11 seneye yakın öğretmenlik yaptım Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı çok çeşitli okullarda… Sonra istifa edip kendi yolumu çizmeye karar verdim… bana hayatının 11 senesini nerede geçirdin diye soran olduğunda şunu diyorum : Muammaların En Büyüğü’nde…
Dünyanın her yerinde geçerli olan tek bir kural vardır : maç başladıktan sonra kural değişmez !
ama ne yapıyor Muammaların en Büyüğü (MEB) ?OKS de sistem değişikliğine gidiyor… sınavı 3 seneye yayıyor,yabancı dil soruları koyuyor… vs ..ama şu anda hiç kimse sınavın ne sekilde gercekleştirileceğini resmi olarak bilmiyor… en basitinden İngilizce…haftada ortalama 6-8 saat İngilizce dersini okuluna göre yabancı öğretmenlerden gören özel okul öğrencisi ile Yabacı Dil dersine branş öğretmeni hariç tüm öğretmenlerin girmek zorunda olduğu öğrencinin aynı sınavda bu soruları hangi fırsat eşitliği ilkesinden yola çıkarak cevaplayacağı konusunu da kimse bilmiyor… işin daha da tuhaf yanı İngilizce’den ne sorulacağını,hangi soru tiplerine yer verileceğini de bilen yok…zaten öyle bir bakanlık düşünün ki görevde çelik iradeli bakanlar en hüseyni makamda görev arzederlerken okulların kapanış tarihi için Bet&Win gibi uluslar arası bahis şirketleri kupon yapıyorlar…zaten asıl suç bizlerde… okulları ilan ettiği akademik takvimde kapatma becerisinden dahi yoksun olan bu elemanlardan eğitim bekliyoruz,yarını emanet edebileceğimiz nesiller yetiştirmesini bekliyoruz ama asıl unuttuğumuz şey 23.Nisan’da 21 yaşında buzağıların meclis başkanının makamında böğürmeli… adamların en büyük misyonu bu… memleket ne hallere düşmüş ne gam?seyrediyoruz … sadece seyrediyoruz ve bunlara insanlar hala oy atıyorlar…. başka buzağılar gelsin diye
yorumlar
RRB cim derdimi depreştirme… Muammaların En Büyüğünden ne köy olur ne de kasaba… seninde söylediğin gibi bir öğrenci hangi şartlarda o sisteme girmişse çıkışını yapıncaya kadar giriş şartları dahilinde işlem görmelidir. çocuklarımız yıllardır gelişi güzel alınmış kararların cezasını çekmekte… bu konu üzerine yığınla laf üretebiliriz… sonuç dediğim dedik çaldığım düdük diyen zihniyetlerin hala varlığını sürdürmesi… geçenlerde hafifte bir kınama yazısı vardı… yaşamımızda görmeye katlanamadığımız bünyemizin reddettiği bir çok olayın durumun yanısıra bence en önemli kınama mesajı Muammaların En Büyüğüne gönderilmeli… yetişememiş gençler ve yetişkinler bunların eseri çünkü…
çok doğru şeyler yazmışsın arkadaş…durum aynen dediğin gibi.
ve işin ilginç yanı burada sansasyonel yada sex içerikli bir başlık yoksa kimse gelip yazıyı okumuyor bile… OKS önemliymiş… ülkenin gelecegini emanet edeceğimiz çocukların hayatlarını çizen bir sınavmış vs… ne gam.
