bildirgec.org

Nükleer Enerji

gkhaslan | 20 March 2011 09:24

Nükleer enerji ülkelerin uğruna savaşı bile göze aldıkları günümüzün vazgeçilmez enerji kaynağıdır. Birçok ülke özellikle elektrik ihtiyacını nükleer santrallerden karşılamaktadır. Nükleer santrallerin radyoaktif salınımlar sebebi ile çevresine çok büyük zararlar verdiği görüşü yaygındır. Ancak kurulan nükleer santrallerde gerekli önlemler alındıktan sonra çevreye herhangibir zararının olmadığı görülmüştür.Tarihte Çernobil kazası gerekli önlemlerin alınmaması sebebi ile ölümlerin olduğu tek nükleer kazadır. Alınacak önlemlerin başlıcaları:- Tecrübeli ve bu konuda eğitimli kalifiye kişilerin çalıştırılması,- Nükleer atıkların güvenli bir şekilde depolanarak çevreye salınımlarının önlenmesi,- Gerekli güvenlik kontrollerinin belirli aralıklarla aksatılmadan yapılması,- Nükleer santrallerin yerleşim yerlerine yakın kurulmaması.Nükleer santrallerde enerji üretimi uranyumun fisyon şeklinde tepkimeye girmesi ile oluşur. Fisyon, atom çekirdeğindeki parçalanma sonucu enerjinin ortaya çıkmasına denmektedir. Bu parçalanma uranyumun nötronlar ile sıkıştırılması sonucunda oluşur. Sonucunda ise muhteşem bir enerji ortaya çıkar. Ancak bu enerji kontrol edilmedi zaman büyük ölçüde zararlar verebilmektedir. Bunun için reaksiyonlarda nötronların uranyum elementinin bütün atom çekirdekleri ile tepkimeye girmemesi için nötronları tutan üniteler vardır.Fisyon tepkimesi ile meydana gelen enerji çok yüksek ısı elde edinimi sağlar. Yüksek sıcaklık sonucu oluşan buhar elektrik elde edinimi için türbinlere verilir. Türbinlerde ki buhar jeneratörün elektirik üretmesini sağlar. Ayrıca ısısı düşen buhar geri bildirim ile yoğunlaştırıcıya gelir burada sıvı haline geldikten sonra tekrar tepkimeye girerek enerji üretimine devam eder.Dünyada elektirik ihtiyacının yüzde 20’lere yakın kısmı nükleer yoldan elde edilmektedir. Dörtyüzden fazla ise nükller santral istasyonu mevcuttur dünyada.

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmalısınız.

NÜKLEER ENERJİ

burakbakacak | 31 January 2011 10:14

Enerji 21. yy’ın en büyük ve en önemli güç kaynaklarından biri oldu. Günümüzde ise kullanılıp kullanılmaması yönünde sürekli tartışılan Nükleer Enerjinin hayatımız için büyük bir öneme sahip olmanın yanı sıra pek çok olumsuz etkilere de sahip. Artık herkes tarafından biliniyor ki Nükleer Enerjiye sahip olan ve bunu kullanan ülkeler dünya genelinde belli bir seviyenin üstünde görülüyor.Peki Nükleer Enerji‘nin büyük bir güç ve ekonomik olarak kalkınma sağlamasının yanı sıra çevreye sağladığı şey ne? Tabi ki tahribat ve yok oluş. Madem böyle bir zararı var paki bu ülkeler bu enerjiyi kullanırken neden bunu göz önünde bulundurmuyor?işte tam bu nokta dünyanın en çok tartıştığı ve eleştirdiği yer. Fakat bu ülkeler bu enerjinin ihtişamına ve sağladığı faydalara öyle bir kaptırıyorlar ki Nükleer Enerjinin yok edici yüzünü görmüyorlar.(!)Nükleer Enerjini yararları yok değil tabi. Tartışılmaz çok büyük faydaları var. Örneğin Fransa ; elektriğinin %70 ini Nükleer enerji santrallerinden karşılıyor. Sınırlarımıza yakın olan Bulgaristan ve Ermenistan da enerji ihtiyacının büyük kısmını bu şekilde karşılıyor.Hatırlarsanız geçmişte yaşanmış bir Çernobil faciası var hepimizin az çok bilgisinin olduğu. Bu faciadan hiç ders alındı mı acaba? Çernobil sonrasında bu enerjiyi kullanan ülkeler ne gibi önlemler aldılar bu konuda?.Bütün bunlara ek olarak bu enerjinin verdiği en büyük zararlardan birisi de çevreye ve yeşil alanlara olan etkisidir. Doğal ortama verdiği radyoaktif ışınların insan üzerinde insan üzerinde bıraktığı kalıcı etkiler gerçekten korkutucu derecede kötü.Yeşil alanların yok edilip kilometrekarelerce alana Nükleer Enerji santrali kurup üstüne bir de bu enerjinin ihtiyaç olduğunu öne sürerek savunanların ilerde yeşil alana ve oksijene ihtiyaç duyduğumuz zaman nasıl bir çözüm bulacaklarını da şimdiden açıklamaları gerekir.Bir ihtiyacı karşılamak için kurduğunuz sistem ileride başka ihtiyaçlara sebep olacaksa buna çözüm denmez. Çözüm hiç bir şekilde çevreye ve insana zarar vermeyecek şekilde bir alternatif enerji bulmaktır. işte o zaman enerji sorununu çözmüş olursunuz.

yorumlar

nihansage | 31 January 2011 12:05

Benim görüşüme göre en iyi enerji kaynağı güneştir.Fakat güneşten yeterince faydalanamıyoruz.

burakbakacak | 31 January 2011 13:23

Dediğiniz doğru en iyi güneş kaynağı güneştir. Fakat yeterince yararlanamadığımıza katılmıyorum. Çünkü artık pek çok şey güneş enerjisi aracılığyla çalışıyor. Arabalar buna en büyük örnek. Trafik lambalarından tutun, evlerin elektrik ihtiyacının karşılanması, bahçe aydınlatmaları, telefon şarj edilmesi ve evdeki suların ısıtılmasına kadar pek çok yerde kullanılıyor.

Avalianch[pilli_silinen_hesap] | 01 February 2011 03:34

Terra power diyelim. Katkımız olsun.Uranyum doğada 2 şekilde bulunuyor. U235 ve U238. Oranları yüzde 1’e 99. Şimdiki nükleer reaktörlerin işlediği (ya da parçaladığı mı desek) U235. Terra-power ise U238’in işlenmesinin teorik olarak imkansız olmadığını pratikte gerekli zaman 30 yıl ve gerekli para (bayağı milyar dolar) ile bunun gerçekleşebileceğini söylüyor.Çevreye zarar veren, depolanma, sızma sorunu olan yüzde 99’luk kısım işlenince çevresel sorunlarının önemli bir kısmı azalmakla beraber rezervimiz 99 katına çıkıyor.Bir de füzyonu elektrik kaynağı olarak kullanma projesi var biraz daha ütopik. milyon derecelere dayanabilecek (güneş gibin neredeyse) ortamlar yine teoride mümkün görünüyormuş.……

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmalısınız.