Muhtara gittim, seçim listelerine bakmaya. listede adım yoktu. ne yapacağız? dedim. Demek ki önceki seçimde başka yerde oy kullandınız ondan yoktur. Bu formu doldurun bana getirin, onaylıyayım seçim kuruluna götürün, temmuzda yeni listeler yapılacak, tekrar kontrol edersiniz dedi. Forma baktım biton abuk sabuk soru dolu.Bu formu doldurayım ama cumartesi günleri seçim kurulu çalışmıyor ise teslim edemem, işim ile kaymakamlık arası 40 km. gün içinde buna vakit ayıramam.Muhtarda kaydım vardı oysa, neden listeler muhtar kayıtlarına göre yapılmaz diye düşünürken,VATANDAŞ NASIL KOLAY OY KULLANABİLİR, SEÇİM NASIL YAPILIR
diye pir proce geliştirdim. Üstelik çok da masrafsız.1. Vatandaş muhtarına gider, oy kullanmak istediğini belirtir, muhtar bilgisayarına girer, yaşı tutuyorsa vatandaşın bilgilerini bir tık ile OY KULLANMA FORMU na aktarır, print eder, onaylar ve verir. Bu formun üst kısmı vatandaşın kimlik bilgilerini, alt kısmı ise Oy kullanma onayını içerir. bu iki bölümün arası koparılabilmesi için tırtıklıdır. her iki bölümede bilgisayardan otomatik seri numarası basılır.
2. Vatandaşa oyunu kullanabileceği sandığın nerede kurulacağını bildirir (Sandıkların kurulacakları yerler mahalle mahalle önceden belli olmuştur)3. Vatandaş oyunu kullanır, zarfı sandığa atmadan önce sandık memuruna belgesini verir sandık memuru oyunu kullanmıştır mührünü belgeye vurur, imzasını ve saatini basar. tırtıklı yerden koparır kimlik bilgisi olan tarafını kendisine alır, mühürlü tarafı vatandaşa verir.4. Bu belge olmadan vatandaş oy kullanamaz, bir kereden fazla da kullanamaz,5. Canı istiyorsa müsait olan herhengi bir sandıktan da oy hakkını kullanabilir.
yorumlar
evet bu söylediklerin adil bir seçim için herkesin iyi niyetiyle elinden geleni yapması şartıyla gerçek olabilir. ama belki de böyle kolay yapamamalarının sebepleri vardır gerçekte varolmayan kişilere oy kullandırılması falan filan gibi çeşitli hilelerin önüne geçebilmek için belirli bir sistem gerekiyor ve o yüzden söylediğin gibi kolay olamıyordur yani buna benzer şeyler olabiilir ama ulan o kadar konuştun da peki nedir? niyedir? sen onu bi söyle bakiim!! diyecek olursan; bilmiyorum. aklıma gelen ihtimaller bunlar.
benim derdim başka… hani şimdi bu seçim olunca Yüksek Seçim Kurulu bayağı bi zaman duyurular yapıyor “…ili…ilçesi…nolu sandıkta yapılan seçim geçersizdir…. ” vs diye…şimdi diyorum ki bunları önceden açıklasalar…millet de boşu boşuna sabah kalkıp gitmese sandık sandık:)))
basitlikten şaşmamak gerekir diye düşünüyorum, olaya ne kadar karmaşa sokarsan o kadar dejenere edilir, açığı bulunur.Sistem çok basit, muhtardan al kağıdını git kullan oyunu istediğin sandıkta.Vatandaşına güveneceksin önce, ona eziyet etmeyeceksin hizmet vereceksin kanımca.
sistemi tam anlamıyla kurmak zor sanırım. ya da gerçekten kafaları basmıyor.