bildirgec.org

theaob

11 yıl önce üye olmuş, 184 yazı yazmış. 2 yorum yazmış.

NFC (Near Field Communication) Teknolojisi

theaob | 14 December 2010 17:51

yeni cep telefonlarında görmeye başladığımız, yakında hayatımızda büyük yer kaplayacak olan nfc (near field communication) teknolojisini tanıyalım.

nfc nedir?
türkçe adıyla yakın alan i̇letişimi olan nfc, uyumlu cihazlar arasında kullanılabilen kısa mesafeli kablosuz iletişim teknolojisidir. 2002 yılında sony ve philips tarından geliştirilmeye başlanmış ve 8 aralık 2003’te iso standartlarına dahil edilmiştir. nfc teknolojisi cep telefonları düşünülerek geliştirilmiştir. şimdilik menzili 2-4 santimetre civarındadır. bluetooth ve wifi’dan daha düşük bir bantgenişliği kullanır.

nfc nasıl çalışır?

RFID Çipi
RFID Çipi

nfc, rfid (radio frequency identification veya radyo frekansı ile tanımlama) teknolojisiyle aynı prensiptedir. günümüzde kredi kartlarında, kilitlerde, otobüs kartlarında vb. alanlarda rfid kullanılmakta. rfid ve nfc, indüktif eşleşmeyi kullanır. bu yöntemde, manyetik alan içerisinden geçen bir kablo veya iletkende bir elektrik akımı oluşur. bu akımla da bir radyo frekansı üretilir ve bilgi transferi olur. nfc’nin veri göndermenin yanısıra rfid’de olmayan veri alma yeteneği de vardır. bu da elektronik ödemeler için daha kullanışlı bir yöntemdir.

Marro.ws: Paylaşımdan Sosyalliğe

theaob | 03 September 2009 11:05

Marro.ws, Türk’ler tarafından geliştirilmiş bir içerik paylaşım sitesi. Hatta daha önce burada tanıtmıştım. Tabii 2 ay boyunca geliştiriciler boş durmadı, Marro.ws günden güne gelişti. Daha önce içerik paylaşımı ve depolaması ağırlıklı olan servis gitgide bir sosyal ağ haline geliyor. Servis hizmete başladığında bulunmayan fakat yoğun olarak istenen bazı özelliklerin yanında Marro.ws‘un sosyal ağ haline gelmesini sağlayacak bazı yeni özellikler de eklenmiş. Eklenen yeni özelliklerden bazıları şöyle:

  • kullanıcıya özel profil sayfaları
  • site üzerinden mesajlaşma
  • Herkese açık içeriklerde arama yapma
  • Başka kullanıcıları takip etme
  • RSS desteği
  • Başka kullanıcıların yorum yapabileceği bir duvar uygulaması
  • Sosyomat’taki gibi kullanıcı profilleri için etiket ekleme özelliği
  • Paylaşılan içerik sayısı gösteren bir widget
  • Marro.ws profilinden kısaca bahseden bir widget
  • Tarayıcıdan direkt olarak içerik paylaşılmasına izin veren sık kullanılanlar butonu

Marro.ws: Linkleri değil içeriği saklayın

theaob | 05 June 2009 19:38

marro.ws
marro.ws

Delicious 2003 yılından beri istediğiniz web adreslerini paylaşmanızı sağlayan bir servis. 2005’te Yahootarafından satın alınan bu servis bir zamanlar oldukça popülerdi. Şimdilerde ise önemli gördüğümüz adresleri paylaştığımız bir servis. Fakat bu servis sitelerin adreslerini depoladığından daha önce var olan içeriğin devamlılığı konusunda bir garanti vermiyor.
Marro.ws paylaşılan içeriğe her zaman bozulmadan ulaşılabilmesi fikrinden doğmuş. Ali Rıza Babaoğlan ve Aykut Karaalioğlu tarafından geliştirilmiş. Delicious‘ın iyi yönlerini alıp kendi fikirleriyle birleştirmişler. İçeriğin saklanmasının yanı sıra gerekli içeriğe ulaşabilmek için gereksiz şeylerden kurtulmanız da sağlanmış.
Şimdilik PDF, TXT ve HTML uzantılarını destekleyen servis, Internet Explorer 8 ve Firefox eklentileriyle bulunduğunuz sayfadan ayrılmadan içerik paylaşımı yapabiliyorsunuz. Alınan içerik istenilirse kullanıcıya özel kısa bir adresten de paylaşılabiliyor.

10 Başarısız Teknolojik Yenilik

theaob | 19 May 2009 12:20

Time dergisi son 10 yılın en büyük 10 teknolojik başarısızlığını listeledi.Liste şöyle:

  • Windows Vista
    Şirketin en büyük ürünü olan windows vista, önceki sürümü Windows XP’nin payını ele geçirmeyi hedeflerken yarısına bile ulaşamadı.
  • Gateway
    Gateway, 1985 yılında kurulan bir bilgisayar firmasıydı. 1990 yılına gelindiğinde satışlarını dörde katlamıştı. 2004’te Amerika’da %25’lik pazar payıyla 3. sıradaydı. 3 yıl sonra Acer tarafından 710 milyon dolara satın alındılar.

