bildirgec.org

feline

11 yıl önce üye olmuş, 10 yazı yazmış. 1 yorum yazmış.

googlebot artık javascript içeriklerini de okuyor

feline | 25 September 2008 18:13

googlebot
googlebot

googlebot‘un yeni versiyonu, artık kullanıcı bir web sayfasına girdiğinde ne görüyorsa onu tarayabiliyor.

eskiden web sayfamızdaki bazı link’ler, kelimeler veya metin bloklarını javascript‘in çeşitli fonksiyonlarını kullanarak (document.write, escape vb.) google’ın endekslemesini engelleyebiliyorduk.

artık bu gibi fonksiyonların tarayıcı penceresinde yarattığı sonuçları google endeksliyor ve arama sonuçlarında sayfa içeriğinde çıkartabiliyor.

türkçe internet medyası arama motoru

feline | 21 July 2008 21:43

türkiye’de internet kullanımının artmasıyla medyada da ciddi bir değişim gözlendi. artık birçoğumuz gazete almak yerine internetten haberleri takip ediyoruz.

bu durum özellikle medya içeriği üzerinde araştırma yapmayı oldukça kolaylaştırdı. yine birçoğumuz adımızı yazıp google’da nerelerde çıkıyoruz diye bakmışızdır.

eskiden bu tür medya araştırma işlerini basın ajansları yapardı ve bu iş nispeten maliyetli bir işti.

medyatara sitesi bu tür araştırmaları oldukça kolaylaştıracak, google altyapısını kullanan bir medya arama motoru. temel olarak site google custom search kullanıyor fakat içerik olarak detaylı bir çalışma yapılmış. 500’den fazla ulusal ve yerel nitelikte basın, yayın kuruluşunun siteleri tek tek bulunmuş. arama sonuçları sadece bu 500 küsur sitenin içeriği ile sınırlandırılmış.

alexa widget, alexa rank’ı etkiler mi?

feline | 14 July 2008 13:15

malumunuz alexa’nın web sitesi sahiplerine sunduğu widget hizmeti var.

widget konulan sitenin rank’ini gösteriyor.

bu widget’lar konulan sitenin trafik bilgilerinin işlenmesinde ekstra bir etki sağlıyor mu?

yani ziyaretçi alexa toolbar kullanmasa da widget olan her sayfa gösterim alexa istatistiklerine giriyor mu, yoksa sadece alexa rank’ini gösteren basit bir resim widget’ı mı?

fotoğraflarla dünyayı keşfedin

feline | 18 June 2008 18:32

panoramio ve flickr gibi fotoğraf paylaşım siteleri, uydu haritalarının internette yaygınlaşmasının sonucunda biz son kullanıcıları lokasyon tabanlı jeo-fotoğraf kavramıyla tanıştırmış oldu.

dünyada merak ettiğiniz herhangi bir bölge veya şehri yazıyor ve oradan fotoğrafları görebiliyoruz.

dünya devletleri sitesinin
yeni hizmeti dünyadan fotoğraflar bölümünde dünya üzerindeki yaklaşık 8000 farklı lokasyonun panoramio’dan seçilmiş fotoğraflarını inceleyebiliyorsunuz.

dünya devletleri bilgi oyunu

feline | 13 June 2008 09:33

çok küçükken hatırlıyorum da kendi aramızda böyle ülkelerin komşularını, başkentini falan söylediğimiz daha sonra bu ülkeyi tahmin etmeye çalıştığımız bir oyun oynardık. yıllar geçti tabi unuttuk böyle şeyleri. ta ki tesadüfen ülke devlet bilgi oyununa rastlayana kadar.

