bildirgec.org

türk dil kurumu hakkında tüm yazılar

Ingilizce / Türkçe

webking | 19 April 2010 12:17

Ingilizce şu anda tüm dünya üzerinde en çok konuşulan ve yazılan dil. Özellikle bilgisayarlar ile artık vazgeçilmez dil konumunu da bayağı pekiştirdi tabii. Programlama ve yazılımların %99’unun dili İngilizce olduğundan da varsayılan dil doğal olarak İngilizce olmak durumunda. Bu da tüm programlama yapan kişilerin İngilizceyi öğrenmesinin gerekliliğini getiriyor. Mesela programlayarak bir web sitesi yapmak istiyorsanız mutlaka bu dile hakim olmalısınız, bunun Türkçe bir alternatifi de bilgisayarın icadından beri henüz yapılmadı.

Teknoloji dışında, eğitim açısından bakarsak, Güney Afrika, Malta, Yeni Zelanda vb. popüler ingilizce eğitimi merkezlerinin eski İngiliz sömürgeleri oldukları gerçeği ile karşılaşıyoruz. İngiltere sömürgecilik faaliyetleri ile sadece ülkeleri sömürmek ile kalmayıp, onlara kendi ana dillerini unutturabilmiş, bunun yanı sıra İngilizceyi de öğretip yaygınlaştırabilmiş bir ülke. Ingilizce’nin bir başka yaygın kullanım alanı ise malumumuz üzere film sanayisi. Birçok filmin asıl heyecanlı efektler ve 3 boyutlu ses /görüntü verenleri hep İngilizce, o nedenle de doğal olarak filmin orijinal dili izleyiciye daha çok keyif veriyor. Çoğu insan sırf bu nedenle altyazı ile boğuşmak pahasına efektleri kaybetmemek için filmi ingilizce bilmese de orijinal izliyor ve istemeden de dile empoze ediliyor. Artık bir dünya dili haline gelmiş bu dili öğrenmek içinse her yıl milyonlarca insan tüm dünyadan bu dili öğreten kuruluşlara trilyonlar ödüyor. Bu da dünya genelinde ayrı bir sanayi oluşturmuş durumda. Dil okullarında en çok öğretilen dil “İngilizce”. İngilizce öğrenmek için para veriyor, öğreniyor ve daha sonrasında da o kültüre olan geçiş planlandığı üzere sağlanıyor. Buna uzaktan eğitim gibi “uzaktan asimilasyon” ismini koymak istiyorum ben, tam uyuyor çünkü.

Türk Dil Kurumu Veritabanı hakkında

trampfd | 11 June 2009 16:54

Herkese merhaba, üzerinde çalıştığım bir web projesinde aktif şekilde kullanmak üzere Türk Dil Kurumu sitesi nin veritabanına ihtiyacım var, online kullanım için bir api olsa o da iş görürdü fakat bildiğim kadarıyla api desteği yok (neden yok?).

Bu konu ile ilgili kalıcı çözüm önerisi olan yada bilgi verebilecek birisi varsa minnettar olurum.

Teşekkürler şimdiden.

TDK Symbian Mobil Sözlük v1.0

Nihat71 | 09 March 2009 15:48

TDK Symbian Mobil Sözlük v1.0

Uzun zamandır üzerinde çalıştığım ve cep telefonları için tasarladığım %100 Türk dil kurumu tabanlı olan Mobil TDK sözlük.

İnternet bağlantısı gerektirmeden, TDK’nin verilerini cebinizde taşıyabileceksiniz bundan böyle.

Nasıl kullanırım?

1-Öncelikle cep telefonunuza “SlovoED” adı altındaki ana uygulamayı cep telefonunuza kurmanız gerekmektedir.

2-Ondan sonra “prc” uzantılı olan “TDK Mobil sözlüğü”, cep telefonunuzun hafıza kartında ki “SlovoED/Dicts” klasörüne atmalısınız.

tdk’nın en çelişkili kelimesi: keleş

shakaci | 10 May 2008 11:36

keleş;

1. yiğit, cesur, bahadır.
2. çok yakışıklı, çok güzel.

tezatlığın başladığı sonradan eklenen 3. ve 4. anlam;

3. vücut yapısı gösterişsiz.
4. çirkin, kötü.

tdk‘nın keleş sözüne verdiği açıklamalar böyledir. 1. ve 2. anlamla, 3. ve 4. anlamdaki derin çelişki tdk’nın ne denli canla başla çalıştığının, türkçeye bol anlamlı kelimeler kazandırdığının göstergesidir. -ben ilkokuldayken 3. ve 4. anlamlar yoktu.- nede olsa bizim dilimiz sondan eklemeli; lakin anlama değil köke eklemeli. tdk artık anlama eklemeli yeni bir dil mi oluşturuyor bilinmez; ama bir şey çok iyi biliniyor ki, o da ortada bir çelişkinin var oluşu.

TDK ne iş yapar?

| 17 December 2007 23:25

Neden yok?

Tembellik mazeret değil.
Fakat, Türkçe sözlüğe ve-veya yazımkılavuzuna ihtiyaç duyduğumuzda, çevrimiçi hizmete mahkum olmaya mecbur muyuz?
Yabancı dillerde sayısız sözlük programı varken bir
“Türkçe Sözlük”, bi “Yazım Kılavuzu” programımız yok.

TDK ne yapıyor?
Yıl 2008, neredeyse her evde bilgisayar var,
ama doğru dürüst bir sözlük programımız yok.
Yok ki, merak ettiğimizde bakalım…

Bir e-posta mesajı gönderdim, cevap yazmaya tenezzül etmediler.
Aradan bir süre süre geçtikten sonra
yoğun disk çalışmasından haberdar oldum.
Kedi olalı bir fare tuttular.
Tuttular da, bu yoğun diskin vatandaşa ulaşması için
daha ne kadar zaman geçmesi gerekiyor?
Ya da, para mı ödememiz gerekecek.

Türk Dil Kurumu ; Cep’te ! :D

taninmayan-68170 | 13 August 2007 12:29

wap.tdk.org.tr
wap.tdk.org.tr

Artık, KED Kablosuz Erişim Düzenine (Wireless Application Protocol WAP) sahip cep telefonlarından da Güncel Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzu ve Kişi Adları Sözlüğü’ne erişilebiliyor.

Bunun için KED (WAP) uyumlu cep telefonuna sahip olmak ve bağlantı bölümüne ked.tdk.org.tr veya wap.tdk.org.tr adresini yazmak yeterli… Türk Dil Kurumunun ağ sayfasına bağlanıldığında Tarihçe, Güncel Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzu veya Kişi Adları Sözlüğü’ne girilebilmektedir. Aranılan sözün ilgili kutucuğa yazılmasıyla istenen bilgiye kısa sürede ulaşılmaktadır. Şu anda yaklaşık yüz yirmi bin söz varlığına erişilebilen veri tabanına yakın bir zaman içerisinde bütün bilim ve sanat dallarındaki terim sözlüklerinin, bölge ağızları söz varlığının, deyimler ve atasözleri sözlüğünün ve kısaltmalar sözlüğünün de eklenmesiyle altı yüz bine ulaşan Türkçe söz varlığı da kullanım hizmetine girecek ! 🙂