IP adresi (İngilizce: Internet Protocol Address), internete ya da diğer herhangi bir ağa bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları adrestir.İnternet’e bağlanan her bilgisayara bir IP adresi atanır, diğer bilgisayarlar bu bilgisayara bu adres ile ulaşırlar. Yani iki farklı cihaz aynı yerel ağda olmasa dahi, IP adresi birbirleri ile iletişim imkânı sağlar.

(kaynak)Günümüzde internet kullanan herkesin, hakkında ufak tefek bilgi sahibi olduğu IP adresleri ve alan adlarıyla ilgili bazı detaylara birkaç basit araçla ulaşmak mümkündür. İşte bu araçlardan bazıları:1. IP Address LocatorGeoBytes tarafından sağlanan IP Locator, girilen bir IP adresiyle ilgili en detaylı bilgi veren servistir. Siteye ilk girdiğinizde kendi IP adresiniz ile ilgili detaylar listelenir. Listenenler arasında ülke, ülke kodu, şehir, şehir kodu, zman bölgesi, para birimi, bayrak ve ip adresinin bulunduğu bölgenin Google Haritalar‘daki yeri vardır. Siteye buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, forumlardaki konular aracılığıyla ulaşabileceğiniz kodlar sayesinde de kendinize göre özelleştirebilir ve hattâ kendinize özel IP sorgulama servisi yapabilirsiniz.

RIPE, ARIN, APNIC, LACNIC gibi servislere de kısayol veren bu hizmet; GeoSelect, GeoNetMap, GeoReport, GeoPhrase, GeoLyzer, GeoRemote, GeoDirection, MapBytes gibi araçları da beraberinde sunuyor.
2. IP2LocationBirden fazla IP adresi sorgulayabileceğiniz güzel bir servis. Siteye girdiğiniz zaman karşınıza bir metin kutucuğu çıkıyor. Bu kutucuğa, sorgulanmasını istediğiniz IP adreslerini girip “Find Location” tuşuna bastığınızda, düzenli bir tablo şeklinde girmiş olduğunuz IP adreslerine ait bilgiler çıkıyor. Bu bilgiler arasındaysa, ülke kodu, ülke adı, bayrağı, şehir, ISP ve Google Haritalar‘daki konumu yer almaktadır. Ücretsiz sürümü günde 20 sorgulama yapabilmektedir.

Bu hizmeti ayrıca sitenize entegre edebiliorsunuz. Bunun dışında, IP-Ülke IP-ISP, IP-Şehir gibi eşleme veritabanlarını da belli bir ücret karşılığında satın alabilmek mümkün.Bu hizmetin diğer kolları arasındaysa ip2phrase, ip2map gibi hizmetler yer alıyor. Geliştiriciler için ülke bilgileri ve bayrakları dosyalarına da erişebilmek mümkün. “IP2Location™ Standalone Application” adında bir program da, Windows, DOS ve Unix/Linux ortamında IP sorgulaması yapabiliyor.
3. IP Address LocationBu hizmet sayesinde, öncelikli olarak kendi IP adresiniz ve sisteminiz ile ilgili bilgilere erişebiliyorsunuz.

Sayfanın altlarına doğru yer alan “Get and find IP address ranges corresponding for each country” başlığından, her ülke için IP adresi aralığına; gelişmiş sorgulamaya; e-posta adresi sorgulamaya, ping aracına ve diğer araçlara ulaşabilirsiniz. Yardımcı araçlar sayesinde oldukça kullanışlı olan bu servise buradan ulaşabilirsiniz.
4. Domain ToolsAsıl servis alanı, alan adı sorgulama olan Domain tools, IP adresi sorgulama işlemlerini de en iyi şekilde yapabiliyor. Sunduğu hizmetlerin bazıları ücretli olsa da, ücretsiz servisleri de bir o kadar kullanışlı ve çeşitli.

MY IP Information sayfasında kendi IP adresinize ait detayları görebilirken Ping, Traceroute ve DNS işlemlerini de gerçekleştirebiliyorsunuz.Sitenin ayrıca “Domain Suggestions” adı altında çok işlevli bir alan adı tavsiye sistemi yer almakta. Bu sistem sayesinde, belli anahtar kelimeler sayesinde alan adı sorgulaması yapabilir ve sistemden tavsiyeler alabilirsiniz.Ayrıca, “Power Tools” başlığı altında yer alan araçlarla da Reverse IP, Domain History, Mark Alert gibi hizmetlere ulaşabiliyorsunuz.
5. DNSStuffDiğer hizmetler içerisinde en gelişmiş opsiyonlara sahip olanı ise hiç şüphesiz DNSStuff‘tır; fakat günlük olarak ve çok az sayıda sorgulama fırsatı veren bu servis, ücretsiz olarak kullanılacaksa hevesinizi kursağınızda bırakabilir.

Araç setleri sayfasında pek çok araca ulaşmak mümkün. Oldukça güzel ve bir o kadar da kullanışlı olan bu servise cüzî bir ücret karşılığında üye olabiliyor ve daha gelişmiş ve daha fazla sorgulamalar yapabiliyorsunuz.
6. Whois.NetBu servis, klâsik IP adresi ve alan adı sorgulamasının yanı sıra çeşitli ufak araçları da beraberinde sunmaktadır.

Ayrıca sistem, anahtar kelimeye göre alan adı araması da yapabilmektedir.
7. Whois.com.tr
Yapayzeka.net tarafından desteklenen ve Türkçe olan bu servis, oldukça basit bir arayüze sahip. Servis sayesinde basit bir şekilde alan adlarına ait sorgulamalar yapabiliyorsunuz.

Sistem, 2006 yılında faaliteye geçirilmiş ve o tarihten bu yana güncellenmemiş.
8. Whois.gen.tr
Alan adı sorgulamasını yanında sorgulanan alan adının Google PageRank‘i, Alexa sırası gibi verilerini de ekrana yazdıran servis, alan adının diğer uzantılarınında müsait olup olmadığın görüntüleyebiliyor.

Ayrıca sorgulanan alan adının bir ekran görüntüsünü de sunabiliyor.
9. IP-Adres
Yine Türkçe olan bu servis, IP adresinizi ekrana yazdırıyor ve tarayıcı tipi, tarayıcı versiyonu, işletim sistemi, ekran çözünürlüğü gibi bilgiler veriliyor.

***

Aslında bu listeyi yüzlerce servis ile doldurmak mümkündür; fakat burada en kullanışlıları ve en çok ziyaret edilenlerini almak daha iyi olacaktır.