Dün gece internete girmeden uzanıyım dedim, başım ağrıyor diye. En sevdiğim şey tv izlerken uyuklamaktır, gece Trt kanallarından birinde Çoşkun Aral’ın Haberci‘si denk geldi uyuyamadım, izledim çok ta keyif aldım ve paylaşmak izledim.Program dün Güney Afrika Cumhuriyeti’ndeydi. Her Haberci programındaki gibi alışıldık görüntüler, ayinler, tören dansı yapan kızların kara memeleri, değişik yemekler, evler, el degmemiş harika medeniyetten uzak yaşamlar vs. Dün programa konu olan kabile Zulu kabilesiydi, onların köyünden birindeydi. Ama benim ilgimi çeken kabile için en değerli şeylerden biri olan battaniyelerdi, evet bu insanlar için en büyük düğün hediyesi battaniye, düğünlerde, cenazelerde sürekli battaniye hediye ediyorlar, aynı bizim altın takmamız gibi , bir evlenme merasimine bir dünya battaniye getirildi.

Yıllardır Çoşkun Aral belgesellerini izleyerek, kimin neye talebi olur diye gözünü dört açan girişimci işadamlarımızdan biri Afrika’nın en büyük battaniye fabrikasını açmış buraya, yılda iki buçuk milyon battaniye ürettiklerini söyleyen adam, Coşkun Aral bunca battaniye satılıyor mu? al al nereye kadar, sonu gelmiyor mu? insanlar bu kadar battaniyeyi ne yapıyor diye sorunca adam anlattı. Orada ölüleri kefen yerine battaniyeye sarıyorlarmış, yaşamda ilkel oldugu için kullanılan battaniyeler, b,rkaç ayda bir atılıp yenisine yöneliyorlar, yanında 400 kadar kişiye istihdam saglayan Türk işadamı battaniyelerinde Afrika’daki Zulu kabilelerinin tarzı desenler kullanıyor. Ölüm ve düğünün hiç bitmeyecek oldugunu varsayarsak battaniye iyi bir iş alanı orada. Çünkü düğünlerde her iki taraf yakınları da birbirine battaniye hediye etmekte..

Battaniyeler üzerindeki desenler farklı farklı, her kabilenin ayrı deseni var, başlık olarak kız tarafına verilen battaniyeler ile sünnet töreninde kullanılanlar farklı modelde, cenaze için ise daha farklı. İngilizlerden 19. yüzyılda ögrendikleri battaniyeyi hayatlarının en önemli eşyası haline getiren Zulu’lar battaniyeyi yaşamın her alanında kullanıyorlar, yere halı niyetine sermekten, kıyafet gibi üstlerine sarmaya, kefen olarak kullanmaktan başlık parası olarak verilmeye kadar battaniye hep var. Battaniye üreterek 20 milyon dolar ciro yapan Türk işadamı değişik iş kollarına girecegini belirtiyor.(bilgi)

kaynak 1