bildirgec.org

gui hakkında tüm yazılar

Bilgisayarı ben de icat etmiş olabilirim.

thomasguven | 21 September 2010 13:01

Bu işte birilerinin parmağı var. Belki de bizim

invention1
invention1

Bilgisayarı kim icat etti?

Bu sadece tek bir cevabı olan basit bir soru değil, Gerçek cevap her bir parçasının icat olarak değerlendirebileceği bir bilgisayar bütününün sadece bir mucidi olacak diye düşünmüyor olmamızdır herhalde.

invention3
invention3

Aşağıda gösterilen liste bilgisayar tarihinde kilometre taşı olmuş kişisel bilgisayarların tarihinin
olduğu bir konsantre. (ama tabiki tamamı değil)

En iyi Captcha Servisleri

admin | 23 November 2009 16:47

Captcha, web sayfalarına login olurken veya bir formdan herhangi bir şey yollarken “resimdeki metni yazın” şeklinde uyarıları destekleyen uygulamalara verilen ad. Genel olarak eğer bu uygulamayı kendiniz yazmazsanız başka firmalar tarafından yapılanları kullanmak zorunda kalırsınız. Eğer bunun gibi bir uygulama olmazsa ddos saldırısına uğrayıp veritabınınız şişerek siteniz çökebilir. Bu yüzden her sitenin olmazsa olmazı güvenlik çözümlerinden biridir. Burada en iyi Captcha uygulamalarını vermiş;

TheCAPTCHA

Php scriptlerde kullanılabilen GUI lisanslı güçlü bir captcha servisi.Ücretsiz olarak kullanılabilir.


Securimage

Karmaşık görüntüler oluşturarak kötü niyetli yazılımların spam vb. yapmasına engel olur.Yanlızca php dili ile çalışır.

ReCAPTCHA

Popüler bir captcha hizmeti.Php sitelerde kullanılabilen bu hizmet engelliler için ses olarakta harfleri sayabiliyor ve ücretsiz olarak dağıtılmakta.

1981-2009 İşletim Sistemi Arayüzleri

axanc | 13 November 2009 13:40

Kullanıcı arayüzleri, kısaca GUI, kullanıcıların bilgisayar ile kolaylıkla iletişime girmelerini sağlar. örnek vermek gerekirse, bir dosya simgesini sürükleyip başka bir klasöre bıraktığınız zaman onu kopyalamış oluyorsunuz, ancak eskiden onu kopyalamak için tek satırlık da olsa belirli kodlar yazmanız ve bunları öğrenmeniz gerekiyordu.

Yıllar boyunca kullanıcı arayüzü sektörü oldukça gelişti ve bugün kullandığımız büyük işletim sistemi firmalarının vazgeçilmez simgeleri haline geldi. Kim apple’in o güzel yazı stillerini unutabilir ki, ilk çıktığında dünyayı sarsmıştı doğrusu.

Aşağıdaki resimler sayesinde, 1980’lerden günümüze kadar kullanıcı arayüzü değişimlerini görebilirsiniz. ancak şuna dikkat etmelisiniz, işletim sistemi değişikleri aşağıda yer almıyor, sadece kullanıcı arayüzünde meydana gelen önemli değişimler var.

Yeri gelmişken söylemekte fayda var; ilk kullanıcı arayüzü 1973 yılında PARC tarafından geliştirildi. ismi xerox alto.

xerox alto (1973)
xerox alto (1973)

Web tasarımcıları için en iyi 22 başlangıç kiti

LeBron | 22 July 2009 14:30

Başlangıç kitleri web tasarımcıları için harika bir zaman kazandırıcıdır.

başlangıç kiti nedir?

GUI (görsel kullanıcı arayüzü) tasarımcıları için buton, sekme, onay kutusu, açılır kutu gibi elemanların ekran görüntüsü ve şablonu oluşturma sürecini hızlandırarak yardımcı olur.

