son günlerde wikipedia‘ın kurucularından jimmy wales hakkında çeşitli gazetelerin bilişim sayfalarında “para karşılığı içerik değiştirdiği” yönünde haberler çıkmıştı. bu haber, kuşkusuz internet’in en popüler bilgi kaynaklarından biri olan wikipedia hakkındaki tartışmaları tekrar gündeme getirdi.üye olsun veya olmasın bütün ziyaretçilere konu içeriğini değiştirme hakkı veren wikipedia, bu özelliğinden dolayı bir taraftan özgür bilgi bağlamında büyük avantaj sağlamakta fakat diğer taraftan ilgili konularda okuyucuları bilgi manipülasyonuna da açık bırakmakta.
bu durum virgil griffith adlı programcının da dikkatini çekmiş ve wikiscanner isimli bir site kurmuş.tamamen web tabanlı çalışan wikiscanner, temel olarak, verdiğiniz wikipedia konu başlığının history bölümüne bakıyor ve değişiklik yapmış kullanıcıların ip adreslerini traceback edip size lokasyon bilgisi veriyor. ilgili lokasyonların karşısında da bu kişilerin yaptıkları değişikliğin ayrıntılarını da görebiliyorsunuz.

wikiscanner
wikiscanner

yaptığınız taramalarda gerçekten ilginç sonuçlarla karşılaşmanız mümkün. nitekim “microsoft” konu başlığını arattığınızda “apple” dan bağlanan birinin değişiklik yaptığını; aynı şekilde “apple” konu başlığında da “microsoft” tan bağlanan birinin değişiklik yaptığını yakalayabiliyorsunuz.
wikiscanner ile şu an wikipedia‘nın sadece ingilizce, almanca, fransızca, italyanca, lehçe, felemenkçe ve japonca bölümlerinde arama yapabilirsiniz.her ne kadar iddialı bir web tasarımı olmasa da wikiscanner ile şüpheci merakınızı bir nebze olsun giderebilirsiniz.