bildirgec.org

radyoaktivite hakkında tüm yazılar

NÜKLEER ENERJİ

burakbakacak | 31 January 2011 10:14

Enerji 21. yy’ın en büyük ve en önemli güç kaynaklarından biri oldu. Günümüzde ise kullanılıp kullanılmaması yönünde sürekli tartışılan Nükleer Enerjinin hayatımız için büyük bir öneme sahip olmanın yanı sıra pek çok olumsuz etkilere de sahip. Artık herkes tarafından biliniyor ki Nükleer Enerjiye sahip olan ve bunu kullanan ülkeler dünya genelinde belli bir seviyenin üstünde görülüyor.
Peki Nükleer Enerji‘nin büyük bir güç ve ekonomik olarak kalkınma sağlamasının yanı sıra çevreye sağladığı şey ne? Tabi ki tahribat ve yok oluş. Madem böyle bir zararı var paki bu ülkeler bu enerjiyi kullanırken neden bunu göz önünde bulundurmuyor?

en etkili bilim adamları (Marie Curie ve Alan Turing)

xerre | 21 May 2009 11:36

uzun yaşamımda öğrendiğim bir şey var: gerçeklikle ölçüştürüldüğünde tüm bilimimiz ilkel ve çocukça kalmaktadır – ama gene de sahip olduğumuz en değerli şeydir, bilim!
albert einstein

tüm zamanların en etkili bilim adamlarının tanıtıldığı bu yazı dizisine

buyrun, kaldığımız yerden devam edelim.

6 – Marie Curie (1867 – 1934)

hayatta hiçbir şeyden korkmayın fakat her şeyi anlamaya çalışın.

Marie Curie

polonya asıllı fizikçi ve kimyager. radyoaktivite alanında öncü olan Marie Curie, iki farklı bilim dalında (fizik ve kimya) nobel ödülü kazanmış tek kişidir. bunun yanında paris üniversitesinin ilk kadın profesörüdür.

bilim dünyasını bu denli etkileyen ve bilinen tek kadın bilim adamı olan curie’nin en önemli barşarıları arasında şunlar sayılabilir:

  • iki yeni radyoaktif element olan radyum ve polonyumun keşfi
  • radyoaktivite teorisinin oluşumuna katkı
  • radyoaktif izotopların yalıtımı için çeşitli teknikler

ayrıca kendi bireysel yönetimi ile kanser tedavisinde, radyoaktif izotopların kullanıldığı dünyanın ilk çalışmalarını yürütmüştür.

Kimyada kadın

pirella | 06 May 2009 10:10

Bilim insanları arasında tabiki bayanlar da vardı. Nobel ödülü almış Marie Curie

Bu linkte sadece
Kimya alanında ün yapmış kadınlar var

Esrarengiz baz istasyonları

isasari | 04 October 2008 12:53

Zararları noktasında hâlen tartışma konusu olan baz istasyonları, cep telefonlarının kullanımı için en önemli unsurların başında gelir. Bazen yüksek bir binanın tepesinde, bazense uzun bir direk üzerinde gördüğümüz baz istasyonlarına, dünyanın değişik yerlerinde oldukça farklı alanlarda rastlayabiliyoruz.

Örneğin, bir parkta yukarıdaki gibi bir yapının içinde ya da aşağıdaki sahte ağaçların içinde.

Mısır Piramitlerinin Gizemi

sku | 25 November 2007 13:29

Keops, Kefren, Mikerinos
Keops, Kefren, Mikerinos

Uzun zamandır Mısır piramitlerini merak ediyordum. Bir zamanlar Mısır’a gitme gibi bir planım da vardı fakat son anda iptal olmuştu. Ben de bu geziyi iptal edip piramitleri araştırmaya koyulmuştum. Şimdi ise o araştırmayı biraz daha geliştirerek sizlere sunuyorum.

Mısır piramitleri insanoğlunun hala üzerinde kafa yorduğu muhteşem yapıtlar arasında yer alıyor. Piramitlerin yapımı aşamasında önce taş bloklar taşınmış ve yığılmış, ardından inşaaya başlanıp taşlar yerleştirilmiş, en son olarak da düzleştirme işlemi yapılmıştır. Keops piramidi için yaklaşık 3 milyon adet taş blok kullanıldığı, bu taşların her birinin yaklaşık ağırlığı 20 ton olduğu farzedilirse sadece yapımdaki taş blokların ağırlığının(yani piramitlerin boş ağırlığının) 60 milyon ton olduğu anlaşılıyor. Bununla birlike o ağırlıkta granit taşların bulundu taş ocağının ise yüzlerce kilometre uzaklıkta olması ayrı bir merak konusu. Ayrıca Mikerinos piramidinin taş bloklarının toplam ağırlığının 4.880.000 tondan daha fazla olduğu tahmin ediliyor.