O kadar dibek dedik, yolluk dedik, çıkrık dedik Yasdıgeç demedik. Bende ona Yasdıgeç denildiğini bilmiyordum. Köye hayatında bir kaç sene evveline kadar gitmemiş olan ben bile bilirim kendisini.( Yasdıgeç olarak değil tabi).Burada unutulan, hiç görmedigimiz, merak ettigimiz köylerde kullanılan herşey var.Yasdıgeç nedir? Üzerinde yufka açılan tahta sehpaya yasdıgeç denir, en iyi arkadaşı oklavadır.(yastıgaç, yasgaç,yassıağaç, yast- ağaç, yaslı agaç ta denilir genellikle Ege, güney bölgesinde yuvarlak hamur tahtasının adı budur.(Heryere göre değişir Yozgat’ta ekmek tahtası denir)

Üzerinde bazlama, gözleme, saç ekmeği açılan yastıgeç bazı evlerde yer sofrası olarak kullanılmaktadır.Hamur teknesinde yogurulan hamurlar elsıyıran yardımıyla ellerden temizlendikten sonra yastıgeçte oklavayla açılır ve saç üzerine pişmeye bırakılır ,attırgaç ile tersdüz edilir. Yufka ekmekleri, bazlamalar, delikli ekmekler hazır.Turistik yerlerde gözleme yapanları ilgiyle izleyen yabancı turistlere minyatür halde satılır tüm bu bahsettigim araçlar.

El sıyıran bizim spatula dediğimiz alet.Hamur teknesini ve eli hamurdan temizlemek için kullanılır. Aslında demirdir. Afyonda eysiran, Ankara’da ısirani,Aksaray’da sirani olarak bilinir.Büyük şehirlerde tahta ve plastik olarak üretilir.

Attırgaç(evirgeç,evraagaç,çevirgeç te denir)

bu da hamur teknesi.Yastıgeç kelmesi yeni öğrendiğim bir kelime olsa da ekmek tahtası olarak hala bazı lokantalarda veya gözleme evlerinde çok severek üzerinde yemek yediğim bir araçtır. Bağdaş kurup bacaklarımı altına sokarak yemeye bayılırım( yuvarlak olanların). Evlerinde yazdıgeç olanlara gidince de muhakkak masa yerine onu tercih ederim. Aslında edinmek lazım benim oglan oyun hamuru oynuyor ona göre minicik bulmalı yada marangoza yaptırmalı rahat rahat oynasın.