bildirgec.org

yiyecek hakkında tüm yazılar

yemek kokulu

nazokiraze | 09 December 2010 09:13

Ne yersek yiyelim , görünüşü ve tadı ne kadar güzel olursa olsun koku sanırım en hassas noktalardan biri yemek yerken.TAT VE KOKU

Tarçın kokusuna dayanamam ben en sevmediğim tatlı bile güzel görünür gözüme o tarçının hatırına, yemesem de koklarım, içinde tarçın aroması olan her çayı severim, beğenirim. İnsanları en çok kışkırtan yiyecek kokuları arasında çilek, çikolata,vanilya,hindistan cevizi, karamel gösterilebilir.

Buradaki habere göre yediğimiz şeylerdeki kokuların iç yüzleri yer alıyor. Pek çok besinde vanilya kokusu tahta atıktan, çilek kokusu ağaç yongasından, şeftali kokusu ise küf mantarından elde ediliyormuş.

Küçüklüğün sobalı evlerinde yenildikten sonra soba üzerine güzel koksun diye koyulan portakal ve mandalina kabuklarına hiç anlam veremedim, yanıp kötü kötü yanık kokusu saçıyorlar düpedüz.

bir yemek yazısı daha

admin | 05 February 2010 11:41

1917 Rusya Ekim Devrimi’nde Gürcistan’dan Kars’a göç eden bir aile ile birlikte Alman bir peynir ustası ve birer tonluk iki kazan getirilir.İsviçre’de öğrenilen gravyer peynir orda öğrenilip nesilden nesile Kars gravyeriolarak üretiliyor.Kars peyniri Mayıs ve Temmuz ayları arasında elde edilen tam yağlı sütlerden yapılır.Eskiden kalan bakır kazanlarda kaynatılan sütler şirden mayası ile mayalanır ve harbi denen alet ile kesilir, sonra da tokuz ile çırpılıp tahta kalıplara konur.Sütün Kars gravyerine dönüşürken ortalama 120 gün geçirmesi gerekiyor.90 Kiloluk peynire yaklaşık bir buçuk ton süt gidiyor.

Yiyeceklerden Brokoli

sudenayay | 01 February 2010 15:11

Brokoli yiyeceklerden bir sebze türüdür. Brokoliden bir çok yemek hazırlanabilir. Salataya konulabilir, makarnaya katılabilir. Son zamanlarda önemi, yapılan spekülasyonların etkisiyle de arttı.Brokoli A, E, C vitamini içerir. Brokolinin antioksidan özelliği de vardır. Roma İmparatorluğu zamanında Akdeniz sahillerinde yetiştirilirdi. Hem bağışıklık sistemini güçlendirici, hemde antibiyotik özellikliği vardır. Prostatit ve idrar yolları infeksiyonlarında iyileştirici rolleri vardır. Brokoli vücudumuzun hormon dengesini ayarlamada yardımcıdır. Barsakların toksin atmasına yardımcıdır; kabızlığı önler.

kışın favorisi kuru yiyecekler

nazokiraze | 22 January 2010 16:39

Kurutulmuş sebze ,ot ve meyveler kış mevsimi için harika lezzet kurtarıcılarıdır, genellikle büyüklerimizin yazı zamanı özenerek kuruttugu hatta balkonumuza iplere dizip astıgı zaman burun kıvırdıgımız ama yeme zamanı bayıla bayıla yediğimiz kuru patlıcan, biber dolmaları, kuru meyve kompostoları, öksürüp aksırınca hazırlanan otlar yaz çeşitliligini ve bollugunu kışa taşır.

Domates kurutma işlemi iki türlü yapılıyor, güneşte veya fırında.Ancak güneşte kurutulanın daha lezzetli olduğu gerçek.Fırında 75 derecede 4-5 saatte kurutulan domatesler güneşte kurutulan kadar güzel olmuyorlar. Kuru domatesler eğer kavanozda saklanacaksa aralarına defne yaprağı konulabilir.(kuru sebze üretimi ele alındı)

Ben kuru bamya (kuru olmayanını da sevmem gerçi) kuru dilimlenmiş patlıcan, kabak türü sebzeleri sevmiyorum, benim için yenilecek kuru sebze yemekleri kuru kırmızı biber dolmasıdır. Güzel yapılırsa kuru patlıcan dolmasına da hayır demem. (harika kuru dolma)

yemek yazısı –iki belki de üç

nazokiraze | 03 January 2010 10:14

Bir kaç yıl önce yapılan araştırmada beş İngiliz’den birinin tabağını yaladığı, dört İngiliz’den birinin bıçağı yaladığı, yine beş İngiliz’den birinin sofrada gegirmeyi ayıp olarak bilmediği ortaya çıktı.