3’lü sınav sistemine yaptığın eleştiri ve oy kullananların, tercih olarak buzağıları seçtikleri görüşlerinin haricindekilerin tamamına katılıyorum.burada, OKS ile ilgili bir yazı klavyeye aldığın için teşekkürler…
Acı ama gerçek…geçen yıl bütün aile kafayı kırdık. bütün bunların vebalini kim ödeyecek…
bahsettiğin görüşlerime katılmamana saygı duyuyorum zulcenaheyn… yorumun içinde teşekkürler
saygı duyduğun için teşekkürler.ülkemde kişilerin görüşlerine saygılı insanlara ihtiyaç var…
yazı için teşekkürler:)siz de muallimlerin en büyüğü olmuşsunuz:)
estağfurullah…
rica ederim:)bu öğrencilerin layık edildikleri döngüyü anlamıyorum zaten, sistem denilen:)sizin gibi bilenler anlatmalı; öğrenmeli…
sevgili makaleci… sankim kinaye sezmekteyim… araya gitmeyelim sonra?:)))
a şimdi gördüm bu yorumunuzu;kinaye yok ciddi söylüyorum,bu konuda öğretmenlik eğitimi alanların verdiği detaylar çok mühim, bu sistemden yakınanlar, bir şekilde canı yananlar vs. bir şekilde bilgi sahibi olmalılar,ben bunu kasdettim:)
MEB’in saçmasapan değişikliklerinden uzak kaldım yeni iş ortamımda, ve açıkçası şikayetçi değilim. işin içinde olduğunda sinirden tırnaklarını yemeye başlıyorsun çünkü.OKSdeki değişiklik konusunu geçenlerde bir arkadaşımla konuştuk. çocuğu 6. sınıfta ve kadın doğal olarak kaygılı. devlet okulundaki ingilizce ile nasıl olur bu iş? ne kadar doğru bir ölçme-değerlendirmedir bu?hakkaten muamma!
işte diğer bir öğretmen:)canım arkadaşım doğru söylüyorsun, bu öğretmenler konuya sahip çıkınca ben daha bir mutlu oluyorum hakkaten:)
makaleci, OKS olup olabilecek en saçma sınavlardan biridir. hiç bir zaman tasvip etmedim. bir kere o yaş grubunun bu kadar ciddi bir strese maruz bırakılması hiç adil değil. bunun öncesinde de bizim zamanımızda anadolu liseleri ve kolejler sınavı vardı. o daha da rezillikti. ilkokul 5.sınıfta sınava giriyorduk. ben ki gerçekten başarılı bir öğrenciydim, ben bile o küçücük halimle bunalıma girdim. olacak iş değil.bu kadar şikayet ediyorsun, var mı bir çözüm önerin deseniz, aslında hayır, pek net bir fikrim yok çözüm konusunda. ancak yine de en azından şunu biliyorum, BÖYLE OLMAMALI!ÖSS de çok farklı değil. Nil’in şarkısı var biliyor musunuz bilmem ama durumu net açıklıyor:ben daha 18’imya hepsi ya da hiçbiriyimsanma ki şu son 3 saattehiçkimse ya da birisiyim…
aynen öyle:)haklısın hocam:)
sınav filmi dehşet güzel, ben öğrencilerime izlettirdim…bu sözler de o filmden.olaya farklı açıdan bakalım.oks için; 700 bin öğrenci var 150 bin anadolu ve fen lisesi öğrenci kapasitesi var. nasıl yapılacak yerleştirme(rakamlar yaklaşık). 3 seneye yayma fikri eğitimcileri de mennun etti, fakat sorun ingilizce, bunun halledilmesi lazım.bende 5. sınıfı okudum, anadolu lisesi sınavları vardı o zaman. ben sınava girdim ama doldurdum çıktım. hiçbir yer kazanamadım. 8. sınıfta deneme netlerim yüksek olmasına rağmen FL(fen lisesi) sınavında 45 dakika durdum çıktım, ve kazanamadım. hiçbir zaman ne annem ne de babam bana “niye” dahi demedi. kazanamadığıma üzüldüğümde “niye üzülüyon boşver gitsin” dediler. ailem bana hayatta daha önemli şeylerin olduğunu öğretti, onun için hiçbir sınavda psikolojim bozulacak duruma düşmedim.üniversite sınavına hazırlanırken yine tamamen kendi halimdeydim, günde yarım saat soru çözerek(ortalama), çok rahat bir şekilde matematik bölümünü kazandım. ailem sadece tebrik etti…şimdi kendim, özel oks hazırlık matematik kursları veriyorum. bazen gerçekten dehşete düşüyorum. öyle aileler varki, çocuğun tuvalete gitmesine bile mazeret buluyorlar, eğitimciliğimin çoğu aile terapisti gibi geçiyor. 14 ünde embesil olmaya yaklaşmış bir sürü öğrenci var.yani problem ailelerde yatıyor, gereğinden çok önemsiyorlar. hayat memat meselesi yapıyorlar.öss için; 1,500,000 öğrenci, 500 bin kontenjan.chp ve gp öss kaldırılacak diyor. öss kalkarsa yerine torpilden başkası geçmez, işte asıl mağduriyet o zaman olur.çözüm; meslek liselerinin kalitesi arttırılarak ara eleman yetiştirilip, üniversitelerin 2 yıllık fakültelerine puansız kontenjan arttırılarak yerleştirildikten sonra, mezun olanların iş ortamlarına yerleştirilmesi. hem işsizlikte çözülür.
