Dünyanın harikalarından biri olarak gösterilen ,dünyanın en ilginç hükümdar mezarlarından biri olan Qin Shihuang mezarlığı,ikibin yıl evvel henüz imparator çok gençken inşa ettirilmiştir. Yaşadığı dönemde (M.Ö 259-M.Ö 210 yılları) tahta çıkan ,imparatorların henüz yaşarken kendi mezarlarını gösterişli bir şekilde yaptırmaları gelenek olduğundan Qin Shihuang henüz 13 yaşlarındayken inşaata başlanmıştır.İmparator seçildiginde çok genç olan Qin hükümdar olur olmaz fazla harcama yaparak önce A’anggong Sarayı nı sonra dünyanın en zengin mezarlarından biri olan kendi mezarını yaptırır. Bu mezarın yapımında 700 bin kişi yer alır ve 40 yılda bile tamamlanamaz, Qin öldügünde mezarı hala bitmemiştir.Mezar 56 kilometrekareyi kaplamakta ve piramit şeklindedir. Peki bu mezarın özelliği neydi, neden bu kadar ilgi çekmekte ve dünyanın en zengin mezarlarından biri olarak belirtilmektir?

Qin mezarlığının bu denli ilginç olmasının nedeni,binlerce çocukla birlikte gömülmek isteyen imparatorun bu istegini gerçekleştirmek istemeyen vezirin ona askerlerin benzeri olan heykeller yapılmasını önermesiyle ,heykel sanatının en güzel örneklerinden olan boyları 1 metre 80 santim kiloları ise 100 ila 300 arası olan şimdiye kadar 500 tanesi ortaya çıkarılan eşsiz asker heykelleridir. Her biri farklı görünümlü olan bu heykellerin yanında savaş arabaları ve at heykelleride çıkarılmıştır.

Bulunan en degerli arkeolojik yapı olan Qin Shihuang mezarlığı ve yeraltı ordusu( Terra cotta ordu veya toprak askerler ) bir çirfçi tarafından tesadüfen 1974 yılında bulunmuştur. Hala 8000 kadar daha heykel askerin oldugu tahmin edilen kazı bölgesi UNESCO tarafından korumaya alınmıştır.Askerlerin her birinin birbirlerine benzememesinin dışında rütbelerine göre de daha gösterişli yada uzun yapılması heykelleri daha da ilginç kılıyor. İmparatorun mezarı ise henüz açılmamış vaziyette.İmparatorlar öldüğü zaman hizmetçilerinden, hayvanlarına kadar onunla birlikte gömülmesigelenegi yine de gerçekleştirildi, hepsi imparatorla beraber canlı canlı gömüldü, heykeller sayesinde gömülmekten kurtulan 400 kadar asker oldu. Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nden yapılan açıklamaya göre askerlerden sonraki zamanda piramitten bir oda bulundugu,bu odanın geçiş yolu olarak kullanıldıgı ,odanın ölçümlerinin beş yıl sürdüğü,bu geçiş yolunun imparatorun ruhunun geçmesi için yapıldıgı belirtildi.İmparatorun mezarı açılmasa da üstünün eritilmiş bakırla kaplı oldugu ve soygunlar için ok fırlatan mekanizmalarla korundugu biliniyor.

Ölümünden iki ay sonra ihtişamlı mezarına konan imparatorun mezarlıgında toprak askerlerin dışında ,yeraltında oluşturulmuş suni akarsular,göller,degerli taşlar ve inciler yer alıyor.