bildirgec.org

bsd hakkında tüm yazılar

iPhone Sözlüğü 1.Bölüm

Cannabisss | 28 March 2009 20:08

iPhone kullanıcıları bilirler; yüzlerce deyim, sözcük bilmek gerekir tam performanslı bir kullanım için. işte işinize yarayacak bazı önemli deyim ve isimleri bi araya getirdim. Buyrun afiyetle okuyun.

iPhone
iPhone

Firmware (1.0.0 – 2.2.1):
iPhone’da çalışan işletim sistemi versiyonudur. 1.0.0 dan 2.2.1 e kadar gelir. 3.0.0 her ne kadar duyrulduysa da şu anda beta versiyonu sadece “developer”lar için yayınlanmıştır.

Recovery ve Restore modu:
Bir sorunla karşılaştığınızda en büyük kurtarıcınızdır. iPhone’unuzu hatalardan ayıklayıp yeni versiyon yüklemenizi saglar. Bu modda ekranda bir USB kablosu ve iTunes logosu belirir.

açık kaynak yazılım evreni (zentu)

ufopilotu | 04 September 2008 19:26

açık kaynak yazılım dünyasında sürekli gelişen dinamik bir yapı var. açık kaynak yazılımların karakteristik özellikleri: “ücretsiz, yasal, dökümantasyonu tam yapılmış, kişiselleştirilebilir, güvenli ve etikili, eğlenceli ve son olarak çalışan.” dolayısıyla gerektiğinde açık kaynak yazılım kullanmak gerekiyor.

açık kaynak yazılımlar hakkında hazırlanmış çok güzel bir koleksiyon olma özelliğine sahip zentu içerik açısından gayet zengin. içerik olarak incelemek çok uzun zaman alabilecek bir site. içeriğindeki her bir örnek neredeyse ayrı ayrı bildiri niteliğinde . onlarca kaliteli açık kaynak yazılımı bir arada bulabileceğiniz güzel bir koleksiyon olmuş.

başlı başına birbaşvuru kaynağı niteliğindeki zentu ftp programlarından işletim sistemlerine, grafik dizayn araçlarından mühendislik uygulamalarına kadar varan her türlü yazılımı detaylı bir şekilde açıklıyor. hangi işletim sistemlerinde dağıtımı var kolayca öğrenebiliyorsunuz.

kategoriler arasında gezinirken en çok açık kaynaklı içerik yönetim sistemleri sayfası dikkatimi çekti. daha önce duymadığım bir çok içerik yönetim sistemi olduğunu görünce biraz heyecanlandım. zira joomla, xoops, drupal gibi içerik yönetim sistemlerinden başka pek fazla örnek görmemiştim.

diğer bir açık kaynaklı yazılım listesi de multimedya uygulamalarıyla ilgili. dijital video işleme hakkında bir çok açık kaynak yazılılım hakkında bu sayfadan bilgi alabilirsiniz. ayrıca çoklu ortam oynatıcılarıyla ilgili sayfaları da var.

fotoğraf işleme, düzenleme yazılımları içerisinde incelediğim kadarıyla gayet kaliteli yazılımlar var.

mühendislik ve istatistik yazılımları, interaktif sunum hazırlamayazılımları, e-ticaret ve iş araçları yazılımları gibi bir çok yazılım incelenmeyi bekliyor.

eğitimle ilgili yazılımlara da göz atmanızı öneririm. zira lüzumsuz ve iş olsun diye yapılmış yazılımlar değil.

bir çok kategori arasında diğer bir ilgimi çeken grup ise kendi işletim sisteminizi yazmanıza yardımcı olacak yazılımlar. çoklu boot, katı dosya yönetim dosyaları gibi bir çok işlemi rahatlıkla yapabileceğiniz yazılımlar.

Windows’dan neden vazgeçemiyorum

bteoman | 07 May 2008 16:26

Orjinal Windows XP Home sahibi bir Windows kullanıcısıyım. Geçtiğimiz 8 ay boyunca nerdeyse 20den fazla farklı Linux dağıtımı denedim. Yinede Windows’un yerine dolduracak kadar iyisiyle karşılaşmadım. En son Ubuntu 8 ile tekrar bir Windows macerasına atıldım ama çaresiz yine Windows’a döndüm. Nedeni açık…
Windows belki sağladığı hizmetler için benden para alıyor ve buna değer. Çünkü şu anda sistemimde kurulu Windows XP Home SP3 + Avira AntiVir Premium şu anda o kadar stabil çalışıyor ki. Tabiki bu açık kaynağa karşı olduğum anlamına gelmiyor hatta ciddi bir açık kaynak destekcisiyim ama çaresiz Windows’un tekelinden kurtulamıyorum. Sürekli Pc başında vakit geçiren bir insan olarak işlerimin aksamadan yürümesi, sistemimin ihtiyaçlarıma anında cevap vermesi benim için çok önemli. Şu bir gerçek Linux’dan alıştığım şeyler oldu. Mesela Amarok hala gözümde tütüyor, yada Antivirüs kullanmadan kendinden sağlam bir dağıtım kullanmak çok güzeldi.
Yinede güvenlik açıklarına rağmen, arada bir format çekmek zorunda kalmama rağmen Windows’dan vazgeçemiyorum

bluetooth ile bilgisayarınızı kilitleyin

kodOZANI | 23 February 2008 16:36

Bluetooth ile bilgisayarınızı kitleyin

BlueProximity yazılımı ile bilgisayarınızın başında değilken otomatik olarak kitlenmesini, geri geldiğinizde ise yine otomatik olarak açılmasını sağlayabilirsiniz. Nasıl mı?

