ASP’de request ve response nesneleri çok hayati önem taşırlar. Bu yazıda size bu nesnelerin nasıl kullanıldıklarını ve ne işe yaradıklarını anlatacağım. request kelime anlamı olarak talep etmek-istemek demektir. Bu nesne ile serverdan, çerezlerden veya formlardan veri talep ederiz-çekeriz. response ise kelime anlamı olarak cevap-lamak, talebi yerine getirmek anlamına gelir.
response.write
Bu komut ekrana kullanıcı tarafından görüntülenmesini istediğimiz yazıları yazdırabiliriz. Örneğin;<%response.write “kodaman.org”%>komutları ile ekrana kodaman.org yazdırabiliriz.
response.redirect
Bu kod ile ziyaretçiyi istediğimiz bir sayfaya yönlendiririz.Örneğin;<%response.redirect “yonlenileceksayfa.asp”%> yazarsak ziyaretçi, yonlenileceksayfa.asp sayfasına yönlenir.
response.end
response nesnesinin sonlandırılmasını sağlar. Örneğin kodlardan oluşan bir sayfanız var. If mantık ifadeleriyle bir şartın sağlanması durumunda response.write ile bir yazı yazdırmayı seçtiniz. Bu sayfada şart sağlansa da sağlanmasa da response.write ile yazdırdığınız yazı yazılır ve aynı zamanda o koddan aşağıdaki işlemler de yapılır. Ancak hemen response.write’dan sonra bir response.end komutu koyarsanız şart sağlanmayınca yazıyı yazdırır ve işlemleri orada bitirir. Yani aşağıdaki işlemler yapılmadan kalır. Bu yöntem üyelik sistemlerinde bolca kullanılmaktadır.
request.querystring
Bu komut adres satırından get metodu ile gönderilen verilerin alınmasını sağlar. Mesela adres satırınızda;
sayfa.asp?sayfanumarasi=10
şeklinde bir adres varsa request.querystring metoduyla 10 değerini çekebilir ve işlem yapabilirsiniz.
&lt,%numara = request.querystring(“sayfanumarasi”)%> Bu kodlarla sayfanumarasi değerini çektik ve numara adlı bir değişkene atadık. Artık işlem yapabiliriz.
request.form
Request.form komutuyla bir önceki sayfadan post metodu ile bir formdan gönderilen verileri çekebiliriz.Örneğin;sayfa1.asp sayfası;<form method=”post” action=”sayfa2.asp”><input name=”ad” id=”ad” type=”text”></form> şeklinde kodlardan oluşsun. Eğer yaratılan input alanına adımızı yazıp gönderirsek sayfa2.asp sayfasına gizli bir şekilde post metoduyla adımız gönderilir. Bu verileri request.form komutuyla çeker ve yapacağımız işlemleri yapabiliriz.
<%adiniz = request.form(“ad”)%> Önceki sayfadan post ile gönderilen verileri çektik ve adiniz adlı bir değişkene atadık. İsterseniz response.write komutuyla ekrana yazdırabilirsiniz.
Tüm bunların dışında bir de serverda saklanan bilgileri çekebileceğiniz request komutları var.Kullandığınız tarayıcıyı bulmak için;<%’Kullanılan tarayıcı içinRequest.serververiables(“http_user_agent” )’IP adresinizi bulmak içinrequest.servervariables(“remote_addr”)’DNS lerinizi bulmak içinRequest.serververiables(“http_host” )’Sunucunuzun alan adı içinrequest.servervariables(“server_name”)’Port numarası içinrequest.servervariables(“server_port”)’Sunucunun kullandığı yazılımRequest.serververiables(“server_software” )%>