Bu sabah Zaman gazetesinden alındığı anlaşılan (ama kontrol fırsatı bulamadığım) şöyle bir haber geldi mailboxıma.Bu sitede hacker’lıkla ilgilenenler olacağını düşünerek copyliyorum.Zamanım olsa da ben de azcık uğraşsaydım diye zamanı olanları da kıskanıyorum. İlgilenenlere başarılar dilerim.

ICQ’dan numara çalma yöntemini bularak adını duyuran Çığır İlbaş, bunuyayarak dünyaca ünlü chat programı ICQ’yu kalbinden vurdu.

İnternette bir dönem hacker’lık dersleri de veren İlbaş, şimdiyaptıklarından pişman. Kendini veri güvenliği sistemlerine adadığınısöyleyen İlbaş, bulduğu tekniklerle de adından söz ettiriyor.

Türk akademisyen Çığır İlbaş, dünyada milyonlarca kullanıcısı bulunaninternet chat servisi ICQ’nun 42000000 numarasını hacker’lık yaparak birAmerikalıdan çaldı. Bu numara kolay hatırda kaldığı için ‘özel numara’olarak niteleniyor. Numarayı ele geçirme yöntemini 500 kişilik net kulübündehack meraklıları ile paylaşan Çığır İlbaş, dünyada ICQ’ya olan güveni sarsankişiler arasında yer aldı. Çığır İlbaş’tan öğrendikleri yöntemi deneyenleristedikleri ICQ numarasına sahip oldular.

Çığır İlbaş hacker’lık ile kazandığı ünden sonra yaptığına pişman oluphacker’lara karşı veri güvenliğini sağlayan programlara yöneldi. HalenBaşkent Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler İşletme Bölümü’nde öğretimgörevlisi olan Çığır İlbaş, http://www.chevalier.da.ru web sitesinde yerlive yabancı bütün hacker’lara meydan okuyor. Veri güvenliği konusundaTürkiye’de ilk kez kullanılan bir şifre algoritmasınıhttp://www.chevalier.da.ru web sitesinde yayınlayan Çığır, hacker’lara şuçağrıyı yapıyor:

“Hacker olduğunu iddia eden arkadaşların bu siteyi ziyaret etmesini tavsiyeediyorum. Sitedeki resimde web sitesinin ve kullandığım icq numarası olan42000000’un şifreleri gizli. Yurt dışında bu şifreleri çözebilecek kişileritanıyorum. Bu şifreyi bir Türk’ün çözmesi halinde Türklerin de bu sektördesöz sahibi olabildikleri konusunda ikna olacağım. Sayfa 1 Aralık 2001tarihine kadar ziyarete açık olacak. 1 Aralık’tan sonra şifrenin nasılçözüleceğini aynı sitede yayınlayacağım.”

Çığır İlbaş’ın bilgisayar merakı çocukluk günlerinden itibaren başlamış.İlbaş, bu sebeple öğle yemeği karşılığında bilgisayar satışı yapandükkanlarda çalışmış. Ama bilgisayarın onun hayatını değiştirmesi 16yaşındaki bir ABD’li çocuğa ait 42000000 numarasını çalmasından sonragerçekleşmiş. İlbaş, bu “becerisinden” sonra Romanya’dan ‘Blade’ veRusya’dan ‘Mr. Nope’ nickname’li dünyaca ünlü hacker’lar ile tanıştı.Onların test amacıyla geliştirdikleri programlarda yer alarak birçok hacktekniğini daha Türkiye’de denenmeden öğrendi.

Çığır İlbaş, hacker’lıktan anti-hacker’lığa dönüş öyküsünü ise şöyleanlatıyor: “ICQ’daki 42000000 numaram kısa sürede 500 kişilik bir kulüphalini aldı. Bunlardan 15 kişilik bir ekibi koordine edip internettehacker’lar tarafından zarara uğrayanların çaldırdığı şifreleri geri almayıkendimize misyon edindik. Ancak kulüptekiler öğrendikleri çalma ve geri almayöntemleriyle ICQ ticareti yaptılar. Ben de bütün bu yaptıklarımdan duyduğumpişmanlıkla yurtiçi ve yurtdışı kanundışı (underground) web siteleriniaraştırmaya başladım. Önceleri kulüp için kullandığım korunma tekniklerinibildiğim bütün web sitelerinin doküman arşivlerine gönderdim.”

Çığır İlbaş, hacker’lık iddiasının ve çabasının ciddi bir ruhsal rahatsızlıkolduğu görüşünde. Psikolog Belkıs Ertürk de sanal ortamda hacker kimliğiedinmeye çalışan kişileri, günlük yaşamda başkalarının özel yaşamına tecavüzeden kişilerden farklı görmüyor. Psikiyatrist Mustafa Güveli isehacker’ların medyada kahraman ilan edildiği için sayılarının arttığını ilerisürüyor.

Zaman