bildirgec.org

eeg hakkında tüm yazılar

İnsanlar Müziğe Doğuştan Yatkın

allnite | 07 March 2010 18:19

Yakın zamana kadar yeni doğan bebeklerin algısal yetenekleri üzerine çok az şey biliniyordu. Yetişkinlerin üzerinde bu tür deneyler çok fazla yapıldıysa da yeni doğan bebeklerin dünyayı nasıl algıladığı sır olarak kalmıştı.
Sciencedaily.com’un haberine göre bu sır AB destekli bir proje olan EmCap sayesinde kısmen de olsa çözüldü.Deney sırasında bebekler beyin etkinliğini ölçmeye yarayan encephalograph (EEG) ya bağlanıyorlar.Daha sonra bebeklere değişik tonlarda müzikler dinletilerek ne tür müziklere duyarlı oldukları ölçülmeye çalışılıyor ve hangisilerine tepki verdikleri EEG’ye bakılarak ölçülüyor.

Deneyin sonucunda ise yeni doğanların ses perdelerini doğuştan algılayabildiklerini gösterdi.Önceden düşünüldüğü gibi bunun deneyim yoluyla öğrenilen bir şey olmadığını gösterdi.Yani bizim beyinlerimiz alışılmadık bir durum karşısında hemen harekete geçici ve hemen bunu bize bildiren bir aygıt işlevinde.Bu durum tabiki çok eleştirilere maruz kalacak gibi.

Bu bulgular işitsel bozuklukların erken teshisine yönelik tekniklerin gelişmesine imkan tanıyabilir.Bebek,seslere yanlış ya da tutarsız tepkiler verdiğinde bu etki gelecekte, onu rahatsız etmesine imkan vermeden zaman geçmeden beyni biçimlendirilebilir.

Geleceğin Teknolojisiyle Pinball CeBit 2010’da

geceyazankedi | 06 March 2010 12:13

Zihinsel faaliyetlerin ve teknolojinin popüler kısmının EEG teknolojisiyle birleşmesiyle artık daha sık görür olduk beyin gücüyle yapılanları. Bunlardan birisini de Berlin Brain Computer Interface sistemiyle CeBit 2010 Almanya’da görüyoruz.

Pinball gibi bildiğimiz eski bir oyunu zihinsel süreçlerle ellerinizle olduğundan kat kat hızlı oynayabildiğinizi düşünün daha emir elinize gitmeden hamleniz çoktan yapılmış oluyor. Şimdilik durum biraz kablolu ve başınızı saran yapışkan elektrodlardan ibaret ancak geleceğin nasıl olacağını tahmin etmenin giderek zorlaştığını da görüyoruz.

Asimo’yu Düşünce ile Kontrol Etmek

zabun | 04 April 2009 23:54

Honda Research Institute Japan Co., Ltd. (HRI-JP), Honda R&D Co., Ltd., Advanced Telecommunications Research Institute International (ATR) ve Shimadzu Corporation güçlerini birleştirerek geliştirdikleri, Beyin Makine Arayüzü (Brain Machine Interface) teknolojisi ile, neredeyse ailemizden biri olan Asimo‘yu sadece düşünce ile hareket ettirmeyi başardılar.

Geliştirilen arayüz sayesinde kullanıcı, başına takılan bir kask dışında hiçbir kontrol arabirimi (uzaktan kumanda, joystick, klavye vs) olmaksızın, oturduğu sandalyede, sadece düşünerek Asimo’yu kontrol edebilmekte.

[crunchgear]

beyin gücüyle oyun oynanabilecek

MeCJoS | 30 May 2008 21:43

emotiv adında avusturalyalı bir şirket beyin gücüyle oyunları kontrol edebilceğimiz bir başlık geliştirmiş. Bu başlık beyindeki elektriksel faaliyetleri yakalayıp kablosuz bağlantı ile bilgisayara gönderiyor. böylece oyunu oynayan olarak, kumanda,kol gibi fiziksek bi kontrol kullanmadan sezgisel olarak hareket edebiliyoruz.

başlık sinirsel faaliyetleri okumak için EEG (elektroensefalografi) adı verilen yöntemi kullanıyor. aslında beyin elektrosu çekme diye bilinen bu olay 100 yıldır beynin çalışma bozukuklarnı tespit etmek için kullanılan bir yöntem.

beyin dalgalarımız ve bilgisayarlar

emrouisen | 06 January 2007 18:58

beyin sürekli olarak farklı dalga boylarında salınımlar gerçekleştirir. bu dalgaların salınımı anında kişinin sağ yada sol ayağını hareket ettireceği beynin farklı noktalarına yerleştirilen elektrotların, elektro-ensafalografi (EEG) yöntemi ile yayılan dalgaların, bilgisayar ortamına veri olarak girilmesiyle önceden anlaşılabilir. psikolojide EEG yönteminden sıkça faydalanılıyor. ancak bu tür basit hareketler bilgisayarla tespit edilebiliyor. örneğin ABD’de rochester üniversitesi labaratuvarında geliştirilen bir bilgisayar, kişinin bir televizyonun açılması yada kapanılmasını istemesini veriler aracılığıyla bilgisayara aktarıp televizyon açılıp kapatılabiliyor. tabiki bu buluş felçli hastaların kendilerine yetmesini sağlamak amacıyla tasarlanmış fakat insanların daha gerçekleşmemiş eylemleri sezmeleri, hiç kimsenin yaratmadığı soyut yada somut şeyler için de beyinde bu dört dalganın yayılması sırasında gerçekleşir:

  • alfa dalgası, yetişkin insanların gün içinde hayallere daldığı kendilerini rahat hissettiği zamanlarda yayılır.
  • beta dalgası ise kişinin bişeyleri aktif düşünmesi durumunda, örneğin asal sayıları sayması yada dikkatle birilerini dinleme eylemindeyken yayılmaktadır.
  • teta dalgası ise daha çok onüç yaş altındaki çocuklarda daha baskın olup yaratıcılık ve rüyaların yaşandığı anlarda hareketlenmekte
  • delta ise insanların bilinçaltının devreye girdiği sezinleme gücünün ortaya çıktığı anlarda yayılım gösterir. farklı eylemlerde farklı beyin dalgaları gözlemlenirken bu dalgaların değişiminden dolayı ortaya stres açığa çıkar. düşünceler aklın yazılımı gibidir ve duyguların açığa çıkmasıyla biriken beynin enerjisi düşüncelerle kontrol edilebilir.