Kimler, neleri merak eder? Çok meraklı biri misiniz? Etrafınızda çok meraklı kişiler var mı? Sahi merak nedir acaba? Merak etmenin ne gibi sonuçları olabilir ki? Ve Sadece insanlar mı meraklıdır acaba?Bir şeyi anlamak, öğrenmek için duyulan istek olarak tanımlanmakta merak. Bir şeyi elde etme, yapma, bir şeylerle uğraşma isteği, düşkünlük anlamları da vardır. Kısaca öğrenmeye yönelik bir davranış biçimi diyebiliriz. Bu davranışa yol açacak duygunun adıdır.

Sadece insanlara özgü bir özellide olmadığı görülmektedir. Böcekler, sürüngenler, balıklar ve diğer hayvanların da merak ettikleri bilinmektedir kolayca gözlenebilir davranışları vardır. Merak, insan ve hayvanların öğrenme ve araştırma duygularının temelidir. Çevresinde olup biteni merakları sonucu kavrayan insan ve hayvanlar, çevreye uyum sağlayacak bilgileri merakları sonucu elde ederler. Bütün buluşların temelinde de merak duygusu vardır.

İnsanlar, bebeklik yaşlarından başlayarak, ömür boyu süren bir merak içindedir. Çocukların ne derece meraklı olduklarını söylemeye gerek yok sanırım. Dış dünyayı tanımaya çalışan çocuk, akla hayale gelmeyecek, büyüklere belki de komik gelecek, anlamsız bulacakları sorular sorması merak duygusu sonucudur. Büyükleri sanki bir soru bombası yağmuruna tutarlar. Merak ettikleri, sordukları sorular, yakın ilişki kurdukları ortamla ilgilidir. En çok da cinsel sorular vardır. Çoğu ana-babayı bunaltan, korkutan sorulardır bunlar. Cinsel soruların temeli, cinsel duygular değildir aslında. Üreme ve dünyaya gelişleri ile ilgilidir merak ettikleri. Kendi bedeni, anne ve babanın bedeni hakkında meraklı soruları vardır.

Daha üç yaşlarında sormaya başladıkları bu sorular bazı büyükleri ürkütür. Nasıl yanıt vereceğini şaşırırlar. Bu sorulara, doyurucu gerçek yanıtlar verilmelidir. Gerçek dışı açıklamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Çocuktur, ne desem inanır düşüncesi yanlıştır. Kendini leyleğin getirmediğini sonra öğrenen bir çocuk, ana-baya güvensizlik duygusu geliştirebilir. Daha başka sorunlara yol açabilir. Ancak, gerçek bilgi vereceğim diye her şeyi tüm ayrıntılarıyla anlatmak da gereksizdir. Zaten çocuk ayrıntılarla fazla ilgilenmez. Yanıt vermemek, onları susturmak olumsuz davranışlar geliştirmelerine yol açabilir.İnsanın meraklı davranışları bebeklikte başlar, bir ömür boyu sürer. Büyükler merak etmez mi? Neleri merak ederler? Meraklı davranışların çeşitli boyutları da vardır. Çoğu giysi satan dükkanlarında bir olay yaşanır. “Bir de şu raftakine bayım.” , “Şu renk nasıl acaba?”, Gibi duygularla bütün rafların tezgaha indiği gözlenmektedir. “Acaba başka yerlere de baksam mı?” Daha başkasını merak etmektir bu…Merak etmek: Anlamak ve öğrenmeyi istemek. Gazeteyi eline alan kişinin, “kim kiminle ne yapmış, nerede imiş?” Sorgusu ile dedikodu sayfasını açması… Televizyonda paparazi programlarını araştırması, izlemesi…Merak etmek: kaygılanmak. Yola çıkan bir yakını için, “Aramadı, vardı mı? Kaza mı oldu? “ diye kaygılanması…Merak etmek: İlgiyi çekmek. Herhangi bir şeyi elimize alır, evirir çeviririz. İyice inceleriz sağını, solunu. Merakın dokunmaktır.Meraktan çatlamak; Bazen çok kaygı duyarız. “Mutfakta gaz açık mı kaldı, çocuk evde ne yaptı? Kötü şeyler olmasa bari.” Bazen de bir dedi kodunun sonucunu bekleriz. Meraktan çatladığımız andır.Merak sarmak; Bir şeyi edinme, yapma veya onunla uğraşma vardır. Emekli olmuş, resim yapma merakı sarar. Bazıları da cins tavuk yetiştirmekle uğraşır. Bahçede çiçek yetiştirmeye merak saranlar da vardır.Merakta bırakmak; Beklenen bir haberi alamamak durumu vardır. Aşırı kaygı içinde kalınır. Haberi ulaştıracak kişi bir türlü ulaştırmamıştır. Bizi merakta bırakmıştır.Kırk merak; Çok meraklı olma halidir. Her şeyi merak etme durumudur. “Kırk meraklı kadın yada kırk merak Melahat” derler.Son olarak birkaç söz alıntı edeyim:“Kendine kayıtsız olduğu halde kendinin ilgili olmadığı bir alana duyulan merak saçmalıktır. “PlatonHiçbir özel yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım. ~ Albert Einstein“İleri gitmeye devam edeceğiz, yeni kapılar açacağız, yeni şeyler yapacağız, çünkü biz meraklıyız ve merak bizi yeni yollara götürüyor. “ Walt Disney“ Önemli olan sorgulamayı bırakmamak. Merakın var olmak için kendi nedeni vardır. Kimse bunu anlayamaz ancak bunun içinde, sonsuzluğun, hayatın, gerçekliğin inanılmaz yapısının gizlerini çözmeye çalışarak, olabilir. “ Albert EinsteinMeraklı biri misiniz?