Bu yazıda web tasarımına yeni başlayanlar için faydalı olabilecek başlanıç kit’lerine ulaşabilirsiniz.

gui, form elemanları ve web bileşenleri

Onay kutusu, giriş alanları, metin alanı gibi elemanlar ve web tasarım bileşenleri olan buton, ok işareti, simge, işaret ve daha fazlası.

1. yahoo’s design stencil kit

Muhtemelen bir tasarımcı için eksiksiz bir alet çantası. GUI elemanları takvimler, ızgaralar, menüler, mobil (genel ve iphone), navigasyon ve sayfalama, sekmeler, UI kontrolleri ve daha fazlası!

Matlab Grafik Arayüz oluşturma

halerg | 29 April 2009 11:30

Kullanıcı arayüzü, programın kullanıcısı tarafından daha etkili ve daha kolay kullanılmasını sağlar. Bir çok yazılımda “kullanıcı dostu arayüz”, “kullanımı kolay arayüz” ifadeleri programın artısı olarak belirtilir. MATLAB kullanıcılarının çoğunluğunu asıl iş alanı programcılık olmayan disiplinlerden insanlar oluşturur. Makine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği gibi. MATLAB da yazılan fonksiyonların kolay kullanımı için arayüz tasarımı, bu disiplinlerden kişilere zaman zaman zor gelebilir. Bu yazının ilk kısmında bu kişilere MATLAB da kullanıcı arayüzü tasarımı ile ilgili temel bilgiler verilmeye çalışılacaktır. Devamında örnek tasarımlarla sık karşılaşılan sıkıntılara çözüm önerileri sunulacaktır. Bu yazı MATLAB 7.6.0 versiyonu kullanılarak hazırlanmıştır. Anlatımıma başlamadan önce bir noktanın altını çizmek istiyorum; bu yazı MATLAB GUI yardım dokümanı ya da MATLAB GUI nin bütün özelliklerinin anlatıldığı bir yazı değil, geliştirdiğiniz programlara kullanıcı arayüz yapmak istediğinizde kullanabileceğiniz temel konuları anlatacaktır.
MATLAB da Kullanıcı Arayüzü Nasıl Çalışır?
Kullanıcı arayüzü kullanıcısına üzerinde pushbutton, textbox, menu, listbox gibi kontrol birimlerinin bulunduğu bir ortam sağlar. Örneğin bir pushbutton a basıldığında daha önceden yazılmış bir fonksiyonun çalışması sağlanabilir, ya da veri tabanında sakladığınız verilerin arayüzü açtığınızda listbox ta görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.
Anlatmaya başlarken, kullanıcı arayüzü tasarımını yapacağınız MATLAB GUI programını nasıl açacağınızdan bahsedeyim aşağıdaki şekildeki gibi GUI yi çalıştırabilirsiniz.

GUI-1
GUI-1

MATLAB Command Window da guide yazdığınızda da aynı şeyi yapmış olursunuz, size kalmış.
GUI çalıştığında aşağıdaki figürü göreceksiniz. Bu figürde iki tab vardır bunlardan biri MATLAB ın size sunduğu şablonlar ve boş GUI açabileceğiniz “Create New GUI” tabı, diğeri ise “Open existing GUI” tabıdır. Open Existing GUI tabını seçtiğinizde daha önceden hazırladığınız tüm GUI ler görüntülenir. (Current Directory ne olursa olsun hepsi!)

GUI-2
GUI-2

Boş bir GUI yaratarak herşeyi en baştan kendimiz yapmaya çalışalım, böylesi öğrenmek için daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.
Ekranda aşağıdaki gibi bir kullanıcı arayüzü tasarlama penceresi gelecektir. Bu pencerenin sağ tarafında kullanıcı arayüzünde olmasını isteyeceğiniz bileşenler bulunmaktadır.

