Honda Research Institute Japan Co., Ltd. (HRI-JP), Honda R&D Co., Ltd., Advanced Telecommunications Research Institute International (ATR) ve Shimadzu Corporation güçlerini birleştirerek geliştirdikleri, Beyin Makine Arayüzü (Brain Machine Interface) teknolojisi ile, neredeyse ailemizden biri olan Asimo‘yu sadece düşünce ile hareket ettirmeyi başardılar.Geliştirilen arayüz sayesinde kullanıcı, başına takılan bir kask dışında hiçbir kontrol arabirimi (uzaktan kumanda, joystick, klavye vs) olmaksızın, oturduğu sandalyede, sadece düşünerek Asimo’yu kontrol edebilmekte.[crunchgear]

Teknolojinin altında aslında beyindeki değişimlerin tespit edilmesi yatıyor. İnsan beyninde, kendi vücut uzuvlarını kontrol ederken, dışarıdan ölçülebilir ne gibi değişikler olduğu, daha önceleri Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) teknolojisi ile tespit edilmişti. Bununla beraber MR cihazının büyüklüğü, beyin ile kontrol edebilme teknolojilerinin günlük hayatta kullanılabilmesi önünde bir engel teşkil etmektedir.

Honda’nın geliştirdiği Beyin Makine Arayüzü ise, EEG ve NIRS sensörlerinden istifade etmekte. Hareketi başlatıcı düşünce ile beraber, beynin belirli bölgelerinde oluşan elektriksel değişimler; Elektroensefalografi (EEG) ve kan akışındaki değişimler, Kızılötesi Spektroskopi (NIRS) alıcılarıyla (kullanıcının başlığında yeralan) kullanıcının kafa derisi üzerinden tespit ediliyor. Elde edilen bu verileri işleyebilecek şekilde hazırlanan bir yazılım, ilgili verileri robotun harekete dönüştüreceği komutlar haline getiriyor.

Asimo’nun kendi evrim cetvellerindeki ilerleyişine bakıldığında, Japonlar geliştirdikleri robotlar ve Beyin Makine Arayüzleri sayesinde gelecekte de tüm dünyada söz sahibi olacakları çıkarımını yapmak mümkün.