bildirgec.org

cetvel hakkında tüm yazılar

Mesafeleri parmaklarınızla ölçün

sCoRPionTR | 16 September 2010 14:25

Kısa mesafeleri ölçmek için cetvel kullanmak istemiyor musunuz? O zaman bu haber tam size göre. Smart Finger parmaklarınıza takacağınız 2 tane aparat sayesinde aradaki mesafeyi ölçüyor.

Yeni Nesil Cetvel

erdenk | 08 July 2009 10:07

Gün geçmiyor ki günlük bir obje ile teknolojinin birlikteliğini görmeyelim. Sıradan ahşap parçası gibi görünen bu zamazingo aslında bir cetvel. Ancak normal cetvellerde olduğu gibi üzerinde kaç cm çizildiğini gösteren çizgiler yok. Onun yerine kaç cm çizildiğini gösteren, kullanılmadığında kaybolan bir led ekran var.

Periyodik Video Cetveli

kapuska | 17 July 2008 15:02

Kimyaya ilgi duyanlar bugüne kadar internette muhakkak birçok periyodik cetvel örneği görmüşlerdir. Özellikle burdaki ve şurdaki cetveller hem interaktif olması hem de görselliğiyle benim favorilerim.

Nottingham Üniversitesi‘nde görevli Araş. Prof. Martyn Poliakoff ve ekibi ise periyodik cetveli alıp Youtube‘te her elementle alakalı hem seyrine doyum olmayan hem de akılda kalıcı video klipler hazırlamışlar, ve bu klipleri de web sitesinde periyodik cetvel üzerinde indekslemişler. Sonuç olarak ortaya aşina olanların bileceği Brainiac tadında bir video-indeks cetveli çıkmış.

Optik İllüzyonlar – II

tentena | 10 July 2008 11:09

İllüzyon, bir stimulusun yanlış yorumlandığı bir algı yanılmasıdır. Optik İllüzyonlar – I yazıma olan ilgiden sonra bulabildiğim başka illüzyonlarıda yayınlayacağımı söylemiştim. Yine etrafta sıkça görmediğimiz bazı başarılı optik illüzyon örnekleri aşağıdaki gibidir.

Eğri Kule İllüzyonu
Eğri Kule İllüzyonu

Resimlerdeki kulelerin ikiside aynı açıyla eğik durmaktadırlar. Ancak tek bir fotoğraf karesi gibi yanyana tutulduklarında sağ tarafdaki daha eğik gibi görünmektedir.

Renk Algılaması
Renk Algılaması

inanması güç ancak resimdeki pembe karelerin hepsi aynı tondalar. İnanmayanlar photoshop’la test edebilir.

Negatif
Negatif

30 saniye kadar bu resmin ortasına baktıktan sonra açık tek renk bir duvara yada beyaz bir kağıda bakın, bir görüntü göreceksiniz ve siz baktıkça görüntü daha da netleşecek.

Anında Etki
Anında Etki

ortadaki noktaya bakın ve kafanızı ileri geri oynatın; resme biraz hareket katmış olacaksınız!

Cetvel Radyo

karbeyaz | 01 July 2008 16:17

Özellikle öğrenim hayatımızda sıkça karşılaştığımız cetvelin radyo frekanslarını ayarlamak için kullanılması ilginç bir tasarım olmuş. Bu zamazingo frekansları düğmelere basarak değil, istenilen frakansın ölçek boyutuna getirilmesi ile çalışıyor.

Web sayfanızda rahatlıkla ölçüm yapabilirsiniz

self respect | 22 March 2008 14:56

Downloading … Calipers.exe

http://portatil.jaca.com.br/imagens/Calipers/caliper.gif
http://portatil.jaca.com.br/imagens/Calipers/caliper.gif

Bu program sayesinde ölçüm web sayfanızın dikey ve yatay ölçe biliyorsunuz
örneğin bir resim koyacaksınız nereye koyacağınız size bağlı oranın kaça kaç ollaçağını merakmı ediyorsunuz açın programı ölçün ve yazın çok kullanışlı bir program.
İster Dikey ister yatay çevirebiliyorsunuz birden çok renk değiştirme olanağıda var istedğiniz görselikte kullanabilirsizin bilgisayarınızdan flash belleğe atıpta rahatlıkla taşıyabileceğiniz bir yazılım.