İhtiyacınız olan bluetooth iletişimine sahip bir cep telefonu (belki bluetooth hizmetine sahip mp3 çalarda ilerde kullanılabilir) ile yine bluetooth iletişimine sahip bir bilgisayar, ve BlueProximity yazılımı..

google’daki gizli özellikler

xerre | 26 September 2007 14:41

google ‘ ın içine gizlenen bölümleri keşfettiniz mi? bunlardan en basiti bir formül yazıp enter dediğimizde bize işlemin sonucunu veriyor olmasıdır. aynı gelişmiş bir hesap makinesi gibi.( örn: log10 yazıp enter dediğimizde log(10) = 1 çıkıyor.) bununla birlikte, temel matematik soruları, karmaşık işlemler, ölçü birimleri, dönüşümler ve fiziksel sabitlerin de bulunduğu matematik işlemlerini çözebilir.
bunlardan ayrı olarak java destekli küçük bir oyunda mevcut.”Google Easter eggs” yazıp “kendimi şanslı hissediyorum”a tıklandığında bu oyuna ulaşılabilir. yine aynı şekilde “google cheese” ile ayla ilgili çok ilginç bir siteye ulaşılıyor. bunlardan farklı olarak farklı google tasarımlarını da içinde barındırıyor. diğer anahtar kelimeler ise şöyle:

google bearshare

En iyi 5 “Dağıtım Listeleme Sitesi”

muarifer | 19 November 2006 11:29

Bilindiği üzere linux çekirdeğini kullanan binlerce işletim sistemi mevcut ve bunların hemen hemen hepsi diğerlerinden farklı. Bazıları masaüstü kullanıcıları için, bazıları sunucular için, bazıları illa da GPL olsun anca öyle yazılımı koyarım depoma, bazıları da ülkeme özgü olsun tarzında binlerce çeşit fikre sahip.

Peki bunca çeşit dağıtımı nereden bulacağım, yükleyeceğim, inceleyeceğim?

Bunun cevabı linux iso listesi yapan sayfalarda.

başlayalım incelemeye;
1. Distrowatch
En kapsamlı listeye sahip olan Linux yanında BSD’leri de listeleyen “Bilgisayarın tadına yeniden varın” sloganıyla yayın hayatına devam eden ve aynı zamanda Türkçe dil desteği de mevcut olan sitemiz. Haberler, kategoriler, incelemeler, yorumlar, “önde gelen dağıtımlar“, dağıtım karşılaştırma ve kapsamlı arama sayfası ile işinin hakkını veriyor.

Özgür yazılım atakta

Makine | 12 May 2006 17:13

Bugünlerde unix bazlı özgür işletim sistemleri dağıtımlarında biraz hareketlilik söz konusu. BSD tabanlı unix’in en popüleri FreeBSDve linuxun yine popüler bir dağıtımı olan SUSEyeni versiyonlarını duyurdular.

Bu iki dağıtımdan Freebsd, özellikle güvenlik ve web/mail sunucu hizmetlerinde performansı ve kararlılığı artırırken SUSE masüstü deneyiminizi bir üst seviyeye taşımayı hedefliyor.

Freebsd takımı 6.1 versiyon numaralı dağıtımlarında, uygulamayı yoğun aşırı stres ve yüklemeye tabi tutarak dosya sistemi ve network kodlarını optimum performans için düzeltmişler. Yine bu sürümde kullanıcılar artık klavyelerinde dil problemleri yaşamayacaklar. Yeni sürümde doğal olarak pek çok donanım bileşeni için uygun sürücüler hazır gelmekte. Freebsd 6.1 artık mavi diş aygıtlarınız ve wifi bağlantılarını otomatik yapılandırıp kullanıma sunuyor.

SUSE 10.1 numaralı sürümüyle kullanıcılara Windows’u aratmayacak yepyeni ve esnek bir masaüstü ortamı vaad ediyor. Bu sürümde pek çok popüler programın yeni versiyonları eklenmiş. Sürüm ile toplamda 3100 adet özgür yazılım rpm depolarında kullanıma hazır olacak. Özellikle üzerinde durulan bazı pakeler şöyle sıralanıyor:Adobe Acrobat Reader,
RealNetworks RealPlayer, ve Sun Java Runtime Environment. SUSE takımının üzerinde yoğunlaştığı diğer başlıklar ise grafiksel uygulamar için XGL, dertsiz bir ağ yapılandırma aracı ve XEN 3 ün YAST’a uyumu.

işletim sistemlerinin yeni sürümleri aşağıda belirtilen bağlantılardan elde edilebilir.