GUI-3
GUI-3

Yeri gelmişken bir kaç konuyu anlatmak istiyorum;
MATLAB GUI de temelde 3 prensip vardır. Bunlar, arayüzü oluşturacağınız figür, figür üzerine yerleştireceğiniz bileşenler (pushbutton, label, textbox vb.) ve en önemlisi “callbacks” dediğimiz kullanıcıdan gelen girdilere göre hangi işlevlerin yerine getirileceğinin belirlendiği fonksiyonlardır.
Şimdi basit bir kullanıcı arayüzü tasarlayarak bir önceki yazımda anlattığım fonksiyonlarla yazılmış bir fonksiyonu çağıralım. Bu fonksiyon kullanıcıdan aldığı frekans bilgisine göre yeni bir figürde sinus grafiği çizsin, işlem bittiğinde de bizim istediğimiz bir uyarıyı versin “çizdim” desin mesela. Bunun için bize neler gerekli öncelikle buna karar verelim; kullanıcının frekans bilgisini girebilmesi için “textbox”, bu textbox ın hangi işlev için kullanılacağını yazacağımız label için “static text”, kullanıcının çizdirme işlemini gerçekleştirecek programı çağırması için pushbutton a basması gerekli olsun, bunun içinde bir “pushbutton” koymalıyız. Çizim yapıldıktan sonra verilecek uyarı içinde yine static text koyabiliriz. Static text kullanıcının değiştiremesini istemdiğimiz kullanıcı arayüzünde bulunmasını istediğimiz yazılar için kullanılır. Yukarıda anlattıklarım çok basit gelebilir ancak bu şekilde başlamak inanın işleri çok ama çok kolaylaştırmaktadır. Arayüze koyacağınız bileşen sayısı arttıkça karmaşıklık artacağından bunlara önceden karar vererek isimlendirmeye dikkat ederseniz hem programınızın güncellenebilirliği kolay olur hem de kullanıcı arayüzünü çok daha çabuk hazırlayabilirsiniz.
Herhangi bir bileşeni figür üzerine koyabilmek için, fareyle o bileşenin simgesi üzerine tıkladıktan sonra figür üzerinde bileşeni yerleştireceğiniz yere tıklamanız yeterli olacaktır. Yerleştirdiğiniz bileşenlerin yerlerini istediğiniz zaman yine fareyi kullanarak değiştirebilirsiniz. Aşağıdaki figüre pushbutton, textbox ve static text i yerleştirdik.

KULLANICI ARABİRİMİ

omersiar | 24 May 2008 13:49

programlama bilgim yok
bi program yapmak istiyorum
bilgisayar açılınca devreye girecek > bu kolay
tam ekranı kaplayacak > hadi buda kolay
ana başlıklar olacak tıklanınca alt başlıklar gelecek
istenilirse üst basamağa çıkılacak alt başlıklar altında yine alt başlıklar olacak istediğim başlığa ulaşınca bi power point sunusu açılacak > işte buraya kadar zor

bunu yapabileceğim kolay bi kullanıcı arayüzü geliştirebilceğim bi ortam var mI?

Deskloops 2.1

ufopilotu | 24 July 2007 22:37

deskloops windows pencereleri arasında görsel anlamda geçişlerin daha kolay ve etkin olması hedeflenerek üretilmiş bir yazılım.

sisteme fazladan yük getirmeden (ki mutlaka belirli bir sistem kaynağı kullanımı olacaktır ancak optimize edilmiş bir yazılım) çalışıyor.

sanal bir silindirin merkezinde pencereleri ayrı ayrı seçebilme imkanı sunuyor. kullanımı gayet rahat.

ana sayfasına şurdan, dökümantasyonuna burdan ulaşabilirsiniz. bilgisayarınıza indirmek ve kullanmak için burdan ulaşabilirsiniz.

Google Grafik Aramayı Yeniledi

CNKT | 25 January 2007 16:51

Google Grafik Arama
Google Grafik Arama

Google Grafik Arama bölümünün tasarımını yenilemiş. Artık resmin kaynağı ve o kaynaktan çekebileceğiniz daha çok fotoğraf sadece resmin üstüne gidince görüntüleniyor.