bildirgec.org

enflasyon hakkında tüm yazılar

Ekonomik Terimler-Deflasyon

akbelen79 | 03 March 2011 14:34

Bu yazımda siz değerli okurlara ekonomik terimlerden önemli sayılan bir terimi anlatmaya çalışacağım. Deflasyon olarak bilinen bu terim ekonomilerde sürekli olarak bulunur.
Deflasyon ne demek? sorusuna kısaca şu cevabı verebiliyoruz.
Piyasada bulunan mal ve hizmetlerin genel olarak olağandan daha aşağıda olması durumu. Enflasyona göre daha tehlikeli bir durumdur aslında. Piyasada bulunan ürüne ,talep olmaması neticesinde elde kalan malın ucuza verilmesi durumu da diyebiliriz.Tabi bu durumda üretim kesilir ,işçi azaltılır,işsizlik oranları fırlar ve pazar küçülür.
Kapitalist anlayışta ,sistem kendini tamir edecektir,Fiyatların ve işçi ücretlerinin esnek olduğunu ve ayrıca keynes modeli ile kamu desteklenip talebi arttırmaların peşinde olduğudur.
Yapılan uygulamalar kısmen faydalı oldu ancak , kamu harcamaları da borçlanma yolu ile temin edildiğinden hem enflasyon artıyor, hemde diğer ülkelere borçlanılıyordu.

Enflasyon Terimi

akbelen79 | 02 March 2011 17:07

Ülkelerin ekonomik terimleri arasında duyarsınız Enflasyon terimini. Kimse anlamaz ne oluyor bu Enflasyon. Bakın kısaca anlatalım. Arasıra canavarlaşan enflasyon’u.
En basit şekliyle kısaca anlatalım konumuzu. Piyasada bulunan mal ve hizmetlerin genel fiyatının yüksek olmasıdır. Ekonomik değerler dengesizse orada Enflasyon hastalığı oluşuyor. Bu dengesizliğin bir ucunda Enflasyon, diğerinde Deflasyon vardır. Her ikisi de sabit geliri olan kesime zarar verir ve gelir dağılımında adaletsizliği tetikler.

televizyonun tuvalet kağıdındaki gizli enflasyon üzerindeki etkisine dair hafif fikir yazısı -2

super hero | 26 August 2009 10:45

televizyonun tuvalet kağıdındaki gizli enflasyon üzerindeki etkisine dair hafif fikir yazısı -2

Esra Erol’un aldığı astronomik maaşı, o kadar para artık nesine yetmemişse istediği astronomik zammı, o kadar zam vermeyen yanaşmayan kanalın Esra Erol’u işten çıkartıp yerine onun taklidini yaparak beğeni toplayan bir oyuncuyu işe aldığını duymuşsunuzdur. Acaba bununla ilgili geyik yapmayan kalmış mıdır?

Esra Erol'la İzdivaç
Esra Erol’la İzdivaç

Televizyon dünyasında bu kadar büyük paralar alanlar hiç de az değil aslında. Bundan en az 10 yıl önce, Hande Ataizi’nin “Ben ayda 40 milyar kazanıyorum.” diye beyan verdiğini hatırlarım -ki kendisi daha sonra başka bir diziden ayda 2000000 YTL kazanmaya başlamıştır. İçinde bulunduğumuz seneye girmek için yapılan kutlamalarda, TRT’nin Tarkan’a astronomik miktarda bir ödeme yaptığı da yine gündemdeydi.

Anahaber Bültenlerinde Görmek İstemediklerim

ozanTi | 02 February 2009 09:05

Biraz sonra okuyacağınız her şeyi artık anahaber bültenlerinde görmek istemiyorum.Zorla dayatıyorlar ve sanırım bunlar kanallarda bağımlılık yapmış:

  1. Magazin haberleri görmek istemiyorum.Bana ne ya “Helin Avşar kiminle, hangi barda eğleniyormuş?”
  2. Selülite , cilt kırışıklığına son veren kremlerin,maskelerin reklamının yapıldığını görmek istemiyorum.Bunların tedavilerini eğer çok merak ediyorsanız internetten bakın.
  3. Enflasyon oranları açıklandığı gün, bir muhabiri pazara yollayıp sokaktaki enflasyonu yansıtmaya çalışmalarını seyretmek istemiyorum.Ben bu ülkede yaşamıyor muyum, fiyatları bilmiyor muyum?
  4. Bir fil,maymun,deve,zürafa artık her neyse hayvanat bahçelerinden birinin konuğu olmasın.Ülkenin başka meselesi kalmamış gibi “Bugünlerde Tokyo hayvanat bahçesinin konuğu var.Bakın ne cici şempanze!”
  5. Dizilerde önceki bölüm ne olmuş,yarışmalarda kim ne kazanmış bilmek istemiyorum. “Cici yarışmacımız büyük ödülü kıl payı kaçırdı!” Eee var mı bana göre…
  6. Sibirya soğukları, cehennem sıcakları olmasını istemiyorum haberlerde.Kanallar haberlerin arkasından hava durumu vermiyorlar mı yoksa?
  7. Haberlerde kısa bir reklam arası verilmesin.Reklam bitince haberler de bitiyor,izleyiciler aptal yerine konuluyor.
  8. Yanlı haber yapılmasın.Yani kanallar hangi görüşü savunuyorsa o görüşü destekler nitelikte yayın yapmalarını istemiyorum.Objektif olmazlarsa görüşleri değiştirebileceklerini mi sanıyorlar acaba?
  9. Son olarak Mehmet Ali Birand‘ın

İiiiiiiiiii iiiiiiiiiii

demesini istemiyorum 🙂

bizden beter enflasyon delisi ülke

Rick Deckard | 25 January 2009 13:36

bu ülkede herkes dolar milyarderi..
bu ülkede herkes dolar milyarderi..

