bildirgec.org

röntgen hakkında tüm yazılar

Usb den x-ray tarayıcı!

Beacool | 04 February 2010 12:24

Bugüne kadar bir diş hekimine gidip de röntgen çekiminden sonra bir ya da birkaç gün filmlerin gelmesi için bekleyenleriniz eminim vardır. Genelde “bugün git yarın gel” sisteminin oturduğu ülkemizde özel diş hekimlerine dahi gitseniz bu olayın olması çok olası…

Şimdiki zamazingomuz bu beklemeyi belki de tarihe karıştırabilecek bir ürün. Çünkü hekiminizin çektiği röntgenlerin basılmasına gerek kalmadan direk bilgisayardan izleyip yorum yapabilmesine olanak tanıyor! Ayrıca normal bir röntgende yapılamayacak şekilde yakınlaştırma da yapabiliyor. Daha net görüşler için gayet yararlı. Bu da hem maliyet hem de zamandan tasarruf demek. Tabii ki bazı mekanlarda bu ve benzeri ürünler kullanılmakta. Lakin fiyat, boyut, kullanım kolaylığı açısından gayet alınabilir durumda. Şahsen son günlerde gördüğüm insana hizmette en yararlı ürünlerden biri.

Özelliklerine bakacak olursak;

Marie Curie 2

massay | 15 October 2009 13:03

1.kısım

Evlenmelerinin ardından Marie ve Pierre Curie, fizik okulundaki harap bir hangarı laboratuar olarak kullanıp deneylerine başladılar. Evlendikleri yılın 28 Aralık tarihinde Wilhelm Conrad Röntgen, “ X ışınları” keşfini resmi olarak duyurdu. Hemen ardından “Radyoaktivite” buluşunda Curie’lere ortak olacak olan bilim adamı Henri Becquerel, Uranyum’un kendiliğinden ışın yaydığını keşfetti. Becquerel’in yaptığı deneylerde bir fotoğraf filmi üzerine konulan Uranyum, filmi karartıyordu.

Bu bilimsel gelişmeler, Curie’lerin deneylerine yön verdi kuşkusuz. Onları hırslandırdı.

Yıl 1898. Çalışma defterinin 6 Şubat tarihli sayfasında Marie, çalışmalarını ve deneylerini not ettiği bölümün altına hangarın damının aktığını, içerisinin rüzgârla dolu olduğunu ve ısısını yazar, paralelinde protesto edercesine on tane nida işareti koyar. Bu zor koşullarda çalışmanın da Curie’leri hırslandırdığını, birbirlerine duydukları aşkı büyüttüğünü yıllar sonra kızına anlatacaktır Marie.

Yıl 1898. Marie, zehirli bir element olan Thorium üzerinde çalışırken uranyum gibi ışın saçtığını keşfetti. Böylece Becquerel’in 1896 yılında “Becquerel ışınları” adını verdiği buluşu daha genelleştirmiş ve adını “Radyoaktivite” olarak değiştirmiş oldu. Bu yeni buluş, Pierre ve Marie’nin uykularını kaçıran, tehlike sınırlarını unutturan sorular doğurdu. Sorular da cevapları.

BALKONA ÇIKMAK

il mare | 27 June 2009 12:19

Şimdi yemeklerini ocağın ateşine emanet etmiş kadınların,camlarının önünde geçirdikleri zamanlarda neler yorumladıklarını anlayabiliyorum galiba.Gözlenenler elbet farklıdır;fakat kendilerinin ne kadar dışına çıkabildiklerini,merak duygularının nasıl da fokurdaştığını falan cidden anlar gibi oluyorum:)

