Yaz sonunda açıldı Kadıköy-Koşuyolu’nda yeni bir alış veriş merkezi. Karfur diye duydum ben önce, sonra nautilus dediler. Hiç uyanmadım başta nautilusunne olduğuna, tanıdık ama aklımdan bile geçmezdi bir deniz kabuklusunun ismini verecekleri alışveriş merkezine İstanbul’da ya da Türkiye’de.

Bize yakın, bir gün uğrayalım dedik, gerçekten deniz kabuklusunun ismini vermişler, hem de giriş kapısının önüne ve bilumum yerlere, binanın taslağının anasayfasında bu deniz kabuklusunu anlatmışlar. İçi beni fazla çekmese de; çok parlak çok ışıklı ve soğuk bence; adından dolayı sempati duydum buraya.


Nautilus:

Sınıflama:
Altsınıf: Tetrabranchiata
Takım: Nautiloidea
Aile: Nautilidae
Cins: Nautilus

Nautiluskafa ve ayaklardan oluşan deniz yumuşakçasıdır (Marine molluscs). Cephalapod (Kafadan bacaklı) grubundan gelmektedir. Ahtapot, mürekkepbalığı da kafadan bacaklılar grubunun diğer üyelerindendir.

Yaklaşık 230 milyon yıl (Triyas döneminde) önce ortaya çıkmış ve günümüze kadar gelmiştir.

Antik Yunan’ da, nautilus kabuğu mükemmeliğin simgesiydi. The Golden Ratio(Altın Oran, Türkçe’ye çevrilişi ne bilmiyorum) adı verilen matematiksel orantı, nautilus kabuk gelşimini gösterir. Bu logaritmik spiral, sabit bir noktadan (spiral noktasından ), sabit u açısıyla dönerek oluşur. Kabuğu oluşturan oran 1:1,68’dir (tam açıklaması ingilizce olarak buradan, animasyonlu olarak da izleyebilirsiniz!).
Yani nautilusun durumu buyken, İstanbul’da büyük bir alışveriş merkezine böyle bir isim verilmesi beni mutlu etti. Türkiye dışında birçok ülkede doğadan esinlenilmiş: mimari yapıların şeklinde, süslemelerde, kullanılan araçlarda vs… Kendini doğadan soyutlayan insan fazla vakit geçmeden tekrar doğaya geri dönmüş.

Bunun bizim için iyi bir ilerleme olduğunu düşünüyorum. Eğer ilgi çeker ve benim de vaktim olursa doğada ki diğer canlıları ve insanlığın onları nasıl kullandığını anlatan bir iki yazı daha hazırlayabilirim.
(Mesela trilobitler, tri-lob-it 3 loblu ilk canlı, baş gövde ve kuyruktan oluşan bu deniz canlısı günümüzde yaşamasa da Avrupada bir çok binanın cephelerini süslemekte ve ilginç inanışları bulunmakta).