Twitter Komüniteniz sizin yaşam çizginizdir. Komünitenizn gücü, bu mikro bloglama platformunda ne kadar verim alacağınızı (ya da alamayacağınızı) doğrudan etkiler. Twitter‘ı ne için kullanmak istiyorsunuz? Ben diyalog kurabileceğim ve biraz eğlenebileceğim bir ekibim olsun istedim.Ben sizinle kendi amacımı paylaştım. Sizinki nedir? Kendi komünite amacınızı belirlemekle başlayın ve ardından onun üzerine çalışın. Aşağıdaki 10 adet Twitter’da yapılması gerekenler ipuçlarını, hem kendinizi hem de ekibinizi güçlendirecek bir rehber olarak kullanın.Kullanıcı dostu Twitter ID seçin (@adiniz)
Twitter ID’niz (kimliğiniz) sizin kişisel markanızdır. Az ve öz. Twitter ID’si için ilk seçiminiz adınızdan yana olmalı. Kişisel markanız için adınızdan daha güçlü hiçbir şey yoktur. Eğer adınız alınmışsa (mesela benim adımın alınmış olması gibi) o zaman ID’nizi adınıza mümkün olduğu kadar yakın biri ile değiştirin (örneğin ben mesleğimi yansıtması için başına PR ekledim. Bu sayede adımı ve uzmanlık alanımı belirtmiş oldum).Her Twitter girdisinde sadece 140 karakter kullanabilirsiniz. Twitter ID’niz ne kadar uzunsa, o kadar çok karakter kullanacaktır, bu da diğer kullanıcılarla olan iletişiminizi kısaltacaktır. Eğer mümkünse numaralardan ve alt_tireden kaçının. Topluluğunuz büyüdükçe hatırlamanız gereken pek çok isim ve ID olacaktır. Adınıza numaralar ve semboller dahil etmek hatırlanmasını zorlaştıracaktır ve bu da etkileşiminizin azalması ile sonuçlanır.Bunu okurken kendi twitter adınızı değiştirmeyi ya da daha güçlü kişisel bir marka edinmeyi mi düşünüyorsunuz? Aslında bu işlem oldukça kolay.Takip edeceğiniz kişileri arayın
Twitter kültüründe daha önce tanışmadığınız kişileri takip etmek tümüyle normaldir. Aslında bu tavsiye edilir. Öncellikle ortak ilgi alanlarınızın, hobilerinizin ya da uzmanlık alanlarınızın olduğu kişileri aramakla başlayın. Ben ayrıca hiçbir fikrimin olmadığı alanlarda uzman olan kişileri takip etmekten de hoşlanıyorum.Size bu alanda ilk adımları attıracak birkaç araç:

TwitDir
TwitDir

* Twitter Search – Bu Twitter tarafından sunulan tek arama aracıdır. Kullanması oldukça kolaydır ve oldukça detaylı sonuçlar sunar.* Twellow – Twitter’ın araması ile benzer bir şekilde işler. Tek farkı kategorilere göre arama yapabilmenizdir (bu da sonuçları hedeflediğiniz içeriğe yaklaştırmakla sonuçlanır).* TwitDir – TwitDir’i seviyorum çünkü Twitter kullanıcılarını en çok takip edilen 100 kişi ve en çok yazan 100 kişi gibi kategorilere ayırıyor.Twitter Dilini Öğrenin. Bir Ekibe Dahil Olmak İsteyeceksiniz. Güvenin Bana.
Tıpkı diğer tüm ağlarda olduğu gibi Twitter’ın da bir öğrenme aşaması bulunuyor. Twitter’ın kendine özgü garip bir dili var ancak bunun sizi geri çekmesine izin vermeyin. Eğer birşeyi anlamıyorsanız başkasına sorun. Ben bu şekilde öğrendim!İşte sık kullanılan birkaç terim:* DM – Doğrudan Mesaj
* @ – Yanıtlamak için kullanılır ve yanıtınızda bu işaretten hemen sonra yanıtlayacağınız kişinin Twitter ID’sini girmeniz gerekir.
* RT – Yeniden tweetlemek.
* Tweet – Twitter’da mesaj göndermek.
* Tw + herhangi bir kelime – Eski terimlerin twittercası olarak adlandırılabilir. Örneğin tworld = Twitter world (twitter dünyası), Tweeples = Twitter kullanan kişler. Ne demek istediğimi anlamışsınızdır.
Bu liste gittikçe uzuyor. Kim bilr belki de siz gelecek twerim’inizi icat edersiniz. Ayrıca temel Twitter komutlarına da göz atmak isteyebilirsiniz.Sizi kim “@” cevaplamış öğrenin

