– REKORA KOŞUYORUZ –
2009 yılının ilk 3 ayında karşılıksız çek sayısı 1 Milyon 56 Bin 806’yı buldu. Bu rakamlar yılın tamamı için en iyimser tahminle 4 milyon 250 bin karşılıksız çek demek. Konu ile ilgili haberi buradan inceleyebilirsiniz.

Karşılıksız çekler çığ gibi büyüyor.
Karşılıksız çekler çığ gibi büyüyor.

Karşılıksız çeklerin bu kadar artmasının ardından esnaflarda ve ticaret erbablarında çekin rızası dışında elinden çıktığına dair bildirimler arttı.Bu gerçek dışı bildirimlerden dolayı esnaf ve ticaret erbabının başının nasıl ağrıyacağını ” Esnafa Rus Ruleti “ isimli yazımda değinmiştim.Esnaf hani nerdeyse Roma’nın Kollezyumlarında Vahşi Aslanlar karşısında çaresiz köle durumuna düşmüştür.

Esnaf köle değildir.
Esnaf köle değildir.

Ancak esnafı bu ekonomik kıskaç içine sokanlar kadar çekin ne olduğunu bilmeyen ve nasıl bir tarihsel süreçten geçtiğinden bi haber esnaf ve tacir de bir o kadar sorumludur.Böylelikle “Çekin tarihi ve ilk kullanılış şekilleri” ile ilgili yazımı Buradan inceleyebilirsiniz.

Yasama!
Yasama!

– ÇEKLER İLE İLGİLİ , KANUNA AYKIRI KANUN DEĞİŞİKLİĞİ –
18/02/2009 tarihinde pek çoğumuzun gözünden kaçan bir paket meclisten geçerek kanunlaşmıştı. 5838 sayılı bu kanunun 18. maddesi çeklerle ilgili şu düzenlemeyi getirmiştir ;“MADDE 18- 19/3/1985 tarihli ve 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.GEÇİCİ MADDE 2- 31/12/2009 tarihine kadar, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir.”
Çeki üzerinde yazılı olan tarihten önce bankaya ibraz eden hamil – çeki elinde bulunduran – çeke karşılıksız kaşesi bastıramayacaktır. Böylece hamil çekin üzerindeki tarihi beklemek zorunda kalacaktır. Bu konuda daha fazla bilimsel makale ve bilgiye, buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.