AĞZININ MUTLULUĞU İÇİN SİGARA İÇTelevizyonda film izliyorum. Senaryo gereği kahramanımız bir sigara yakıyor. O da ne, elinde sigara, elini ağzına götürdüğünde sigarayı kapatan bir karartma görüyoruz. Anlıyoruz ki sigaranın zararlarına karşı, özellikle de çocuklar için teknik bir koruma geliştirilmiş. Bu konuda üstelik yasal bir düzenleme yapılmış. Gayet güzel..
Ardından aynı film kahramanı alkol alır, karartma yok. Cinayet işler, karartma yok. Kumar oynar, karartma yok. Gayri meşru ilişki yaşar, karartma yok. Anlayamadım gitti, sigaranın günahı ne?
Sigarayı savunduğum için veya yasakçılıktan yana olduğum için böyle yazdığımı düşünmeyin lütfen. Herkesin tercihine saygı duyuyorum…
Dikkat çekmek istediğim husus şu: bir sistemsizlik, bilimsizlik, dağınıklık almış başını gidiyor.Bakın size daha ilginç bir şey anlatayım. Biliyor musunuz, 70-80 yıl önce tüm dünyada sigaranın faydaları ile ilgili reklamlar yapılıyormuş.
Hatta bu reklamlarda, ünlü doktorlar, , tanınmış sanatçılar,sevilen sporcular rol alır ve sigarayı tavsiye ederlermiş.. Hatta bu reklamlarda çocuklar bile kullanılmış.Geçen hafta , bu inanılmaz, bir zamanların sigara reklam afişleri New York’ta bir müzede sergilenmiş.. Bu afişleri incelediğimizde anlıyoruz ki; Doktor tavsiyesi ile sigara satılmış. Din adamlarının en çok tercih ettiği sigara markası söylemiyle sigara reklamı yapılmış. Şimdilerde zararının üzerine çokca gidilen sigara ile ilgili bir zamanlar inanılmaz, teşvik edici reklam kampanyaları yapılmış.
İşte sigaraya özendirmek için tercih edilen birkaç slogandan örnekler: “Bir günde iki paket, ağzının mutluluğu için” , “Sigara ağız kokusuna neden olmaz” , “Boğazınızın sağlığı için bu markayı tercih edin” , “Doktorunuz bu sigarayı tercih ediyor.”Her yıl binlerce insanın ölümüne neden olan sigara işte bu şekilde reklam edilip pazarlanıyordu. Şimdi ise zararını dünya anladı. Gerçeği geç te olsa öğrendik ya; dizi kahramanının elindeki sigarayı bile, çocuklar özenmesin diye gizlemenin yollarını arıyoruz…İnsan sormadan edemiyor: Acaba bugün, reklam fırtınasına sebep olan cep telefonları ne olacak? Bilgisayarlar, kablosuz internet bağlantıları, radyo frekansları, margarin yağları, mikro dalga fırınlar… Ve daha bir çok şeyin bir zamanlar reklam ile özendirildiği gerçeği de gelecek nesilleri hayrete düşürecek mi acaba?Neden daha çok başımız ağrıyor? Neden daha çok yorgun düşüyoruz acaba? Neden hastalıklar arttı acaba? Bunların cevabını bizden sonra gelen nesiller mi öğrenecek?