uzun yaşamımda öğrendiğim bir şey var: gerçeklikle ölçüştürüldüğünde tüm bilimimiz ilkel ve çocukça kalmaktadır – ama gene de sahip olduğumuz en değerli şeydir, bilim!albert einstein

tüm zamanların en etkili bilim adamlarının tanıtıldığı bu yazı dizisine* en etkili bilim adamları (newton, einstein ve tesla)ile başlayıp* en etkili bilim adamları (Galileo Galilei ve Leonardo da Vinci)diye devam etmiştik.buyrun, kaldığımız yerden devam edelim.6 – Marie Curie (1867 – 1934)

hayatta hiçbir şeyden korkmayın fakat her şeyi anlamaya çalışın.

Marie Curie

polonya asıllı fizikçi ve kimyager. radyoaktivite alanında öncü olan Marie Curie, iki farklı bilim dalında (fizik ve kimya) nobel ödülü kazanmış tek kişidir. bunun yanında paris üniversitesinin ilk kadın profesörüdür.bilim dünyasını bu denli etkileyen ve bilinen tek kadın bilim adamı olan curie’nin en önemli barşarıları arasında şunlar sayılabilir:* iki yeni radyoaktif element olan radyum ve polonyumun keşfi* radyoaktivite teorisinin oluşumuna katkı* radyoaktif izotopların yalıtımı için çeşitli tekniklerayrıca kendi bireysel yönetimi ile kanser tedavisinde, radyoaktif izotopların kullanıldığı dünyanın ilk çalışmalarını yürütmüştür.madam curie, fransız vatandaşı olmasına rağmen asla polonya’ya olan bağlılığını kaybetmemiş hatta 1898 yılında keşfettiği elemente “polonyum” adını vermiştir. bunun yanında paris ve varşova‘da Curie Enstitüsü’nü kuran madam curie, 1932 yılında da fizikçi kardeşi Bronisława başkanlığında doğduğu şehir olan varşova’da radyum enstitüsünü kurdu.son olarak 1934 yılında, radyoaktivite ile bu kadar içli dışlı olması nedeniyle kanserden hayatını kaybetti.
7 – Alan Turing (1912 – 1954)

Bilim, diferansiyel bir denklemdir. Din ise bir sınır halidir.

ingiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi olan Alan Mathison Turing, modern bilgisayar biliminin babası olarak kabul edilir. algoritma ve hesaplama kavramının etkili bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için Turing makinesini geliştirmiştir. geliştirdiği, bilgisayar ve makina gibi yapay zekaların düşünme becerilerine sahip olup olamayacaklarını belirleyebilen turing testi nedeniyle kendisi, yapay zekayı bulan kişi olarak da bilinir.Ulusal Fizik Laboratuvarında bir bilgisayar hafıza programı için, ilk tasarımlardan birini oluşturmaya çalışan turing, ikinci dünya savaşında ingilterenin kod kırma merkezinde çalıştı. ve nazilerin kullandığı enigma şifrelerini kıran ekibin (bletchley park) başında görev aldı. almanların şifrelerini kırmak için bir takım teknikler geliştirdi ve şifre çözücü the bombe cihazını icat etti.