak değişmeler dünyasında değişmeyeni, ölümlülüğün dünyasında ölümsüzlüğe ulaşır. O halde, insan sanat eseri yaratırken, ölümsüz bir dünya yaratmak ister.

İnsan, duyguları, düşünceleri ve hayal gücü ile manevi bir varlıktır. Buna karşılık, nesneler dünyası maneviyattan uzaktır, bir madde dünyasıdır. Yaratma, sanatçının algıladığı maddi varlığa duygu, düşünce ve hayal gücü katması olayıdır. Maddi varlığı böyle manevileştirmek, maddeye biçim vermek demektir. Biçim ve tinsellik kazanmış bir maddi varlık artık maddi varlık olmaktan çıkar, bir sanat eseri olur.