bildirgec.org

kalkınma hakkında tüm yazılar

İşsizlik, Girişimcilik ve Çözüm Arayışları

arago | 21 December 2009 13:31

Türkiyemizin 1980’li yıllardan sonraki dönemini siyasi ve iktisadi hayatımızın önemli bir dönemi olarak görmek gerekmektedir.

70-80 milyar dolar olan milli gelirimizin bugün itibariyle 750 milyar dolara ulaştığını, ticari ve sınai şirket sayısının 640 bine ihracatımızın 130 milyar dolara ulaştığını ve Türkiye ekonomisinin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu görmekteyiz. Yukaridaki rakamlarla ifade edilen gelişmelere rağmen çocukluğumdan beri “ekmek aslanın ağzında” lafını duymaktayım. Ülkemizin en önemli sorunu nedir? diye sorulsa işsizliğin ön sıralarda yer aldığını hepimiz biliyoruz. Başlığı atarken işsizlikle beraber girişimcilikten de bahsedeceğimi anlamışsınızdır. İşsizlik ve teknolojiyi de birlikte ele alacağımızı ilerideki satırlarımda göreceksiniz.

Ücretsiz Bilişim Teknolojileri Kursu

uykusuzkedi | 11 September 2009 13:00

Tüm Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan Avrupa Bilgisayar Yeterlilik Sertifikası (ECDL) eğitimini tamamen ücretsiz olarak bu siteden alabilirsiniz.

Herhangi bir şekilde para kazanma amacı gütmeyen site, gönüllülük esaslı kurulmuştur ve “Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak” Projesi adı altında Türkiye’den 1.000.000 genci bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında eğitmeyi hedeflemektedir. Projenin detaylı anlatımı için tıklayınız.

Kurs işletmenlik programları ve bilişim teknolojileri alanlarında oldukça kapsamlı bilgiler veriyor. Projenin sponsorları arasında Microsoft Türkiye de bulunuyor.

popülürleştirilen bir anlayış mı?

kumsacli | 23 March 2009 13:41

Daha az yeşil, suları ve kıyıları daha çok kirli, havası giderek solunamayacak, eksilen kaynaklarını tamamlayamadığımız bir dünya bırakmamak için; İnsanın ve onun tamamlayıcı unsurları olan öteki canlı varlıkların ve çeşitli ekosistemleri oluşturduğu çevrenin, içinde barındığı topluma daha iyi, daha güzel, daha gelişmiş ve daha anlamlı bir hayat düzeyi sağlayabilmesi yaşamakta olduğumuz, çağın bir gereğidir.

İnsanlığın çıkış yolu ise, çevre ile kalkınma arasındaki yaşamsal köprünün güçlendirilmesine ve kalkınmanın “sürdürülebilir” olmasına bağlanmıştır. Peki bu atılan adımlar ne olmuştur? Diğer bir deyişle başarıya ulaşmış mıdır? Cevap çok basit, “HAYIR!”..
21. yüzyılı yaşadığımız şu süreçte insanların refahı, kalkınmışlık göstergelerinin üst düzeyleri göstermesi, sağlıklı bir neslin devam edebilmesi, sanayi çağında yenilenebilir ve yenilenemeyen enerjinin sağlanması dünya ülkelerinin doğal kaynaklarla bitişik çevreyi rasyonel kullanamamasından ileri gelmektedir.
İnsan ile çevre arasındaki denge sağlanmasını talep eden göstergeler varolan günümüz koşullarında artış göstermektedir ve buna itinaden; çevre ve kalkınma, çevre ve ticaret, çevre ve hukuk, çevre ve politika konuları dünya listelerinde ilk sıralamaya girmiştir.
Tüm bu gelişmeler sağlam bir ekolojik tabana yayılmadığı sürece, “yasaklar çiğnenmek içindir” çevreye savrulan en kaba sözün geçerliliğini devam ettirecektir..

Nahıl

pilli pati | 07 April 2008 15:55

Geçen gün Beyoğlu’nda gezerken minik, sevimli bir dükkan gözüme çarptı. Hemen giriverdim.

İçeri girer girmez renklerin cıvıltısı karşıladı sanki beni ve sağ köşede duran, dev bir çam ağacını andıran süslü nesne dikkatimi çekti.

Adı ‘Nahıl‘mış.

Eskiden kullanımı oldukça popülermiş fakat bugün de Anadolu’nun bazı bölgelerinde hala kullanılmakta imiş. Bakıyorum, üzerinde renk renk, desen desen el işi eşyalar asılı. Dükkandaki çalışanlar bu nahılı; paylaşımı, güzelliği, bereketi ve mutluluğu temsil etsin diye dükkana yerleştirmişler. Dükkanda çalışanlar Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı (KEDV) İktisadi İşletmesi’nden güleryüzlü gönüllüler. Dükkanın amacını sorduğumda, bana, Türkiye’nin kalkınmaya öncelik verilen bölgelerindeki ev hanımlarının ve genç kızların el işi göz nuru yaptıkları her türlü eşyayı satarak gelirlerini bahsedilen bölgelerdeki hanımlara ulaştırmak olduğunu kısaca özetliyorlar.

100 zengin Türk

kopanisti | 27 December 2006 09:41

2006 yılı biterken, ülkemizde 15 milyon insan günde 1 dolara geçinmek durumunda.
İşçilerimizin 2007 de alacakları asgari ücret tespit edildi.
Ve Türkiyenin yüz akı en zengin 10 işadamı.
Kurdukları işlerlerinde binlerce vatandaşa iş veren en zengin 100 ünlü yüzün toplam serveti 84 milyar 875 bin dolar.
45.3 milyar dolarlık servet 14 ailenin kontrolü altında
Ve günde 1 dolara yaşamak zorunda olan 15 milyon kişi.
Ayda 403 YTL ile yaşayacak olan aileler.
Ne mutlu bir tablo. Çağ atlayan Türkiye, kişi başı milli gelir 5bin doların üstünde, işsizlik %9 un altında.
Ve buna rağmen bir onurlu insan.

Milli Eğitim Şur’ası Toplanmışken

| 13 November 2006 18:19

Milli Eğitim Şur’ası toplanmışken, aşağıdaki görüşlerin de dikkate alınmasını dilerim.Bir ülkede petrole, kıymetli madenlere ve doğal güzelliklere dayalı olağanüstü bir döviz zenginliğine sahip olunsa, kavuşulsa bile çağdaş eğitime önem verilip müsbet bilim ve teknolojide, her çeşit enerji üretim ve tüketiminde büyük mesafe alınmadıkça meydana gelen zenginlik fazla anlamlı ve kalıcı olmayacaktır. Bundan dolayı, ülkemizde eğitimin üretken kılınmasının, yani insan gücünün -insan sermayesinin- verimli değerlendirilmesinin üzerinde durulması, ihracata dönük girişimci, işadamı, sanayici yetiştiren, bunların yanısıra her çeşit makina üretimini, ihracatını gerçekleştiren kaliteli bir eğitimin ülkenin en büyük şansı ve zenginliği kabul edilmesi büyük zorunluluk olmaktadır.
Aksi halde kalkınmış ülke niteliği kazanılamayacaktır.