körler sağırlar birbirini ağırlar…yorumları okuyorumda ben,zulcenaheyn ve çilek75 öğretmen kökenliyiz… lorienn de öyle sanırım… kağıt okuma vs işleri ile uğraşmakta , ya da o bir optik okuyucu :)))makaleci tamamen duyarlılık göstermekte ve ona buradan ayrıca tesekkür ederim… ethica22 okumuş ve okumakla kalmayıp yorum yazmış… zulce katılmasada bazı görüşlerime medeni bir şekilde ifade etmiş kendisini…şimdi çocuğu,yeğeni,kardeşi vs bu oks den direk olarak etkilenecekken burada astral’ın anal&banal açılımlarına döktüren arkadaşlarımız… neden fikir vermezler bu konuya… amacım raiting etc değil cidden… hepimizi ilgilendiren ve bence çok çok önemli bir konu… ama prim yapmadı haliyle… işte bu değilmi üzerimizdeki ölü toprağı arkadaşlar sizce de? bu yüzden bu hallere düşmedimi bu ülke… kimin umurunda O.K.S. ?
buraya ahkam yazılmaması önem verilmediğini göstermez.sadece bu durumla yüzleşmemişlerdir, onun için yazmamışlardır.
RRB aynen diyorum son yorumuna…zulce önem verilmedigini göstermez de ama yine de prim yapmaz bu yazi.benim de basima böyle seyler geldi. bir cok kisi de böyle sey yasamistir.rakirokabalik sen bu yaziya 10 adimda muhtesem orgazm basligini atsaydinn mecbur okurdu millet. ve hafifte baslik ayri konu ayri tek yazi olarak fazlasiyla prim yapardi.
evet:)destekliyorum,hocam yazmaya devam edin, 1 kişi 1 kişidir,bazı çok mühim tartışma programları rating listelerine bile dahil edilmiyor(yani ne kadar rating aldığına bile bakılmıyor)ama çok geniş bir kitleye ulaşıyor,sizin yeri gelecek popüler konularda da yazınız olacaktır, yani siz hep hoca yazıları da yazmak zorunda değilsiniz ama bu tür yazıları yazma kararınız çok iyi, devam:)
haklı bir eleştiri.katılıyorum.her yazıya bakıyorum ben burda. bazısı hiç alakam olmayan konular olsa da bir göz gezdiriyorum en azından. tamam antropoloji ile ilgili bir konuda herkesin fikri olamaz zaten, okur geçersin, anlamaya çalışırsın, yorum yazmazsın, ama şöyle bir aşina olmuş olursuun en azından konuya.ancak, OKS gibi bir konuda herkesin fikri vardır illa ki. alt yapı gerektirmez yorum yapmak için. evet bizler işin içindeyiz, sıkıntısını daha iyi biliyor gözlemliyoruz ama anneme sorayım, o da en azında: yazık çocuklara bu kadar sınav yüklüyorlar, cık cık cık, der eminim.
