bildirgec.org

musiki hakkında tüm yazılar

Bugün Mevlana’nın Doğum Günü

pasacocugu | 30 September 2008 15:28

Bugün Mevlana Celaleddin Rumî’nin doğum günü, “Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir sey kaybetmez.”, “Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anlayabildiği kadardır.”, “Herkesin bakmadığı yönden bak dünyaya.”, “İçteki kiri su değil, ancak gözyaşı temizler.”, “Gülün dikene katlanması onu güzel kokulu yaptı.” ve bunlar gibi binlerce güzel sözün sahibi Hazret-i pir, üstad, umman…

Wikipedia’da Mevlana’nın felsefesini anlatan yazı:

Mevlânâ, İslam dinini, şiir, sanat, raks, müzik yoluyla en ince yorumlayan kişidir Bu yorum, İslam ve İslam dışı bütün insanlık tarafından benimsenmiş, esin kaynağı olmuştur…

devamı burada

Taçsız Bir Kraliçe “Muazzez ERSOY”

Culture Orange | 03 August 2008 08:47

Kim arar söyle kim arar,
vefasız olanı kim arar,
seni bir gün görmesem,
içim yanar…

Bu eseri bir çok sanatçıdan dinlemişizdir. Biz şimdi Muazzez Ersoy’dan dinleyeceğiz.

1958 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Hatice Yıldız Levent çocukluğunu Kasımpaşa’da geçirdi. İlk ve ortakuluda Kasımpaşa’da okuyan Muazzez ortaokul dönemlerinde tezgahtarlık yapıyordu.

Muazzez Ersoy
Muazzez Ersoy

Tezgahratlıktan kazandığı para ile annesinin gençliğinden beri hayali olan sanat müziği söylemeyi kendisi gerçekleştirmeye çalışıyordu. Annesi müziğe fazlasıyla ilgi duyan bir insandı. Muazzez o dönem ustlarından İrfan Özbakır ve Baki Duyarlar ile musiki dersleri görüyordu. Daha 16 yaşında olmasına rağmen kısa süreli bir evlilik yaşayacaktı. 2 sene süren evliliğinden bir çocuk dünyaya getirmişti. Oğlunun adını Ender koymuştu. Eşinden ayrılır ayrlılmaz müzik derslerine tam gaz devam ediyordu. Çok azimli ve kararlıydı.

PilliNetwork müzik sitesi

Anthro | 12 January 2008 02:33

Bildirgeç yazılarında sıklıkla müzik veya müzik siteleri ile ilgili konulardan bahsediliyor. Doğal olarak her bilgisayar kullanıcısı günün büyük bir kısmında işinin arka planında müzikçalarından kendi müziklerini dinliyor. Zaman zaman ise youtube benzeri sitelerde klip izliyor. Daha önce bazı yazılarda bahsi geçmiş ama ben özellikle müzik konusunda bir pilli sitesi kurulmasını arzu ediyorum. Bildirgeç üyelerinin kendi müziklerini paylaştığı (doğal olarak illegal paylaşımlara girmemek kaydıyla), müzik tavsiyelerinde bulunduğu, enstruman yada akor bilgilerinin paylaşıldığı ve daha da örneklerin çoğaltılabileceği sosyal müzik ortamı oluşturmak.

YA HAYY! YA NEY!

| 26 September 2007 10:36

http://www.youtube.com/watch?v=MarnNaqSU30&mode=related&search=

Bazı Tasavvufi Sözler

suphi | 31 August 2007 10:17

Rahat gece, tatlı mehtâb bul bana, Her şeyden anlatayım, o zaman sana departmanından…

Son günlerde hafif’deki bilgi kirliliğine bir de tasavvuf ve onun büyükleri hakkındaki yanlış bilgiler eklendi. Kendini bilmez bu cahiller, ayıplarını hüner sanarak sergilemektedirler.

Zavallı câhil, sanır ki, din adamıdır;
din ile ilgisi, yalnız böyle sanmasıdır.

Büyükler, cahilin ve düşmanın ağzını kapamanın kale kapısını kapamaktan daha zor olduğunu söylemişler.

Kendinden haberi olmıyan zevallıya,
yakışır mı, ince bilgileri diline ala?

“Bilinmezliğin Karanlığı”na Mumdan Notalar

| 05 February 2007 10:30

“World music” adında bir tür varsa, bu türün “mütevazı” ve çalışkan neferlerinden biri de Norveç’in medâr-ı iftiharı
Jan Garbarek’tir.
ECM etiketiyle 2003 yılında müzik piyasasına sunulan bu “müzikal tur”a tereddüt etmeden katılın ve “iç hesaplaşmanızı” güvenle yapın.

Panteist Şeyh Bedreddin, yârin gül yanağından gayrı her şeyi paylaşmayı, öğütler. İslam dini de; komşusu açken tok yatan bizden değildir, diyerek bu hususa eğilmiştir. Paylaşmak… Anahtar kelimemiz bu.

Mûsikî… Mûsikî kelimesinin “müziğini”, “müzik” kelimesinde bulamayanların çok şey bulacağı ruhsal bir terapi vaat ediyor In Praise of Dreams.
Mûsikî kelimesinde Yahya Kemal şiirlerinin tadı, Münir Nurettin’in muhteşem tenor sesi ve Ahmet Haşim’in “melâli” vakarla cisimleşiyor.