bildirgec.org

yonja hakkında tüm yazılar

Türkiye’den dünya çapında uygulamalar çıkar mı?

wanadooo | 28 February 2008 08:05

Bu yazının çıkış fikri, Hürriyet gazetesinin geçen pazar günküinsan kaynakları ekinde ersan özer ile yapılan röportaj oldu. böyle röportajları çok severim hele ki işin içinde başarılı bir türk (girişimci) varsa. Ersan özer’i belki hatırlamayanlar olabilir hemen hatırlatayım; kendisi aralarında itiraf.com(haber), siberalem.com, ideefixe.com (haberi), İstanbul.net ve şu sıralarda da uzmantv.com projesi ile yer alan çok başarılı biri. son günlerde işler iyi gitmese de. Bakmayın siz bazı dünya insanlığının bazen bizi Arap gibi görmesine, zannetmesine; halbuki dünya çapında bir çok sporcumuz, iş adam/kadın larımız, markalarımız, bankalarımız, kulüplerimiz (Fenerbahçe, g.saray ve Beşiktaş, efes pilsen) var ve herkes onları, yaptıkları işleri, markalarını tanıyor. Örnek mi istiyorsunuz? Alın size dayanıklı tüketim alanında ülkemizin en büyük 2 firması arçelik ve vestel. Kendi alanlarında En büyük 500 firma arasındalar. Ha keza bankacılıkta öyle. Akbank, iş bankası, finansbank(yunanlılara gitti), oyak bank(Hollandalı ing bank satın aldı), dışbank (sonradan fortis oldu) ve Garanti bankası. üst düzey bankalar ve hepside bu konuda çok başarılılar. bazılarının yabancılara satılması iyi mi, kötü mü oldu konusu ayrı ama benim şahsi fikrim soruyorsanız pek iyi olmadı derim.. Gelelim sporcularımıza nbade oynayan hidayet(hedo) Türkoğlu ve Mehmet okur (memo resmi web sitesi). Artık onları bilmeyen yok sanırım. İşadamlarımız rahmetli olanVehbi koç ve Sakıp sabancı arkalarında dev markaları yeni kuşaklara bıraktılar.mustafa koç, Ferit şahenk ve sayamadığım diğerleri hepsi çok başarılı.

Her şey iyi güzel de her yerde üst düzey konumdayız ama bilgi teknolojisi olma yolunda uçar hızla(!) giden ülkemizde internette durum ne peki? Yani işin özü ülkemizden çıkan bir web uygulaması, web sitesi interneti sallayabilir mi? İşte yukarıda yazdığım güzel örnekleri burada maalesef göremiyoruz ve maalesef cevap (şimdilik) hayır bunun belli başlı kısa sebepleri var onları yazalım:
1. elinde projesi olan kişilerin ekonomik yetersizlikleri
2. uygulamaya dönük sıkıntılar
3. özgün, yaratıcı fikirler bulamamak
4. yabancı dil sıkıntısı (halbuki dünya türk olsa hepsi çözülecek(!) )

Elbette ülkemizden bir google, yahoo, microsoft gibi devlerin çıkmasını zaten beklemiyoruz ama alanında da özgün siteler bulmakta çok zor, çıkan olunca da işi yüzüne gözüne bulaştırıyor. Örneklerle başlayalım isterseniz. Herkesin tanıdığı blograzzi mesela.ilk açıldığında herkesin çok büyük ümit bağladığı yeni nesil (web 2.0) bir toplist olmaktan öteye gidemeyen, adam kayıran ve başlangıcından bugüne kadar sürüsüne bereket yanlış adımlar atan blograzzi. Hadi işi bilen biri (arda kutsal) yapmasa bunu acemiliğe vereceğim ama işi bilen(!) birisi yapınca vahim bir durum alıyor. Şu sıralar herkes blograzziden şikayetçi. Webrazzi ne kadar güzelse blograzzi de o kadar kötü durumda. Acı ama gerçek. Yanılıyorsam lütfen düzeltin.