guitar hero gitarı

theaob | 03 July 2008 12:38

daha önce bilgisayarda kolsuz olarak oynadım. ama artık gitarla oynama zevkine erişmek istiyorum. bu gitarı nereden bulabilirim? (şu an bursadayım bursada bildiğiniz yer varsa olur yoksa istanbuldakiler de işime çok yarar)

wordpress kurmak için alanadı ve hosting

theaob | 03 July 2008 09:04

bunu daha önce sormuştum galiba ama bir önemi yok tabii. bir wordpress blogu kuracağım. En ucuza maletmek istiyorum işi. bir alanadı ve hosting alacağım. önerilerinizi alabilir miyim? (not: gerçekten ucuz olmasını istiyorum)

iPhone 3G Yazılımları

theaob | 14 June 2008 08:29

Geldi gelecek derken kayıtları başlayan iPhone yazılımsal olarak bizlere ne sunacak? App Store denilen özellik iTunes Store gibi ülkemizde çalışmayacak mı? Bu soruların cevaplarını ancak iPhone elimize geçtiğinde öğreneceğiz. Ben ise iPhone için çıkacak olan yazılımları tanıtacağım ki belki bir gün kullanabiliriz.

eBay’s Auctions
Bu yazılımla eBay açık arttırmalarını takip etmek kolaylaşacakmış. Aslında Safari ile tam işlevsel olarak gezilebilip teklif verilebildiği için para israfı olarak görülebilir. Zaten Türk açık arttırma siteleri bulunduğu sürece ülkemizde bu programın çok tutulmasını beklemiyorum.

Sega Super Monkey Ball

iPhone’un içinde bulunan hareket algılayıcısıyla oynanan oyunlar yapılacağı söylenmişti. Bu oyunun bir bilgisayar versiyonu var. Gerçekten çok eğlenceli bir oyun. iPhone’daki orijinal oynanış şekliyle daha eğlenceli olacağına inanıyorum. Yüzden fazla bölüm olacağı da söylenenler arasında.
TypePad

Blog sahibi olanların yakından tanıdığı bu program iPhone için de geliyor. WWDC’de anında fotoğraf çekip bloglama özelliğini anlata anlata bitiremediler. Bence çok sıradan ama iPhone sahipleri için çok işe yarayabilir. Birden fazla blog destekleyen yazılım bir mail istemcisine benzer şekilde çalışıyor. Bloglarından uzak kalmak istemeyenler için mükemmel bir çözüm.

Modality

Tıp Öğrencileri bu yazılıma sahip olmak isteyeceklerdir! Resimli olarak tüm insan vücudunun detaylarını gözler önüne seren bu program doktorlarla birlikte hazırlanmış. Zaten iPod için daha önceden varmış. Program tıklanan bölümün bilgilerini Wikipedia’dan alıyormuş.
At-Bat

Açıkçası bu yazılımın ülkemizde çok tutulacağına inanmıyorum. Yazılım canlı olarak Baseball skorlarına ulaşmanızı ve canlı olarak önemli anları izlemenizi sağlıyor. iPhone’un streaming özelliği burada büyük bir rol oynuyor. 3G ile daha kaliteli videolar izleyebiliyorsunuz.
Loopt

Bu program iPhone’un social networking programı. Bir harita üzerinden arkadaşlarınızın nerede olduğunu görebiliyorsunuz (ne de olsa iPhone 3G’nin GPS özelliği var). Anında mesajlaşma gibi özellikler de sunuyor. Sevgililerin nerede olduğunu öğrenmek hiç bu kadar kolay olmamıştı!
MooCowMusic: Band

Bu program benim favorim. Piano, bas, davul, elektro gitar gibi enstrümanları çalarak katman katman kayıt yapabiliyorsunuz. Daha sonra bunları birleştirip kaydedebiliyorsunuz. Programı açıklamak için resim yeterli değil. Yazının sonunda vereceğim linkten verilen programların hepsinin videolarına bakabilirsiniz.
Kroll

iPhone için bir başka oyun daha. Üç boyutlu bir aksiyon oyunu. iPhone’da görülebilecek en iyi openGL görüntüleri muhtemelen bu oyunda olacak. Yazının sonundaki linkte bunun da videosu var.
Associated Press
Haberi ajanstan almak herhalde en iyi yöntem. Birçok yerel haberi birarada sunan program şimdilik sadece ABD’de hizmet veriyor.
Mimvista

Doktorlar için kullanışlı bir yazılım daha. Bu yazılımla doktor hastasının CT, MRI gibi görüntüleme teknolojileriyle elde edilen görüntüleri yanında taşımasına olanak sağlıyor. Ayrıca görüntülerdeki katmanlar değiştirilebiliyor, görüntü çevirilebiliyor. Programın sitesinden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Malum tıptan doktorlar kadar anlamam imkansız.

Download Day 2008

theaob | 30 May 2008 22:35

Firefox 3‘ün çıkmasına çok az bir zaman kaldı. Firefox‘un yaygınlaşması için çabalayan Spread Firefox bu sefer bir rekora imza atmaya çalışıyor. Firefox 3’ün çıktığı gün en çok indirilen yazılım olması için çalışıyorlar. Guinness ile çoktan anlaşılmış. Rekoru kırabilmek için ise bu sayfayı hazırlamışlar. Ülkenizi ve email adresinizi giriyorsunuz. Böylece Firefox 3 çıktığında size bir e-mail atıyorlar. Ayrıca dünya haritasında ülkenizden destek veren sayısını da arttırıyorlar. Amerika, İspanya, Japonya ve Kanada bu yarışı önde götürüyorlar. Sizi de Türkiye adına kayıt olmaya davet ediyorum.