bildirgec.org

laboratuvar hakkında tüm yazılar

USB iLE GELEN SAĞLIK!!!

Beacool | 22 April 2010 14:23

T-POWER - USB iLE GELEN SAĞLIK
T-POWER – USB iLE GELEN SAĞLIK

Kabul edelim annelerimiz ve babalarımız haklıydılar. Gençlik yıllarımda bilgisayarın başında uzun vakitler geçirirken bizimkiler bana kızar ve sağlığımı yok ettiğime dair nutuklar çekerlerdi. Evet o dönemin tüplü monitörleri ve radyasyon yaydığından bihaber olduğumuz bilgisayar parçalarının yarattığı zararlarını şu an çok yerde okumaktayız. Neyse ki şu an eskiye nazaran çok daha sağlıkla uyumlu ürünler üretilmekte…

İki aylık test sonuçları çok olumlu...
İki aylık test sonuçları çok olumlu…

Ama yine de tam uyumlu demek kendimize söylediğimiz bir yalandan başka bir şey olamaz. En basitinden monitörlerin yarattığı göz yorgunluğu bile sağlığa kötü bir etkiyken bilgisayarlar aslında bize çokta “dost” değiller. T-Power isimli ürünümüzün üreticileri de vaktinde ailelerinden nutuklarını iyi almış olacaklar ki sağlıklı bilgisayar kullanımı üzerine bir ürün sunmuşlar…

T-Power göz yorgunluğu, kan dolaşımına olumlu etkisi ve özel yapısıyla insan biyoritmine olumlu etkileri olduğu iddia edilen bir ürün. Hem de sadece usb’ye bağlanarak bu yararları sağlamakta. Kulağa inanılmaz geliyor değil mi?

CSI Etkisi (Sendromu)

mabl | 03 April 2009 11:16

CSI: Las Vegas
CSI: Las Vegas

CSI: Crime Scene Investigation gayet popüler, birçok spin-off‘u çekilen polisiye bir dizi. Ülkemizde de yayınlandı TRT ve Cnbc-e kanallarında. Polisiye çok tutulan bir janr. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde, suç oranının yüksek olması nedeniyle, suçla suçluyla savaşın konu olduğu hikayeler çok tutuyor. Cold Case, Without a Trace, Law & Order ve daha onlarca popüler polisiye dizide, adli tıbbın en gelişmiş imkanları kullanılarak, minicik bir delilden yola çıkılarak devasa suç kartelleri çökertiliyor, müthiş zeki suçlular yakalanıyor. Ancak son yıllarda ABD’de, bu dizilerin ve benzer filmlerin beklenmeyen bir etkisi oldu.

Türkçe’de Adli Tıp dediğimiz, bazen forensik bilimi olarak çevrilen kavram, aslında tıptan daha geniş bir anlam içerir. Forensik bilim, işlenen bir suçla bağlantılı herşey hakkında bizlere bilimsel bilgi sunar. CSI tarzı diziler de, doğaları gereği forensik bilimi kullanırlar. Ancak bu kurgusal senaryolarda forensik bilimin kullanılışı genelde abartılmaktadır. Hafiften bilimkurguya kaçan senaryolar, dizi izleyicilerinin forensik bilimden beklentilerini imkansız düzeye yükseltmekte.

Jüri Üyelerinde CSI Etkisi

CSI Etkisi dediğimiz sorun da tam bu noktada ortaya çıkıyor.
ABD’de son yıllarda mahkemelerde, gerek jüri üyeleri, gerek suç kurbanları, olay yeri inceleme ekiplerinden ve DNA analizi gibi laboratuvar çalışmalarından, gerçek hayatta karşılanması imkansız ya da mantıksız taleplerde bulunmaya başladılar.

Amerikan hukuk sisteminin vazgeçilmezlerinden Jüri
Amerikan hukuk sisteminin vazgeçilmezlerinden Jüri


Aslında dizilerde gösterilen hemen hemen tüm forensik uygulamalar, adli tıp ve kriminoloji laboratuvarlarında mevcut, ancak dizideki kadar hızlı sonuçlara ulaşmak mümkün değil. Testler uzun zaman alıyor. Ayrıca dizideki kesinlikte sonuçlara ulaşmak da mümkün olmuyor her zaman. Test ve incelemeler, genelde bir fikir edinmeye yardımcı olabilecek sonuçlar veriyor, kesin hükümler değil. Bunların yanında, dizilerden etkilenen jüri üyeleri, olur olmaz yerlerde DNA analizi ve bilimsel kanıt talep etmeye başladılar. Alakasız davalarda DNA testi taleplerinin giderek artması sonucu, jüri üyesi seçmelerinde adaylara CSI türü dizileri takip edip etmedikleri sorulmaya başlandı. Jürilerde CSI etkisine birkaç örnek verelim:

Kan Tahlilini Cep Telefonundan Yapmak

zabun | 20 January 2009 00:53

UCLA Elektronik Mühendisliği bölümünde Bio/Nano Fotonik Laboratuvarı müdürü Prof. Aydoğan Özcan, bir cep telefonu / web kamerasıyla bile vücut sıvı örneklerindeki hücreleri ve mikro parçacıkları görüntülemeyi sağlayan bir teknik geliştirdi.