Geçelim oyyla.com sitesine buraya yerli malı digg diyebiliriz. burada da durum aynı ilk başlarda durum fena değildi ama sonradan havası kaçan gazoz sendromu burada da kendini gösteriyor. digg etkisi hiçbir zaman olmayacak, olamaz. her zaman ilk yapılan, ilk bulan malı götürdüğü için oyyla.com da maalesef başarısız kalıyor. Tusul.com ve webiket.com da bulunuyor ama şu sıralarda tusul.com lider gibi. Webiket ise düşüşlerde. Gelelim sosyalleşmeye çalışan web sitelerimize. İlk başlarda ortalığı yonja.com (haber) ve zurna.com silip süpürüyordu sonra şehre facebook adında biri geldi pir geldi hiçbiri artık eskisi gibi iş yapamaz oldu. Evimizin bakkalı Sosyomat dahil. Halbuki etiketleme (tag) mantığı üzerinden sosyomat daha da farklı olabilir. Orkut.com da durum biraz farklı alman gurbetçi stili gibi ne desem yalan olur ama oldukça popüler olduğu su götürmez bir gerçek. netlog ise profile bakıp kız bulmak isteyenlerin adresi istiyor.us ve webdeki.net ise var mı yok mu belli değil? Gittigidiyor’a bakalım hah evet belki de elle tutulur birkaç siteden birisi ebay sağolsun o da olmasa ne kullanacaklardı değil mi? Her ne olursa olsun başlı başına bir başarı örneğidir. Sonra bir mynet var ki kendisini çok severim nette hiç aklıma bile gelmez bırakın hiç gelmesin. youtube popüler olunca hemen tam türk işi pikniktube çıktı sonra izlesene.com, vidivodo.com vs vs. cember.net vardı o da satıldı nokta.com var ki epey şirket satın aldılar ama onlarda Türkiye sınırlarında büyük olmaya oynuyorlar gibi, çözemedim. İnşallah devamını getirirler. Fotokritik.com var epey güzel, tutuluyor ama onda da bir şeyler eksik gibi yerelleşelim güzelleşelim muhabbeti. belki de tek güzel olan site yemeksepeti.com.konuyla ilgili haberi.

Google Herkese Karşı

wanadooo | 25 February 2008 00:34

MFÖ‘nün çok güzel parçası ele güne karşı , google için söylenebilir. İnternetin en büyük şirketinin her alanda çok önemli rakipleri bulunuyor bunlara bi göz atalım:

1. arama (search) konusu

arama google’ın en büyük kozu ve diğer şirketleri alt etmesine yarayan en büyük güç. Artık aramak googlelamak demek. Zamanında Bill Gates msn (Microsoft network) kurma fikri yerine aramaya inansaydı Microsoft internet pazarında şimdikinden çok farklı yerlerde olabilirdi. şimdi Live search diye arasın dursun bakalım. neyse gelelim yahoo cephesine; bir zamanların en iyisi olan yahoo hakkında benim görüşüm evde kalmış kız kurusu modeli. Ya kimseyi beğenmiyor ya da cidden kötü, acınakacak durumda. bence ikinci seçenek, zaten gelen haberler de bunu doğrular nitelikte. Microsoft satın alması firmayı belki kurtarabilirdi ama yapılan teklifi yetersiz bulup(!) beğenmediler, kendileri bilir şunu hatırlatmakta fayda zamanında turk Telekom altın yumurtlayan tavuk olarak nitelendirilirken özelleşme esnasında kaç paraya gitti dikkat etmek gerek yahoo için de bu çok geçerli. Diğer firmaları saymaya bile gerek yok bence. Hey gidi altavista hey. Ne güzel günlerdi değil mi?

Mynet’den büyük hamle:Yonja’nın yarısı artık Mynet’in

pasacocugu | 17 December 2007 17:09

Birçok alanda internet yatırımları bulunan Mynet, arkadaşlık sitesi olarak adlandılan yonja.com’un yüzde 50’sini satın aldı.
Mynet, ABD’li yatırım fonu Tiger Global ile yonja.com’a 15 milyon dolar verdi.
Facebook’un çıkış yakaladığı böyle bir dönemde yapılan bu satın alma, yerel pazarda bu alandaki en etkili girişim oldu.
Mynet Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, işbirliğiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Türk internet sektörünün hızla büyümeye devam ettiğini, Mynet’in de yatırımlarla bu büyüme içinde gereken adımları attığını söyledi.
Türkiye’nin en büyük sosyalleşme platformu www.yonja.com 5 milyon üyeye sahip bulunuyor.

facebook: ağa düşen avlanır!

odo | 11 November 2007 10:52

Günlük internet gazetesi sol, bugünkü manşetine facebook‘u taşımış. ağa düşen avlanır başlığıyla sunulan yazıdan bazı alıntılar yapacak olursam;

“…Özellikle Türkiye’deki kullanıcıların “eski arkadaşlarına ulaşmak için iyi bir kaynak’ olarak tanımladığı Facebook insanların günlük hayatta kurmayı başaramadıkları ilişkiler ve söyleyemedikleri sözlerin bir tercümanı olarak sanal kimlik beyanına dönüşmüş durumda.”