Anneye ihtiyaç yok mu?
Anneye ihtiyaç yok mu? 15 Nisan 2008

Uluslararası “”Bilim”” Adamları ve Ahlak Bilimcilerden oluşan bir grup, 5 yıldan kısa bir süre içinde, basit vücut hücresinden sperm ve de yumurta yapılabileceğini söylediler. Bu gelişme kısır çiftler için büyük nimet olmakla beraber büyük ahlaki ve politik engelleri var; grup bu konuda tedirgin.
Geçen yıl bilim adamları vücut hücrelerinin yapısını dönüştürebildiklerini açıklamışlardı (ScienceNOW, 20 Kasım 2007). Hücreye bir grup gen ilave ederek, deri hücrelerini pluripotent (PSC; vücudun herhangi bir yerine uyum sağlayabilen (yama) hücreler) hücrelere çevirebildiler. Bu gelişme büyük gelişmelerin önünü açmıştı. Ve laboratuarda kadın üreme hücrelerine (oocytes) ihtiyaç olmadan, bakımı yapılan üreme hücrelerinden embriyolar yetiştirilebileceğini de gösterdi.Hinxton diye bilinen grup, gözetimsiz gametlerin (üreme hücresi) yayılmasını önlemek için şimdiden tedbir alınması gerektiğini de dile getirdi. Çünkü böyle bir yaklaşım sonucunda büyük tehlikelerin (örn. Bir embriyonun “”sperm”” ve yumurtasının aynı insan hücrelerinden yapılması, vb.) doğabileceğini dile getiren grup aynı zamanda hükümet yetkililerini de esnek olmaya çağırdı. Grup bunun kısır çiftlere yardım etmenin yanı sıra, ‘insanlığı kalkındıracağını’ (!) da söylediler. Şu anda İngiltere’de yürürlükteki kanun, laboratuarlarda geliştirilen üreme hücrelerinin kullanımını yasaklıyor.Bu yapay kök hücrelerinin destekçileri ve karşıtları, bu teknikle eşcinsel (gey) ve lezbiyen çiftlerin de (çocuk sahibi olabileceği) biyolojik partnerler olabileceği ihtimali üzerinde konuşuyorlar. Hinxton grubu, günümüzde erkek hücrelerinden yumurta hücreleri ve kadın hücrelerinden sperm hücreleri yapmanın mümkün olmadığını biliyorlar. Ama galiba çalışmalarının onları bir yerlere ulaştıracağı ümidiyle devam ediyorlar. Çünkü Engeller büyük: dişi hücreleri Y kromozomu (sperm geni için gerekli kromozom) taşımıyor!
“Bu kısıtlanmış bir araştırma da olsa, bazı ihtilafların önüne geçilemez diyen biyolog Ruth Faden (Hinxton gruptan, Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health in Baltimore, Maryland bioethecisti). Bunun sebebinin (yaşayabilirliğini görmek için), laboratuarda yapay bir embriyo yetiştirilmesi gerekliliğinden kaynaklandığını dile getirdi. Bu prosedürün büyük yaygara koparacağını da sözlerine ekledi.Constance Holden Tarafından ScienceNOW Günlük bilim haberlerinden alınmıştır.Hinxton Grup.