@rokaBAlıkrakışimdi sen herhalde istiyorsun ki; polemikler yaşansın, insanlar birbirleriyle abuk MSN sohbetlerine girsin, yazı devamlı üst sıralarda dursun, böylece ahkamlar şişsin. önemli olan konuyla ilgili somut bir çalışmadır. yorumların çoğu bile konuyla ilgisi yok bence. illa ilgisi olsun demiyorum ama şikayet etmek boşuna.3’lü oks sistemi çıktığı zaman, meb’in sitesine mailler attım, kesinlikle dönün bu yanlıştan diye, sonra yetmedi “asıl tehlikenin farkında mısınız?” diye konuyla ilgili kaygılarımı içeren video hazırlayıp youtube.com’da yayınladım. fakat sistem herzaman olduğu gibi bir sürü kusuruyla(bence) kabul edildi.iyi yönleri; 6,7,8. her sene bir sınav olması iyi.kötü yönleri; ingilizce sorulması, okul ortalamalarının %20 eklenmesi, rehber öğretmenlerin %5 lik katkısı.
polemik vs yaşanmasın zulce… amaç bu olsa suuguuurrcan yazmış ne yapılabileceğini… ve bu çok kolay… başkalarını tatmin etmek,ahkam almak,sonrada çil çil usd’lerden imparatorluk yaratmak(!) cidden çok basit… iyi bir başlık,2-3 tane ucu heryere çekilebilecek cümle… iyi de bir giriş-gelişme-sonuç kurgusu… ahanda bitti olay.boşver… burada beni en iyi anlayabileceklerden birisi sendin… ama sen de yanlış anladın :)))
RRB; efenim bu hepimizi ilgilendiren bir sorundur, doğru. Ama çözümü kimse bilmiyor. Ben de bilmiyorum. Bütün sınavlar kalksın istiyorum. Yarış atı gibi koştuğumuz yeter, artık. Ancak yerine ne koyacağız? Yeni baştan okulları, sistemi yıkıp inşa etmemiz lazım. Bunu yapacak gücümüz ve inancımızsa yok.
bunu yapacak gücümüz var aslında… potansiyelimizde var… sadece gercekten bu ülkeye hizmet etmek üzere göreve gelecek olan doğru insanların bir araya gelmesi gerekiyor ve bir de yapılan onca yatırıma rağmen yerlerde sürünen mesleki eğitimi etkin hale getirebilmekte… yapılan onca yatırım derken kastettiğim şey oralara ayrılan ödenek değil,maaş,ısıtma,aydınlatma vs gibi rutin giderler… şimdi gidin endüstri meslek liselerine bakın duruma… eğer bünyesinde anadolu teknik varsa anadolu lisesi,fen lisesi,askeri okullara vs gidemeyen öğrenciler oradalar… ha oraya da giremeyenler endüstri meslek liselerindeler… hele ki küçük bir anadolu ksabasıysa örneğimiz durum daha da vahim… süzgeçten elene elene en üstte kalan ve hiçbir gözenekten geçemeyenler bu okullara gitmekteler…oysa böylemi olmalı? ülkenin teknik eleman ihtiyacı bu şekildemi giderilmeli ve mühendislik fakültelerini kazanan zeki öğrenciler ellerine tornavida almadan alyen’in ne olduğunu bilmeden mi gitmeli? diğer yandan ne olursa olsun bu okullara bir şekilde gelen öğrencilere “…sen hiç bir yere gidemediğin için meslek lisesine geldin o zaman biz seni burada 4 sene avutup askere öyle yollayalım…” zihniyetimi hakim olmalı bu okullarda?ya da dershane piyasası bu kadar büyükmü olmalı, dershane lobisimi bakanları belirlemeli,yemyeşil ırmakların da dahil olduğu ve her türden görüşe sahip çok farklı amaca hizmet eden ticari kuruluşlarmı şekillendirmeli ülkenin yarınını teşkil eden genç beyinleri?rehberlik birimi bu kadar verimsiz kullanılmak zorundamı? bu işin eğitimini almış binlerce uzman işsiz gezerken idareci kadrolarında partizan atamalarlamı uğraşmalı hükümetler? ( sadece akp değil tamamını kasdetmekteyim)
OKS sınavının kaldırılmasına karşıyım, çünkü u sefer herşey okulun elinde olacak ama bizim okullara emanet edecek kadar güzel ve iyi bir eğitim sistemimiz yokki. Fikrimce olması gereken, gerçek ve ölçümü doğru sınavların yapılmasıdır. Mesela şimdi evimi camından izliyorum ÖSS sınavı yapılıyor, okulun bahçesinde anne-babalar. En güzeli sınav yöntemi, eziyetli ama en iyi ölçme aracı.
