Moğolistan, Çin topraklarını da içine alan çok büyük bir çölden bahsetmek istiyorum bugün… Gobi Çölü.Çöl hayatını çok merak eden ve açıkçası yılan,akrep korkumdan dolayı asla cesaret edemeyecegim( buna uçak korkusunu da ekleyelim) çöl gezilerine çıkamayacak olmanın hüznüyle ancak okuyarak bu meragımı gidermeye çalışıyorum. Nasıl yaşanır, ne yenir, ne içilir, o sıcaga ve soguga nasıl dayanılır, akreplere nasıl tahammül edilir, Türkler geçmişte nasıl yaşamışlar hep benim için soru işareti. Eskiden beri merakım asla uzaydan, bilimkurgudan yana olmamıştır. Sürekli geçmiş, uygarlıklar, tarih öncesi gibi konular ilgimi çekmiştir.O yüzden bir dergide dinazorlarla ilgili sayfalara göz atarken ilgimi çekti Gobi Çölü.

1600 metre uzunlugunda olan bu çöl kuru ve karasal iklime sahiptir.Pek çok dinazor fosiline ev sahipligi yapmıştır.Geçmişte dinazor yaşam alanı olan Gobi’de Yaşam alanı yok olarak bilinen çölde nesli tükenmekte olan yaban koyunu,yaban eşşegi, Gobi ayısı,yabani deve gibi birkaç tür hayvan yaşamaktadır.Ayrıca Gobi Çölü dünyanın 4 büyük biyosfer rezervlerinden biri .Eskiden kapalı deniz olan Gobi, Tanrı Dağları, Altay ve Hangay Dağları ,Altun Dağ, Bei ve Yin Dağları tarafından çevrilmiştir.2006 da Gobi’den gelen kum fırtınasıyla Çin ‘in sarıya boyanması duydugum ilginç haberlerden biriydi. Ama asıl ilgimi çeken Gobi çölünde 2007 de bulunan dünyanın en büyük uçan dinazorudur. 1.400 kg agırlıgındaki Gigantoraptor erlianensis türü bu yaratık fosili 5 metre boyundaydı.Ger adı verilen çadırlarda yaşayan Mogollar Türkologlar tarafından Türkler’le akraba olarak belirtiliyor.Eksi 40 lara varan sogukları ve 60 dereceye çıkan sıcaklıgıyla yaşamın zor oldugu Gobi’de sayısız yeraltı su kaynakları vardır, bu özelligiyle diğer çöllerden ayrılır.Yüzyıllarca ipek yolu üzerinde olduğu için ticaret yapanların, seyyahların, Türklerin ugrak yeri olan çölde şu anda çok güzel turistik tesisler bulunmaktadır.Gobi Çölü , Mogolistan ve Çin gezisi yapmak isteyenler Şamanizm izlerinden Türk yazıtlarına kadar pek çok Türklük simgesine hazırlıklı olsunlar.Her yıl Ekim ayının ilk hafta sonu yapılan Moğolistan’ın göçebe kavimlerin yaşam tarzlarını sergiledikleri at yarışı, okçuluk ,kartal yarışmalarının yapıldığı festival ise görülmeye deger olarak belirtiliyor.Gurvan Saikhan Milli Parkı (Gurvan Saikhan National Park) Gobi Çölünün en büyük turistik tesislerinden biri.Moğolistan Doğa Tarihi Müzesi Gobi’de bulunan dinazor fosili ve yumurtasına ev sahipligi yapmaktadır.

Bu arada Gobi Çölünde çekilmiş 2003 yılında En İyi Belgesel Film dalında Oscar’a aday gösterilmiş olan Aglayan Deve(The Story Of The Weeping Camel )isimli Moğol Belgesel filmini de izlemenizi öneririm.. 50 devesi, koyunları, keçileri olan gerçek köylülerin oynadıgı belgesel 87 dakika sürüyor.kaynak 1 2