Rüzgarın güzellik katıp kimbilir neyden çalıp getirdiği ferahlatıcı,eski,birşeyleri anımsatan kokusunu da burnumun terkedemeyişiyle,kendine şu sıralar kitap okumaktan başka yapacak bir şey yüklemeyen ben,vaktimin çok büyük kısmını balkonumdaki yüksekcene bir sandalye üzerinde geçiriyorum.Bugünlerde böyleyim.Elimde 500 küsür sayfalık kitabı da gördükçe,sol yanağıma çarpan kokulu rüzgar,kulağıma ‘hiç uğraşma,böyle aval aval dışarı dalan gözlerle bitmez o elindeki’ diye fısıldıyor.Hak verip tebessüm ediyorum kendisine…

icatların gerçek mucitleri

beyrek | 20 April 2009 14:09

ampül
ampül

bir haber sitesi, birçok önemli icadın, bilinenden farklı mucitlerini yayınlamış.
ses kayıt cihazını icat eden edison değil, èdouard-leon scott de martinville‘ymiş
ilk röntgen filmini çeken, edison değil, wilhelm röntgen isimli bir bilim adamı imiş.
radyonun guglielmo marconi tarafından icat edildiği bilinse de, aslında nikola tesla icat etmiş.
ve diğerleri; galileo’nun icadı olarak bilinen teleskop, al gore tarafından tasarlandığı bilinen internet, henry ford’un icat ettiği bilinen otomobil, edison tarafından icat edildiği bilinen ampül.

lazer ile röntgen

hozer33 | 29 March 2008 14:35

lazer ile röntgen, fakat kemikler ile ilgili degilde, damarlar ile ilgili bir röntgen sistemi özel kimyasallar vucud üzerinde belli bir noktaya sürülüyor, ve o bölgenin altındaki damarların durumunu gösteriyor, daha çok iç kanama olup olmadığı konusuna teşhis koyar diye düşünüyorum çok ilginç birşey, çalışma prensibi ve diger aklınıza takılan
şeylere burdan ulaşabilirsiniz.

ÇİÇEK RÖNTGENİ

asiti kacmis kola | 21 March 2008 12:21

masalsı
masalsı

40 seneyi aşkındır radyografi ile ilgilenen, michigan university‘nin ünlü bir profesörü Albert Richards.
bir gün bakmış ki hayatı sürekli hayata kapalı laboratuarlarda geçecek, o zaman isyan etmiş yaşadığı hayata. “ne yapabilirim, ne yapabilirim” diye düşünürken tıkıldığı çuvalda minik 1 delik bulmayı başarmış. artık çiçeklerin röntgenini çekecekmiş.
o gün bugündür sadece insanların değil, çiçeklerin de röntgenini çeker olmuş. ortaya öyle güzel şeyler çıkmış ki yoğun ısrar üzerine eserlerini çeşitli galerilerde sergilemiş.
masal gibi bu anlatım “masal da burada bitmiş” cümlesiyle sona ermeli zannımca. ama bu masal hala devam ediyor.

MİNİ ETEK

kalasi | 03 July 2007 19:36

http://www.vidivodo.com/video.php?myvideo_id=57403

vaad edilen zamazingolar!

emsvizyon | 26 March 2007 00:08

George Orwell tarafından kaleme alınmış olan 1984‘te , geçeli yirmi yıldan fazla olmasına rağmen gerçekleşmemiş ve gerçekleşmiş neler neler bekliyordu bizi o yılda:) tasarladığımız geleceklerden kimini yaşıyor kimini yaşayamıyoruz. işte, bize gelecekte sahip olacağımız vaad edilen zamazingolardan bir kaçı 😉

x ışınlı gözlük, bir zamanların en yaygın efsanesi...
x ışınlı gözlük, bir zamanların en yaygın efsanesi…

ışın kılıçları mı desem yoksa uçan arabalar ile zaman makinelerimi?

Elektronik Kişisel Dozimetre

zabun | 06 June 2006 16:01

Radyasyona maruz kalınan mesleklerin erbapları zamanla ne kadar ışın soğurduklarını ölçmek için dozimetre denilen yaka kartlarını takmakla yükümlüdürler. Bu kartlar daha çok atom enerjisi kurumlarınca okunabilir yapıdaydılar, taki resimlerini
gördüğünüz tipleri çıkana değin. Üzerindeki LCD ekran ile maruz kalınan ışın gözlemlenebiliyor. Alarmı sayesinde doz aşımlarının önüne geçilebiliyor.

Dosicard Dozimetre