bildirgec.org

türbin hakkında tüm yazılar

Güneş Kulesiyle Havadan Enerji – Gelin, hep birlikte güneşi seçelim!

xerre | 13 November 2008 09:01

Herkesin peşinde olduğu şey çevreci enerji elde etmek ve bunun hem ucuz olması hem de elde edilen enerjinin çabalara değecek düzeyde olması. İşte tüm bu beklentileri karşılayacak olan bir proje mevcut. Şimdiye kadar ortaya atılan fikirlerden daha farklı olan bu düşüncenin temelinde ise “hava” bulunmakta.
Alman mühendislik firması olan EnviroMission tarafından “güneş kulesi teknolojisi” olarak adlandırılan bu düşünce, dünyanın ilk, en büyük ölçüde (200 milyon watt) temiz eneji üreten projesi.
Çalışma prensibi ise aslında çok basit: ısınan hava yükselir.

solar tower
solar tower

Rüzgar ile Elektrik Üretmek

karbeyaz | 06 September 2008 16:45

Evler için özel tasarlanmış olan, rüzgardan elektrik elde etmemiz için kullanılan bu zamazingo elektrik ihtiyacınızı bir nebze de olsa karşılayacak. Dış mekanlarda, özellikle park ve lunaparklarda istifade edilebilmesi kullanım alanının genişliğini gösteriyor. Nasıl kullanıldığını görmek için buraya bakabilirsiniz.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

mahirgul | 18 February 2008 13:03

Aman petrol canım petrol diye şarkı bile yaptığımız fosil yakıt kullanımı doğayı daha da ötesi hayatımızı tehdit eder noktaya gelmiş durumda.

Burada zaten bilinir durumda olan bu sorunları tekrarlamak niyetinde değilim. Daha temiz bir çevre ve daha yüksek hayat standartları yakalayabilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak en akıllıca yöntem gibi görünüyor. Bu konuda bir kanunumuz bile var.
Ülkemizde kullanım alanı olan rüzgâr çiftlikleri yenilenebilir enerji kaynaklarının en gözdelerinden biri. Karayel, Keşişleme, Kıble, Lodos, Poyraz ve Yıldız gibi değişik isimler vermişiz bu rüzgâr adını verdiğimiz hava akımına.
Dünyamızda kuzey ve güney yarım kürelerin ekvatora göre daha az ısınması sonucunda sıcak havanın daha soğuk olan yönlere doğru akmasıyla oluşan hava akımlarının hepsine rüzgâr diyoruz.
Maliyeti nükleer ya da fosil yakıtla çalışan tüm sistemlere göre neredeyse bedava denebilecek kadar az olmasına rağmen bu konuda Türkiye’de çok fazla aşama kat edilememiş olması can sıkıcı bir durum. Türkiye’de rüzgârdan elektrik üretilen 3 yer var bunlardan 2 tanesi İzmir Alaçatı’da bir tanesi de Bozcaada’da (Daha başka var mı? Varsa uyarırsanız sevinirim).

Dünyanın en büyük rüzgar türbini

webdedektifi | 06 February 2008 16:52

Enercon adlı şirket “e-126” adını verdiği dünyanın en büyük rüzgar türbinini kullanmaya başladı. 126 m uzunluğundaki bu türbin 7 megawatt elektirik üretebiliyor . Bu üretim yaklaşık 5000 tane evin ihtiyacını karşılayabiliyor. e-112 modeline göre daha kolay ve kuruluma sahip. Kaynak

Işık Üfle

olcaygeldim | 16 September 2007 12:41

Bu gördüğünüz, dünyanın en küçük rüzgar çarkı. Bir yeşil ve iki mavi LED (ışık yayan diyot) ile üfürüğünüzü ışığa dönüştürmenizi sağlıyor. Sübyan beyinlere yenilenebilir enerjiyi anlatmak için kullanılabilecek çok eğlenceli bir gereç. Eğer isterseniz 25 liraya şuradan alabilirsiniz. Bu sitenin kitlesine hitap etmek gerekirse “Konserlerde kullanılabilecek bir zamazingo.” diyebilirim.

Got Wind?

xerre | 31 August 2007 13:48

Orange firması, cep telefonlarını, dışardan elektrik enerjisine ihtiyaç duymadan şarj edebilen minik rüzgar türibini Gotwind‘i tasarladı. Gotwind şarj aleti, içinde türbin bulunan minik bir vantilatör aslında. Aletin ağırlığı 150 gram ve 0,5 vatlık enerji toplayabiliyor. Elde ettiği enerjiyi jeneratörde depolayan Gotwind, şarj işlemini telefona bağlanan kabloyla gerçekleştiriyor. hemen hemen tüm telefonlara uygun olan ve yaklaşık iki saat içinde şarj edebilen bu aletin, Orange firması tarafından ne zaman şatışa sunulacağı ise bilinmiyor.
detaylı bilgi için..

seagen (deniz jeneratörü (akım üretgeci))

neoturk | 23 June 2007 14:06

seagen
seagen

deniz akıntılarından enerji üretimde dev adım tam 1.2 megawatt…

seagen denizde
seagen denizde

seagen ( deniz jenaratörü (akım üretgeci) olarak adlandırlan bu geniş kanatlı pervaneler akıntıyla dönüp gerekli elektrik üretimini sağlıyor.Marine Current Turbines (deniz akıntısı türbinleri) firması tarafından üretilen deniz akıntısı jenaratörleri yaklaşık £7.5 milyonluk bir proje. Bu proje temelde 3 adımdan oluşuyor. Seagen bu adımlardan ikincisi , üçüncü adım ise açık denizlerde bu tarz jenaratörlerden elektrik üretim alanları kurmak.

seagen denizde elektrik üretim çiftliği
seagen denizde elektrik üretim çiftliği

bu projenin nihai hedefi 2010 yılında 300 mw üretim kapasitesine ulaşmış tesisler kurmak.