Hitler’in bazı gizli kalmış yönlerinin ortaya çıkarıldıgı yeni belgelerde diktatörün çok hızlı yemek yediği belirtiliyor, çok fazla kek yiyen Hitler sigara kullanmadıgı yer alıyor. Bu belge 48 saat içine imha edilmesi emrine ragmen günümüze kadar saklanmış.

daldan dala yemek konuları

nazokiraze | 25 December 2009 08:38

Geçtiğimiz yıl Tayland başbakanının yemek programı yaptıgı için görevi sonlandırıldı. Başbakan Samak Sundaravej başbakan olmadan önce yedi yıl yemek programı yaptı ve başbakan olduktan sonra da çeşitli yemek programlarına katılarak anayasayı ihlal etmiş oldu.

Bu yıl Ocak ayında yapılan bir araştırma `Proceedings of the National Academy of Sciences`dergisinde yayınlandı ve çıkan sonuca göre erkeklerin güzel yemeklere kadınlardan daha fazla dayanabildiği gözlemlendi.Araştırmaya katılan 23 kişiye bir gün boyunca bir lokma bile birşey yedirilmedi, bir gün sonunda erkeklerin açlıktan daha az eziyet çektikleri kanıtlandı.

hayvanlarda obezite

taha3045 | 18 December 2009 19:27

Hayatımıza yoldaş olarak soktugumuz sevimli dostlarımızdan özellikle kedilerin tombul olması bazılarımıza şirin gelebilir ancak , ev hayvanlarında obezite ciddi bir sorundur ve eklem problemlerine, bağ sorunlarına,siroza hatta kalp hastalıklarına yol açabilir.

En fazla yaşlı veya kısırlaştırılmış hayvanlarda görülen obezliğin ilk belirtileri solunumdaki düzensizlikler, yürümede zorlanma ve kuyruk bölgesi yağlanmalarıdır. Bu belirtiler görülünce hayvanın iyice kilo almasını beklemeden veterinere götürmekte fayda var. Kilo ölçmenin yanı sıra kan ve biokimyasal tetkikler yapılmalıdır.

yemek atasözleri

nazokiraze | 14 December 2009 14:13

Çinliler “yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” atasözü ile beslenmenin önemini vurgulamışlardır.Beslenmeden kasıt elbette karın doyurmak amaçlı Allah ne verdiyse mideye indirmek değildir eminim. İlaçla beslenmeye karşı düşünüldügüne göre eminim bizim pek işimize gelmeyen sağlıklı yiyecekler kastedilmiştir. Biz de boş durmamışız ”can boğazdan gelir” demişiz.

Aç ayı oynamaz diyerek biz de karnı doymayan birinden pek bir hayır beklenmemesi gerektigini açıkça beyan etmiş bir milletiz, önce karın doyacak sonra iş beklenecek. Bu da çalışanlarına iyi yemek yedirmeyen kurnaz işverenlere hatırlatılsın aç ayı ne yapmaz, oynamaz. Hatta aç olup oynayamayanlara yani karnı doymadan bekleneni yapamayanlara ve bunu belirtemeyenlere bir atasözü gelsin: ağlamayan çocuga meme verilmez veya yemeyenin malını yerler.

beslenme saati

nazokiraze | 07 November 2009 13:01

Kızım 8 e gittiği için bir kaç senedir beslenme olayımız olmuyor, kısmetse oğlum başlayınca beslenmeli günlere geçiş yapacagız hep birlikte. Arkadaşlarıma, akrabalarıma gittiğimde hep buzdolapların üzerinde listeler görüyorum,ya okulda catering şirketi tarafından verilen yemeklerin menüsü ya da okula her güne ayrı belirlenmiş şekilde götürülmesi istenen beslenme planı var.(Beslenme Çantası Tavsiyeleri)

Yeni nesil okul işlerine alışamadım ben, kızımın okulunda öyle birşey yoktu, zaten 4. sınıftan sonra yalvarsanız da beslenme çantası falan taşımıyorlar, kantinin önünde uzun kyruklara girerek ne oldugu bellisiz zamazingoları yemek en başlıca hobileri.