bence eksiklik zihniyetlerde de var. mesela su var ailelerde benim cocugum illa doktor olsun mühendis olsun ögretmen olsun eczaci gazeteci olsun yönetici olsun… bu uzar gider. kimse cocuguna meslek liselerini yakistiramaz. meslek liselerinin nasil isledigini ve iyi egitim verip veremediklerini bilmiyorum acikcasi. ama ailelere bakildiginda genel durum bu.gecen istanbula geldigimde bizim evin o tarafa bir meslek lisesi yapiliyordu. bir arkadasim var. kardesinin cok dersleri parlak degil. cok zeki bir cocukta degil. meslek lisesi en uygunu onun icin. ama ailesi hala öss bilmem ne derdinde. her mühendis doktor ciksa isimiz zor yani. öss icin yeterli olamayan cocuklarin össye girmelerini kavrayamiyorum ben… ve bunun icin deliler gibi ugrastiklarini hic kavrayamiyorum. aileler istiyor diye yapiyorlar bunu sadece…meslek liselerinin egitim durumunu bilmiyorum, eger yeterli meslek lisesi yoksa da bu konuda calisilmali bence. nedir bu herkes üniversite ögrencisi olursa…
deştikçe ne büyük sorunlar dökülüyor görüyoruz işte…7 yıldır öğretmenlik yapıyorum ve bu süreçte olup bitenlere kimi zaman güldüm, kimi zaman sinirlendim. ama beni en çok irite eden de, yukardaki yorumlarda da değinilmiş olan bir sürü ciddi soruna rağmen, bunların hepsini yok sayıp, sanki her sorun çözülmüş, eğitim şartları mükemmelmiş, herşey lay lay lom gitmekteymiş gibi, Avrupa ve Amerika’nın olmadık yeniliklerine zıplamaya çalışmamız oldu! sen önce evini bir derle topla, sonra kapının önüne çıkar bahçe düzenlemeni yaparsın!bak yine sinir geldi bana!yok aktif öğrenme teknikleri, yok NLP, yok o, yok bu!sınıf 60 kişi kardeşim! kim aktif öğrensin???bu arada, konumuz dışı gibi görünecek ama bir de şuna değinmek istiyorum:RRB ve suguurccann, belirttiğiniz tavan yapan yazı türleri konusunda haklı olduğunuzu biliyorum. evet hatta bazı yazılarda msn konuşmasına çeviriyoruz olayı. “biz” diyorum çünkü, benim de son 2 yazım aynı kıvamdaydı ve sevdiğim arkadaşlarla diyaloğa çevirdik yorumları bir süre sonra:) ancak, bu da başka bir tat, başka bir paylaşım. ben bu tür yazıları da, RRBnin şu yazısını da okuyalım, düşüncelerimizi paylaşalım isterim elbette. herşeyi merak eden, herşeyi sorgulayabilen insanlar olsun hafifte her daim.yani RRB ve sugu, evet “Sezen abla” yı da konuşalım, OKSyi de:) kanımca.
sadece oks konusulsun diye bir iddaa atan varmı ki ortaya?konu başlığı gayet açık : SERBESTbu noktada sorun şu : katılım,duyarlılık vs…
öyle bir iddia attınız ortaya diye iddia atan var mı ki ortaya:)))
bkz postane çilek hanım :))))
bakıldı ve ağzımızın payı alındı RRB bey:))))))))
sorun su; sansasyonel basliklara ilgi daha fazla…ve seks icerikli basliklara…bir haftadir hafif et pazarina döndü farkindaysaniz. bütün konusmalar seks üzerine. tamam ama bunun da bir yeri adabi var diye düsünüyorum. msn konusmasi derken bu kastedilmekte. yakinda hafifte sanal seks yapilmaya baslanacak ve bu kisiler fazlasiyla prim yapacak gibime geliyor.bu tür yazilaraysa kimsenin dönüp baktigi yok. cidden öyle ama. cilek ben rrb zulce filan yazmasaydi bu yazi tarihe gömülürdü.
