bildirgec.org

beethoven hakkında tüm yazılar

Klasik Müziğin Dehası: Ludwig Van Beethoven

admin | 05 February 2010 17:36

Beethoven
Beethoven

Beethoven, 1802 yılında işitme duygusunu tümüyle kaybedince ağır bir bunalıma girdi. Bu durum elbette ki bir müzisyen için korkunçtu. Çünkü bir piyanist için konser vermeyecek, şef olarak orkestrayı yönetemeyecekti. Daha da önemlisi, öğrencilerine ders veremiyecekti ki bu onun için çok önemli bir gelir kaynağıydı. Ayrıca sosyal yaşamının bittiğinin de farkındaydı. Çünkü duymayan biri olarak yalnızlığa mahkum olacaktı.

John Hughes hayatını kaybetti

queennothing | 08 August 2009 09:32

18 Şubat 1950 doğumlu, Amerikalı senarist, yönetmen ve yapımcı sıfatlarıyla, sinemaya çok değerli yapımlar veren John Hughes, 6 Ağustos 2009 tarihinde hayatını kaybetti. “Home Alone“, “Home Alone 2: Lost in New York“, “Home Alone 3” ve “Home Alone 4” serisinin senaristliğini ve yapımcılığını yapan; “Only the Lonely“, “Career Opportunities“, “Uncle Buck“, “The Great Outdoors“, “She’s Having a Baby“, “Pretty in Pink“, “The Breakfast Club“, “101 Dalmations“, “Maid in Manhattan“, “Beethoven“, “Beethoven’s 2nd“, “Beethoven’s 3rd” ve “Beethoven’s 4th” serisinin de gerek yapımcı, gerek senaristlik, gerekse yardımcı yönetmenliğini yapan Hughes’in ölüm nedeni, ‘kalp krizi’ olarak açıklandı.

Copying Beethoven (2006)

absynthe | 20 November 2008 09:41

2006 yapımı Copying Beethoven (Beethoven’ı Anlamak), 1775-1827 yılları arasında yaşamış besteci Ludwig van Beethoven’ın son günlerini kurgusal bir hikaye içinde anlatıyor.

Genç bir kadın besteci olan Anna Holtz (Diane Kruger), Beethoven(Ed Harris)’ın yazdığı müsvedde notaları temize geçmek için onunla çalışmaya başlar. Beethoven’ın ilginç alışkanlıkları, sağırlığı, insanlarla iletişimde takıldığı tavır Anna Holtz için değişik, bazen kaldırılamaz gelse de zamanla hem Anna Holtz hem de Beethoven birbirlerine alışacaklardır.

senin sanat dediğin nedir arkadaş? (vol2)

shakaci | 20 June 2008 14:46

beethoven
beethoven

sanat‘ın ne olduğunu açıklamaya yönelik ilk yazımda sormuştum “sanat nedir?” diye. bildirgeç kullanıcılarından azımsanmayacak derecede hoş cevaplar aldım;

ilk olarak zee bir öneride bulundu ve konuyu ‘nedir?’ şeklinde değil ‘ne değildir?’ olarak tanımlamalıyız, dedi. ekinoksah‘ın tarifi farklıydı, aslında sanat insanın içgüdüsüdür, dedi ve ekledi: “Sanat kendi kendine olan şeyleri ‘ben yaptım’ demektir.” sanat nesnel olarak algılanmayan şeyleri tanımlama taraftarı olmamaktır, diyen theaob konuya farklı bir boyut kazandırdı. agurbuz, biSGen, samethings, gockmens, Kreston bu konuda fikirlerini bizlerle paylaşan diğer kullanıcılar.

Orkestra

tentena | 12 April 2008 20:57

Çalgı toplulukları en eski çağlardan beri vardı, fakat gerçek orkestralar ancak çoksesli müziğin gelişmesinden sonra ortaya çıktı. 1475’den sonra Pesaro, Mantova, Brescia’da önemli çalgıcı topluluklarından söz edilir. Ama Rönesans devrinde şarkıcıların çoğunun viyol veya kornet gibi çalgılar çalarak şarkı söylediğini unutmamak gerekir. 1600’e doğru çoksesli çalgı müziği ses müziğinden ayrıldı, fakat iki türün ortak çalışmalarıda kesilmedi. 1700’de yalnız orkestraya yer veren bir repertuvar oluşmaya başladı. O zamana kadar tesadüfe veya durumun gereğine bırakılmış olan çalgı seçimi, operalar sayesinde değişmez bir düzene sokuldu; Lully’den yüz yıl sonra Paris Opera orkestrasının üye sayısı altmışı aştı. 1725’te Philidor’un kurduğu ‘Concerts Spirituels’ orkestrasının üye sayısı ise hiç bir zaman opera orkestrasına erişemedi. 1713’te Paris Opera orkestrasında ‘küçük koro’ adı verilen on çalgılı bir topluluk yer aldı; şu çalgılardan oluşuyordu:

world beat music: müzikal dünya haritası

xerre | 26 February 2008 23:56

müzik sanatı gün geçtikçe daha bir farklılaşıyor ve daha çok heyecan veriyor. işte onlardan biri olan ve world beat music olarak adlandırılan bu hatira, onu dinlememizi sağlayan, müzik notasyonuyla resmedilmiş şaşırtıcı bir dünya haritası.

dünyanın melodisi
dünyanın melodisi

bu müzikal dünya haritasını yapan James Plakovic‘in amacı ise müzikal terimlerle oluşan dünyayı görebilmekmiş.
oluşan müziği dinlemek için buraya.

notalarla lennon
notalarla lennon

sanatçı geliştirdiği bu müzik sanatını diğer görsellere de uygulamış ve onları dinlenilebilir hale getirmiştir. bunların arasında Beethoven, Mozart , Jimi Hendrix, john lennon, Paul McCartney portreleri ve özgürlük heykeli, barış / denge sembolü ve de sonbahar ekinoksu vs. de mevcut.

hayatın melodisi
hayatın melodisi

kaynak.