TweetDeck
TweetDeck

İlk başlarda zor gelmeyebilir ancak kısa bir süre sonra Twitter’da arkadaşlarınız olacak, geyiğin tasması uzadıkça uzayacaktır. Peki tüm bunlarla nasıl başa çıkacaksınız? Benim kişisel favorim Tweetdeck (ancak bu uygulama bilgisayarınızı biraz yavaşlatabilir). Öte yandan aşağıdakileri de öneririm.* Twitter Search – Eğer Twitter search’ü kullanıyorsanız, o zaman RSS beslemesine de üye olan. Ben iki adet arama için RSS beslemesine üye oldum. Birisi Twitter ID’min önüne @ eklediğim besleme. Bu sayede bana kim cevaplamış herhangi bir RSS uygulaması ile takip edebilirim. Her bir arama terimi için farklı sonuçlar alacaksınızdır.* Tweetscan – Tweetscan’i herhangi bir yanıtı kaçırıp kaçırmadığımı kontrol etmek için kullanıyorum. Yine Tweetscan ile son zamanların trend konularında da arama teriminizi yazmadan önce arama yapabilirsiniz.* Google Alerts – Google Alerts Google’ın web, haber, blog vs. üzerinde dilediğiniz terime ait arama sonuçlarını size elektronik posta ile gönderen bir servis.Twitter ID’nizi Tüm İmzalarınıza Ekleyin
Twitter adınızı öne çıkarın (sadece Twitter’da değil). Twitter gibi sosyal ağ siteleri popülerliğini arttırdıkça yeni kullanıcılarla iletişim halinde olmak isteyeceksiniz.Twitter ID’nizi öne çıkarmak için birkaç yöntem:* Bir bloga yorum yazdığınızda adınızın altına ekleyin.* Diğer sosyal ağlardaki arkadaşlarınıza mesaj gönderdiğinizde ID’nizi içeren kişisel bir ileti ekleyin.* Elektronik posta imzalarınıza “Beni Twitter’da takip et” imzasını ekleyin ve Twitter ID’nizi dahil edin.İzleyin ve birşeyler söyleyin.
Kimse “sanal röntgenci” diye tabir ettiğim tipleri sevmez (örneğin sosyal medya etkileşimlerini hiçbir yorumda bulunmadan ya da yanıt vermeden takip eden birisi). Herkes kendisini bu tip platformlara dahil eder ve deneyimlerime göre insanlar yeni arkadaşlıklara açık ve yardımcıdırlar. Genellikle “günaydın” gibi basit bir şey bile bir yanıtla sonuçlanır. Eğer bu işe yaramazsa, “kimse yok mu!?” gibi daha agresif bir yol izleyebilirsiniz.Sizi takip edenlerin biyografilerini okuyun
Sizi takip edenler hakkında biraz bilgi sahibi olun. Onlar hakkında biyografi sayfalarından elde ettiğiniz bilgiler diyalog kurmanıza yardımcı olacaktır. Eğer birisi örgü örmeyi hobisi olarak listelemişse, onlara karşılaştığınız bir dantel blogunun linkini gönderin. Bu yöntem yeni diyalogların önünü açacaktır ve topluluk denen şeyin temelinde de bu yatmaktadır.Diğerlerini destekleyin ve en iyi bilginizi paylaşın
Twitter’ın özünde karma yatmaktadır. Ne kadar iyi ve değerli bilgiyi paylaşırsanız, o kadarını alırsınız. Mükemmel bilgi paylaşan diğerlerini gördüğünüzde onu kendi topluluğunuzla paylaşmaktan çekinmeyin. Sizi takip eden birisini (kendinizi değil) desteklemek kendinizi iyi hissettirecek ve topluluğunuzda yeni bir diyaloğun oluşmasına yol açacaktır. Bunun sonucu olarak size olan destek artacak, sizi izleyen kişinin de kredibilitesi yükselecektir. Kazan-kazan!Etiketi öğrenin
En önemlisi DM (doğrudan mesaj) yerine ne zaman @ kullanmanız gerektiğini öğrenmek:* Kişisel bilgi göndermek, telefon ya da elektronik posta adresi gibi. (Herkesin bildiği bir şey gibi görünebilir ama size HİÇBİR açık forumda TC kimlik numaranız gibi kişisel bilgilerinizi paylaşmamanızı öneririm).
* Birden fazla “tweet” içeren içerik ya da üç iletiden daha fazlasını içeren bir diyalog. (Pek çok kişi bu tip kullanıcıları takip etmeyi bırakacaktır. Güvenin bana.)
* Aynı kişiye birden fazla soru sormak ya da aynı soruyu birden fazla kişiye sormak. (İnsanlar aynı şeyin birden fazla kez tekrar edildiğini gördüğünde içeriğinizin değeri azalır. Özellikle arka arkaya gönderilirse.)
* Gördüğünüz bir hatayı düzeltmek. (Bu gerekli olmasa da ortak bir saygı unsuru olarak algılanır. Hatayı yapan kişi genellikle size teşekkür edecektir).
* Sizi takip eden her yeni kişiye teşekkür etmek. (Sizi takip eden her yeni kişiye bir teşekkür etmek iyi bir konsepttir, ancak aynı gün içerisinde kaç adet yanıt gönderdiğinize dikkat edin).
* Bir başkasından istekte bulunmak. (Bir başkasından blogunuza yorum yazmasını ya da projede partneriniz olmasını mı istiyorsunuz? Onu herkesin görebileceği bir foruma yazmaktan kaçının. Ortaklıkta anlaştıktan sonra ise yolunuz açık olsun, “tweet”lemeye devam!
* Yapıcı eleştiri… bu sizin seçiminiz. (Eğer gerçekten birisine verecek ciddi bir eleştiriniz varsa, en uygun yeri seçmeye özen gösterin).
* Bir başkasının dikkatini çekmek! (Birisi ile bağlantı mı kurmak istiyorsanız? O zaman ilk olarak ona özel mesaj gönderin. Twitter’daki pek çok kişi kendilerine doğrudan gönderilen mesajları cep telefonlarına kısa mesaj olarak ya da elektronik posta olarak alırlar.
Büyük oyuncuların kimler olduklarını öğrenin
Twitter bir popülerlik yarışması değildir ve en popüler twinsanları takip edip etmemek tamamen size kalmıştır, ancak bu twinsanlar genelde çok değerli bilgileri paylaşma eğilimindedirler.Bir sonraki makalemde Twitter’da yapılmaması gerekenleri sizlerle paylaşacağım. Siz de Twitter deneyimlerinizi yorumlarınızla paylaşın.