Sigara yasağı muhtemelen siz bu metinleri okurken tüm zorlayıcılığıyla yürürlükte olacak. Yasağın sinyalleri verildikten sonra kolları sıvayıp kendini bu ambargoya hazırlamak isteyenlerin bir kısmı bu kötü alışkanlıklarına çoktan veda ettiler. tabii bu zorlu işe fazla dayanamayıp tüketmeye devam edenler de oldu. hele “hiç umurumda değil, bir yolunu bulur gene de içerim” diyen bir kitle var ki, bu yazı işte tam da bu kesimi ilgilendiriyor.Eskisi kadar rahat davranacağını sananlar ya da o son nefesin eskisi kadar lezzetli olacağını düşünenler, bir de şu başlıkları gözden geçirmeliler! Ne kadar yanıldığınızı anlayacaksınız.

*

Yeni kanuna göre bütün kapalı yerlerde sigara tüketmek yasak. Eski yasa hazırlık niyetiyle işletmelerin özel sigara odaları yapmalarını öngörmüştü. Peki bu odalar ne olacak?

Kanun gayet açık. bütün kapalı alanları dahil etmiş. mesela “sadece insanların yoğun bulunduğu kapalı alanlar” diyebilirdi. ama dememiş. yani cafelerden evinize kadar her türlü kapalı alanda tütün ürünü tüketilmesi engelleniyor. Yeni yasa ile birlikte özel sigara içme odaları da kaldırılacak. kati surette bir yasak söz konusu.

*

Tatile gittim, otel odamda içemeyecek miyim?

Kompartımanlarda içmek yasak. odanızda içebilmek otelin özel iznine bağlanmış. eğer gerekli havalandırma tertibatı sağlanmışsa ve ortak sayılabilecek yerler (koridorlar vs) ortamdan soyutlanırsa yasak değil.

*

Toplu taşıma araçlarında çok eskiden beri zaten sigara yasağı vardı. Ama mesela yataklı trenlerde yolcular şahsi odalarında içemezler mi?İlgili kanunlarda demiryollarına ait bütün toplu taşıma araçları ve özel vagonlarda yasak mevcuttur.

*

Ofiste ne yapacağız, sık sık bahçeye mi çıkmamız gerekiyor?

Ofislerde yangın merdivenlerinde dahi sigara içkem yasak.

*

İşyerlerinde durum nedir? Mesela balkonlar serbest mi?Hayır değil. İşyerlerinde balkonlar, yangın merdivenlerinde, merdiven boşluklarında, iki ayrı binayı birbirine bağlayan koridor yapılarda sigara içmek yasağın kapsamında. bundan böyle sigaralar bina dışında içilecek.*

Bu durumda çalışanlar işlerini sık sık terk edip dışarıda sigara tüketecek ve bu bir iş gücü kaybına neden olacak. Peki patronlar bu durum nedeniyle çalışanın maaşından kesinti yapabilir mi? veya iş verenler, çalıştırdığı elemanları sigarayı bırakamadığı için tazminat ödemeksizin işten çıkartabilir mi?Evet. iş verenlerin bu konuda çalışan personellerine bir takım yaptırımsal uygulamalar yöneltmesi imkan dahilinde. Ancak çözümsüz de değil. Mesela iş kanunlarında uygun görüldüğü biçimde çay ve yemek molalarında personeller sigara ihtiyaçlarını giderebilirler. ancak yine de mahkemelerde alınacak kararlar anayasa, insan hakları ve iş mevzuatımıza göre oluşacaktır.

*

Para cezaları ne durumda? mesela sigaramızı dışarda içtik ama izmaritini yere attık? bu bölgelere çöp kutusu koyma görevi kime ait?

Eğer sigara içilen bahçe (açık alan) müstakil ise sahibi, değil ise belediye bu alana atık depoları yerleştirmek durumunda. yere atılan izmarit, ağızlık, paket ve kağıtların kabahatler kanunu madde 41 gereğince 25 TL idari para cezası bulunuyor. iş yerlerinde yasağın sık sık delinmesine göz yumulduğu takdirde ödenecek para cezası 500-5000 TL arasında değişiyor. sadece bununla kalsa iyi. iş yerinin mühürlenmesi ihtimali de var. küçüklere sigara satmanın bedeli ise 6 aydan başlıyor, 1 yıla kadar yolu var.

*

Elektronik sigaralar ne olacak?

Sigarayı bırakmakta etkili olduğu söylenen bu ürünler içerdiği nikotinin bağımlılık yapması nedeni ile tüketimi sağlık bakanlığınca yasaklanmıştır.

*

Cezaları kimler kesecek?

Kolluk kuvvetleri,TAPDK,belediye zabıtaları ve encümenleri, mahalli mülki amirler yetkili kılınmıştır. İş yerleri ruhsat veren kurumlara karşı sorumlu olurken vatandaşlar ise kolluk kuvveti gibi kurumlara karşı sorumlular.Eğer bu yasa başarıyla uygulanabilirse sigara tüketmeyenlerin ve aylık gelirlerinde önemli bir payı sigaraya yatıran ailelerin eskisine göre daha kârlı çıkacakları açık.