Cetvel

| 20 June 2007 11:05

Dikkat: Bu Yazı herhangi bir blogsal, keşifsel, edebi anlam taşımamaktadır
Bazı anlar vardır. Anlamı, yaşandığı andadır. Tekrar anlatıldığında istenilen duygu bir türlü ifade edilemez, karşıya aktarılamaz. Komik bir şeye hoş bir duygu ile gülmek vardır. Bir de sinirden gülmek vardır. Burasına kadar gelen insanın boşalma tepkisidir.
Askeri Elektronik Sanayi Anonim Şirketi’nde stajyerim. Stajyerleri dörtlü beşli gruplar halinde departmanlara gönderiyorlar. Benim grubumu kısaca tanıtayım. Bizden iki hafta önce stajına başlamış güler yüzlü ağzı laf yapan Gazili, Temiz kalpli ve saf Ankaralı, Ciddi bakışlı bir o kadar da espiri anlayışına sahip ODTÜlü ben deniz İTÜlü. Stajda rutin yaptığımız işler olmadı. Bir birbuçuk haftamızı alan iki iş dışında yapacak bir iş kalmamıştı. Bölme duvarlar arasında büyük bir masanın başında oturma görevini yerine getiriyorduk. Etrafta dolaşmamıza izin verilmiyordu. Kitap okumamıza da izin verilmiyordu. Ankaralının bir kaç teşebbüsü uyarı ile sonuçlamıştı.

Aramızda konuşacak bir konu da kalmamıştı. Sıkıntıdan dördümüzün de suratları asık. Oturduğum yerden etrafı incelemekten gözlem manyağı olmuştum. Bir tarafımızda 10 dakikada bir sallana sallana fokurdayan sıcak su kazanı, bir tarafta Windows’u ağlayarak çalıştıran bir bilgisayar, bir tarafta bir daha hiç görmeyeceğim alet edevat kitap konektör kablo, bir köşede vay anasını DVD yazıcı, öyle demeyin 2002 yılında DVD yazıcıları 2000 Dolar cıvarındaydı, bölmelerin dışında biraz ötede telsiz test robotu. Robot kolun o seri ve peryodik hareketlerini izlemekten hipnotize olmuştum bir ara. Sıkıntı, üstüme birbiri ardına binen kum torbaları gibi giderek daha boğucu bir hale geliyor. Tırnaklar masayı “tık tık”lıyor. Biri akreple yelkovanı japonlamış sanki. Derken masada bir cetvel gözüme ilişti. O anda aklıma orta birde coğrafyacının bütün sınıfa attığı sıra dayağı gelmişti. Bunun konuyla ilgisi yoktu ama elimin cetvele uzanmasından kendimi alamıyordum. Masanın üzerinden sürüyerek kendime doğru çektim ama neden çektiğimi ben de bilmiyordum. Cetvel elimdeydi artık. Japonlanmış akreple yelkovana saniye ibresi de katıldı. Cetvel elimde, Su kazanı yine sallanıyor, cetvel elimde, ihtiyar bilgisayar feryat ediyor, cetvel elimde, alet edevat DVD yazıcı, cetvel elimde, test robotu sıradaki telsize geçti, cetvel gerçekten elimde ve saniye ibresi japondan kurtuldu. Sol avucuma cetvelle vurmuştum. Karşımdaki Gazilinin katıla katıla gülmesiyle irkildim. “Abi o niyeydi?” diye sordu katıla katıla. Verecek bir cevabım yoktu. “Bilmiyorum” dedim ve ben de gülmeye başladım. Derken herkes gülmeye başladı, sinirden.

Ayakmetre Zamazingosu

zabun | 28 June 2006 12:33

Bir ayakkabı almaya gittiğinizde mağazada size uygun boyutlardakini bulana değin bir kaç ayakkabı giyip-çıkardığınız olmuştur. Bazen ayak numaranızı bilseniz bile alacağınız ayakkabının üretildiği yere göre (Amerikan boyut standartlarıyla, Avrupa boyut standartları farklı olduğundan) numaralandırması farklı olduğundan, yine de bir kaç değişim yapmanız olasıdır. Brannock Device® sayesinde ayakkabı denemeden önce ayağınızın genişliğini ve uzunluğunu ölçmeniz mümkün. Bu sayede ilk denediğiniz ayakkabı en uygunu olabilir.

Brannock Device®