Söz konusu çalışma LUCAS – Lensless Ultrawide Field Cell Monitoring Array Platform based on Shadow Imaging (Gölge Görüntüleme Tabanlı Merceksiz Ultrageniş Hücre Görüntüleme Dizin Platformu) olarak adlandırılıyor. Bazı eklentilerle sıradan bir cep telefonunun kamerası kullanılarak HIV, sıtma, lösemi benzeri kan hastalıklarının tanımlanması deneyleri UCLA’da Özcan tarafından gerçekleştiriliyor. Bu teknikle, bir mercek kullanmaksızın saniyeler içinde binlerce hücre aynı anda ayırt edilebiliyor. Sıvı örneği doğrudan fotoğraf sensörünün üzerine konuyor. Örneğe doğrultulan mavi bir LED’in 470nm dalga boylu ışığı, örnekteki hücrelerin şekilsel farklarını ortaya çıkarıyor. Alıcıdan elde edilen bu görüntüden ilgili veriler, bu iş için özelleşmiş bir yazılımın sayesinde anlamlı bilgilere dönüştürülüyor.

[wired]

cern’deki deney için webcam, oyun ve maskotlar

xerre | 17 September 2008 11:27

şuradaki yazıdan sonra gelen yorumların çoğunda deneyin insanlık için olumsuz sonuçlanacağı dile getirilmiş, deney için kimi zaman “dünya dışında yapılsın”, “geyik bunlar”, “çok merak iyi değildir” denmiş ve çoğunlukla da konu dine bağlanmıştı.

ve sadece bildirgeç‘te değil birçok insan bu deneyle birlikte dünyanın yok olabileceğinden korktu ve korkuyor. lhc’nin web sitesinden yayınlanan haberler şimdilik her şeyin yolunda gittiğini ve hiçbir şeyin olmadığını gösteriyor.
bu gönül rahatlığı ile deneyin ardından ortaya çıkan birkaç şeye göz atalım:
bunlardan ilki
burada bulunan bir webcam görüntüsü. kameralardan biri büyük hadron çarpıştırıcısını diğeri ise deneyin yapıldığı sahayı gösteriyor. ve işlerin hiç de iyi gitmediğini gösteriyor.
sanırım bu kameralar sayesinde, deneyin olumsuzlukla sonuçlanacağını düşünenler kendilerini birkaç saniye de olsa haklı görebilecekeler.
ikincisi ise deneyin ardından yapılan ve deneyin hangi aşamalardan geçtiğini anlamaya yardımcı olan büyük hadron çarpıştırıcısı (lhc) oyunu.

sonuncusu ise, tanrı parçacığı olarak adlandırılan higgs bozonu ile ilgili. son günlerde yoğun ilgi gören bu parçacığın bir benzerine (!) siz herkesten önce şuradan $9.75 karşılığında sahip olabilirsiniz.

Cern’deki büyük deneyin ardından

xerre | 13 September 2008 15:34

CERN de başlayan deneyin üzerinden birkaç gün geçmişken çoğu insanın aklına takılan sorulara ufak da olsa cevaplar bulabilmesi için bu konuya değinmek istedim.

ilk olarak şunu söylemek en doğrusu olacaktır:
bu deney birkaç günde ya da birkaç ayda tamamlanacak bir deney olmayıp uzun bir sürecin başlangıcıdır. ve eğer beklenilen sonuçlara ulaşılırsa bunun hayatımıza yansıması en azından 5-10 yılı bulacaktır.

Deri Hücresinden Sperm Olur Mu?

yunusemreklk | 14 May 2008 23:56

Anneye ihtiyaç yok mu?
Anneye ihtiyaç yok mu? 15 Nisan 2008

Uluslararası Bilim Adamları ve Ahlak Bilimcilerden oluşan bir grup, 5 yıldan kısa bir süre içinde, basit vücut hücresinden sperm ve de yumurta yapılabileceğini söylediler. Bu gelişme kısır çiftler için büyük nimet olmakla beraber büyük ahlaki ve politik engelleri var; grup bu konuda tedirgin.

Geçen yıl bilim adamları vücut hücrelerinin yapısını dönüştürebildiklerini açıklamışlardı (ScienceNOW, 20 Kasım 2007). Hücreye bir grup gen ilave ederek, deri hücrelerini pluripotent (PSC; vücudun herhangi bir yerine uyum sağlayabilen (yama) hücreler) hücrelere çevirebildiler. Bu gelişme büyük gelişmelerin önünü açmıştı. Ve laboratuarda kadın üreme hücrelerine (oocytes) ihtiyaç olmadan, bakımı yapılan üreme hücrelerinden embriyolar yetiştirilebileceğini de gösterdi.

Bilim Adamları Üç Ebeveynli Embriyo Yarattı.

mturkmen | 10 February 2008 12:50

Newcastle üniversitesi bilim adamları üç ebevenynli bir embriyo yaratmayı başardılar. Bu metodun birgün Mitokondriye bağlı hastalıkların tedavisine yardım edeceğini umut ediyorlar.
Ekip bu tekniğin, bazı epilepsi türleri dahil, ırsi hastalıkların ortadan kaldırılmasında büyük rol oynacağı inancında.

Embriyo laboratuar testlerinde bir erkek ve iki kadının DNA’ları kullanılarak yaratıldı.
Genetik hastalıkları olan kadından çocuklarına geçmemesini sağlıyor.
Mitokondriye bağlı DNA hataları bazıları ölüme kadar gidebilen bilinen 50 kadar hastalığa sebep oluyor.
Her 6500 insandan biri; diyabet, sağırlık, körlük, ölümcül akciğer rahatsızlığı, kalp krizi vb. rahatsızlığından etkileniyor.
Şu anda Mitokondriye bağlı rahatsızlıklar için herhangi bir tedavi yok.
Kaynak

uv ışınları ile temizlik

pamukdoktor | 12 October 2007 09:17

Uv ışınları ile çalışan bu alet sayesinde çalışma ortamınızı bakteriler ve funguslardan arındırabiliyorsunuz. Laboratuvarlar için tasarlanmış daha çok ama ev aleti olarak kullanılmalı bence. 4 alkalen pille çalışıyor ve fiyatı da çok uçuk değil. İşteburda..