Hayatımıza yoldaş olarak soktugumuz sevimli dostlarımızdan özellikle kedilerin tombul olması bazılarımıza şirin gelebilir ancak , ev hayvanlarında obezite ciddi bir sorundur ve eklem problemlerine, bağ sorunlarına,siroza hatta kalp hastalıklarına yol açabilir.

En fazla yaşlı veya kısırlaştırılmış hayvanlarda görülen obezliğin ilk belirtileri solunumdaki düzensizlikler, yürümede zorlanma ve kuyruk bölgesi yağlanmalarıdır. Bu belirtiler görülünce hayvanın iyice kilo almasını beklemeden veterinere götürmekte fayda var. Kilo ölçmenin yanı sıra kan ve biokimyasal tetkikler yapılmalıdır.Hayvanlardaki obezlik tıpkı insanlarda oldugu gibi hazırlanan diyet programıyla halledilebşlecek bir sorundur , önemli olan yaşına ve sağlıgına uygun diyet yapılmasıdır.Günlük kalori azaltılarak, gerekirse kullanılan mama bile değiştirebilir. Hayvanların kilo vermesini kolaylaştıran mamalar tedarik edilir.Bu mamalar onları tok tutar.Yemek perhizinin yanı sıra hayvan egzersiz programına dahil edilmelidir, imkan varsa yüzmesi çok uygundur, hareket ve oyun oynamasını çoğaltacak oyuncaklar işinizi kolaylaştırır.Diyetteki hayvana sadece tek kişi mama vermelidir.Obezite sebepleri arasında aşırı yag yapan besinlerin alımı, hareketsizlik,ev yemeğiyle beslenme, hipotroidizm, şeker hastalıgı,depresyon gibi hastalıklar yer alır.Şişmanlık diyete tabi tutulurken ,buna sebep olan rahatsızlık tedavi edilmelidir.

Kedinin obez olup olmadıgını anlamak için arkadan bakmak gerekiyor, arkadan yuvarlak görünüyorsa ve kafası küçükse kedi obez demektir.Kedi günde 2 ila 4 defa küçük öğünlerle beslenmelidir.İnsanlarda ve köpeklerde karbonhidratlı gıdalar daha agızda sindirilmeye başlarken kedilerde durum böyle değildir, o yüzden karbonhidrattan kaçınmalıdır.(Köpeklerde obezite)