sugucum, o bahsettiğin insanlar – ki hepimiz biliyoruz şu ara hafife dadanan ilginç alev toplarını – yağdı, esti, gürledi, geçti.bak ortalık duruldu:)bence bu kadar karamsar olma. ben de katılıyorum, bu tür yazıların geri planda kalmasının hoş olmadığına. yukarda bir yorumumda da belirttim bunu. OKS gibi bir konuda birçok insanın söyleyecek birşeyleri vardır diye. ama olmuyorsa olmuyor, yapacak birşey yok.
haklisin valla cilek…magazin programlari niye iyi rating yapiyor sanki dimi:)evet cidden duruldu ortalik bayagi. iyi de oldu.
@zulce
demişti.bak işte oldu! ? (!) 😀
eh be zulce:)))polemik yok!iddia yok!sustum ben…şimdi, çilek geldi olay geyiğe döndü dersiniz falan, ben kaçıyorum:)
gitme dur!yazımın ve alıntımın son cümlesine bak;
tam şuraya;
OKS 3 aşamali olmuş üniversite sinavlari 1 vs vseğitimin kalitesini sinavlarla ölçümleyemeyiz.bir eğitimci değilim ama eğitimden yana müzdaribim ülkme sokaklarinda gördüklerimden sonra.şu sınavlarin ciddi bir rant yaratiğindan da haberdarsinizdir.7000 ytl ortalama dershane ücreti ,ve henuz ortaokul talebesi eğitim-öğrenimin bir bütün oluşundan siyrilip sadece OKS için öğrenim kıskacina giriyor,psikolojisi bozuluyor en önemliside eğitim bu noktada atlaniyor.eğitim-öğrenim bir bütün,sinavlar bu bütünün ayraci.havuz problemlerini harika çözen fakat donanimsiz vasifsiz asosyal bireyler yetiştiriyoruz.son olarakeğitim şart !!
@harita, dediklerine aynen katılıyorum.dersanelerin ne kadar namussuz olduğunu anlamak için gerçekten içine girmek lazım…adamlar hayali ihracat değil, hayalleri ihraç ediyorlar…7000 ytl fazla, şu an antalya şartların da, OKS; 1000-1500 ytl, ÖSS; 1500-2000 ytl aralığında.tabi bazıları uç oluyor, özel eğitim, zengin falan.havuz problemini çözen bir çocuğu havuza götürsen yüzmesini bilmez, yani teorik var pratik yok :)yukarda söylediğimi tekrarlıyorum; herşey ailede bitiyor, bu sınav hayati değil…
şimdi senin yaptığın sayın @darkfrozen, karşı tarafta yaptıklarını gördüklerinle aynı pahaya denk geliyor. ama kefeler farklı. ..
Mealini alabilirmiyim.
haklısın!yani, zıt bakış açılarına sahip kişiler, birbirlerinin hatalarını izhar için usturupsuz davranışlar sergiliyorlar.yani adaletsiz birşekilde bizi yönetenlere karşı, yaptıkları adaletsizliklerle ilgili argüman geliştirmek yerine, kişilikleriyle ilgili teşhirlerde bulunmak.-ki kolayı budur. ama en sönük olanı da.not: diğer yerlerde şahsımla ilgili, şeyh, şıh bilmem ne karın ağrısı ahkamlarını görmezden gelmeye devam ettiğimi bilmeni istiyorum (!)
Şeyhin fethulah değil mi?
sana laf anlatanda kabahat…he he öle…
Tekrar okuyunca çok güldüm 🙂
Yazının sonu çok hoş olmuş 🙂 acaba buzağı yerine inek gelir mi bir gün? hani onları sağabilmemiz amacıyla…