2008 yılı sonu itibariyle Zimbabwe’de 3 yumurtanın fiyatı tam 100 milyar Zimbabwe doları idi, son 10 yıldır ülkenin başındaki devlet adamları bu soruna çare olamadılar. Ocak 2009’un ortasında piyasaya sürülecek yeni banknotlar 5,10,50 ve 100 trilyon dolar etiketli banknotlar olacak..evet yanlış okumadınız. Geçtiğimiz yıl Zimbabwe’de enflasyon % 200.000.000 olarak gerçekleşti.
Kaynak

dünyanın en değersiz parası ve işte gerçek ekonomik kriz

xerre | 31 October 2008 16:04

ekonimik kriz.
enflasyon, işsizlik, çöküş, iflas…
aslında hepsi birbirini tetikleyen ve çok yabancı olmadığımız terimler.

500 milyon dolar - bir sakız parası
500 milyon dolar – bir sakız parası

bir düşünün ekonomik kriz ne kadar kötü olabilir, hiper enflasyon nedir ya da şu sıralar en ağır şekilde ekonomik kriz yaşayan ülkeler var mı?
bu sorulara, afrika kıtasının güneyinde bulunan ve para birimi Zimbabve doları olan Zimbabve ile doğrudan cevap bulalım.

100 milyar dolara üç yumurta
100 milyar dolara sadece üç yumurta alinabiliyor

2000 yılında Zimbabve’de, tarım ve hayvancılık sektörünün çökmesi ile enflasyon bir yılda yüzde 231 milyona yükseldi.
düşünmesi bile zor, yüzde 231.000.000.
saatlik enflasyonu siz düşünün artık.
ve ekonomik krizle birlikte işsizlik de yüzde 80’e çıktı, ülke nüfusunun üçte biri ülkeden ayrıldı.
ekim 2008 itibari ile 1 amerikan doları 98.3 milyar zimbabve dolarına eşit.

Gerçek ekonomik kriz nasıl bir şeydir?

isasari | 30 October 2008 19:30

Son haftalarda haber bültenlerini işgâl eden bir konu var: Küresel malî kriz. Amerika‘nın en büyük bankalarından Lehman Brothers‘ın çöküşü ile başlayan süreç dünya borsalarının zarara uğraması, dövizin yükselmesi, petrol fiyatlarının düşmesi… gibi pek çok şeyi beraberinde getirdi. Tüm dünyada gazeteler, televizyonlar “ekonomik kriz” deyip durdu.

Bu kriz, her ne kadar sokaklardaki insanları pek etkilemediyse de “küresel” anlamda pek çok götürüsü oldu. Peki bir ekonomik kriz nasıl bir şeydir? Bunu fotoğraflara dökmek gerekirse nasıl anlatabiliriz?

Süpermarketler -1

kapuska | 21 July 2008 09:53

Eşyayı takas etmek insanoğlunun en eski eylemlerinden biridir. Adem oğlunun avcı-toplayıcı düzeninden beri insanlar bulamadıkları eksiklerini başkalarıyla trampa ederek tamamlamaya çalışmışlardır. Tarihi çok eski olan bu kavram ayrıca insanoğlunun nasıl bir iktisadi yaratık olduğunu da gözler önüne serer. Mesela İngilizcede ‘barter’ (1592) dediğimiz takas kelimesi Eski Fransızca’daki ‘barater’ (1373) sözcüğünden, onun da Kelt dilindeki ‘brath’dan geldiği sanılmaktadır. İşin enteresan tarafı, bu sözcüğün değişmeden bugün İrlandaca’da da (modern Kelt dili’nde) kullanıldığı ve hainlik veya sahtecilik anlamına geldiğidir.

Bu noktada iki çıkarım yapılabilir. Birincisi, ticarette kurnazlığın Anglo-Sakson kökenli olduğudur; ki bu da bugün Birleşik Krallığın neden dünya finans piyasasını elinde tuttuğunu açıklamaya yardımcı olur. İkincisi ise, ‘barater’de olduğu gibi kelimeyi kanıksayan milletlerin sözcüğün anlamında bir değişikliğe gitmediğidir. Yine bu da, sadece İngilizlerin değil bütün insanlığın açıkgözlülüğünün göstergesidir.

yaklaşık 2,4 m. çapındaki Yap Parası (bozdur bozdur harca..)
yaklaşık 2,4 m. çapındaki Yap Parası (bozdur bozdur harca..)

Enflasyon Hesaplama

takip | 27 May 2008 17:26

Enflasyon nedeniyle birkaç yıl öncesinin fiyatlarını karşılaştırmakta güçlük çekiyoruz.

“1982 yılında bu evi 2 milyon’a aldık” gibi sözleri işitip “acaba bugün ne kadar ederdi?” gibi bir düşünceyi sanırım hepimiz içimizden geçirmişizdir.

Bazen tahmini olarak hesap yapmaktansa gerçekçi verilerle hareket etmek çok daha güzel bir çözüm. Burada web tabanlı enflasyon hesaplama sistemi imdadımıza yetişiyor.