kana basma iz olur
kana basma iz olur

Luminol (amin türevi br kimyasal yapı) Amerikan polisiye filmlerinin vazgeçilmez havalı bir öğesidir.

Ancak temelde kimyasal bir tepkimenin gündelik yaşama gayet fonksiyonel bir şekilde uygulanmış halidir. Şu bol bol izlediğimiz, kanıtların peşinde koşan dedektiflerin eli ayağı olan kanıt toplama ekiplerinin en büyük yardımcısı olan luminol görünmeyen kan lekelerini büyülü bir iksir misali görünür hale getirir.

işte mucize madde
işte mucize madde

Mucizenin temeli kemiluminesans dediğimiz olaydır. Kimyasal tepkime sonucu ortaya çıkan ışık. Burada bir deneyle olayı izleyelim.Luminol ve hidrojen peroksit (H202) tek başlarına kimyasal bir reaksiyon veremiyor ve bir metale ihtiyaç duyuyor. Burada kanın içindeki demir (Fe) iyonları sahneye çıkıyor ve katalizörlük yapıyor. Katalizör kimyasal bir reaksiyonun oluşumunu sağlamak için gereken enerjiyi azaltarak reaksiyon sonucu aynı şekilde yapısı bozulmadan çıkan maddedir. Bu olayların ardından yüksek enerji ile birlikte aminoftalat denilen bir madde oluşur. Enerji ise foton saçılması (foton ışığı oluşturan küçük parçacıklara deniliyor) olarak ortaya çıkıyor. Yani ışık oluşuyor. Ancak bu ışık çok kuvvetli değil ve sadece karanlıkta görünüyor.

olay yeri
olay yeri

Bu yüzdendir ki yerel polis ortada deli danalar gibi koşuştururken kahrolası federaller gelip oda spreyi sıkar gibi oraya buraya luminol püskürtüp olayı çözer. Oysa ver sen o kadar luminolü şerif MacNally’ye bak nasıl tanımıyor kralını.Ben de luminol alacağım ben de dedektif olacağım diyenler için;Luminol satış sitesihttp://en.wikipedia.org/wiki/Luminolbakalım ışık nasıl oluşuyor