dünya devletleri sitesi bütün dünya ülkelerini bir çatı altında toplamış ve kısa bilgiler veriyor. aramızda oyunu oynadığımız uzun yıllardan sonra dünya ülkelerini inceledim de haberimizin olmadığı ne çok ülke varmış…

türkçe interaktif dünya atlası

feline | 11 June 2008 07:55

dünya ülkeleri hakkında internette türkçe içerikli derli toplu bir kaynak bulmak gerçekten zor. örneğin vikipedi‘ye gitseniz tarihsel bilgiler karşımızda ama mesela yurtdışına gideceksiniz ve o ülkenin büyükelçilik adresine ihtiyaç duydunuz fakat bu vikipedi’nin işi değil. peki diyelim ki bu ülke hakkında yorumlar okumak istiyorsunuz, bu sefer de sözlük sitelerine vs. bakmak zorundasınız.

dünya devletleri sitesi, her ülke hakkında başvuru kaynağı niteliğinde bir dünya atlası. bütün ülke maddelerinde ilgili ülkenin temel özellikleri, bayrağı, haritası gibi özelliklerin dışında o ülke hakkındaki türkçe ve ingilizce bilgi kaynaklarına linkler verilmiş. ayrıca dilerseniz google earth bağlantısını tıklayarak ülkeyi detaylı bir şekilde keşfedebiliyorsunuz.

herkesin sonuçlarını değiştirebileceği arama motoru: wikia

feline | 07 June 2008 12:14

bildirgeç’te daha önce wikia arama motoru‘nun yakında kullanıcıların hizmetine sunulacağına dair bildiriler yayınlanmıştı. ve işte google’a rakip olacağı söylenen wikia search sonunda piyasaya çıktı.

öncelikle wikia arama motoru; google, yahoo, live gibi emsallerinden farklı olarak ajax ile çalışmakta. diğer büyük ve belkide devrim yaratacak farkı ise aradığınız keyword sonuçlarına dinamik olarak site ekleyebiliyorsunuz. sonuçlardaki siteleri puanlayarak ise sitenin kalitesini wikia’ya bildiriyorsunuz ve bu sitenin sonuçlarda daha üst sıralara tırmanmasını sağlıyor.

ajax destekli domain arama

feline | 18 March 2008 23:51

diyelimki bir domain almak istiyorsunuz ve her zamanki gibi bu veya bunun gibi meşhur sitelerden birine gittiniz. aramanızı yapmak için kafanızdaki ismi girersiniz ve arama butonuna basarsınız. üç dört saniye sonra sonuç sayfası açılır ve büyük ihtimalle o çok istediğiniz domain ismi alınmıştır. tekrar tekrar yeni isimler denemeye başlarsınız ve bir süre sonra bu yaz-bas-bekle işlemi can sıkıcı bir hal almaya başlar.

instant domain search
instant domain search

instantdomainsearch isimli site ise ajax teknolojisini kullanarak arama işlemini oldukça pratik hale getirmiş. öyle ki, arama kutusuna kelimeleri klavye ile girdiğiniz saniye içinde girilmiş mevcut kelimenin com, net ve org uzantılı domainlerinin boşta olup olmadığını size gösteriyor. ayrıca sitede yaptığınız aramaları ctrl+s ile hemen kaydedebiliyorsunuz.

wikiscanner ile wikipedia sayfalarını kimler değiştirmiş öğrenin

feline | 18 March 2008 19:34

son günlerde wikipedia‘ın kurucularından jimmy wales hakkında çeşitli gazetelerin bilişim sayfalarında “para karşılığı içerik değiştirdiği” yönünde haberler çıkmıştı. bu haber, kuşkusuz internet’in en popüler bilgi kaynaklarından biri olan wikipedia hakkındaki tartışmaları tekrar gündeme getirdi.

üye olsun veya olmasın bütün ziyaretçilere konu içeriğini değiştirme hakkı veren wikipedia, bu özelliğinden dolayı bir taraftan özgür bilgi bağlamında büyük avantaj sağlamakta fakat diğer taraftan ilgili konularda okuyucuları bilgi manipülasyonuna da açık bırakmakta.