bildirgec.org

öğütler hakkında tüm yazılar

usta bir tasarımcı olmanın kuralları #5

admin | 08 August 2008 14:00

kural 5: derinlik
kural 5: derinlik

Bu yazıyı okumadan önce usta bir tasarımcı olmanın birinci, ikinci, üçüncüve dördüncükurallarını okumak isteyebilirsiniz.

Derinlik. Tamam, burada pop-up kitaplardan veya hologramlardan bahsetmiyoruz. İki boyutlu tasarımlarınızda veya illüstrasyonlarınızda derinliği simule etmekten bahsediyoruz. Yazı dizisindeki ilk dört kural, benim temel olarak gördüğüm kurallardı. Derinlik ise benim eğlenceli kısma giriş yaptığını düşündüğüm bir kuraldır. Temel olarak, derinlikle bir şeyi çok güzel gösterebilirsiniz. Sanatınıza derinlik katmak, sayfadan çıkmaya yardımcı olacak veya tam tersi, izleyiciyi içine çekecektir.

usta bir tasarımcı olmanın kuralları #4

MisterMadDog | 04 August 2008 13:21

Bu yazıyı okumadan önce usta bir tasarımcı olmanın birinci, ikincive üçüncükuralını okumak isteyebilirsiniz.

Bu ders, sayfa planı (layout) ve boşluk bırakma (spacing) ilgili. Genç tasarımcıların sık sık yaptığını gördüğüm hatalardan biri de her şeyi birbirine çok sıkışık yerleştirmeleri. Çok kıstılı bir alana çok fazla içerik yerleştirmek istiyorlar. Boşluk sizin dostunuzdur! Boşluk, sizin için bir sürü şey yapabilir. Metninizin daha kolay okunmasını sağlayabilir. Boşluk, izleyicinin bitmiş kompozisoynunuzu daha kolay anlamasını sağlayabilir. Ve boşluk aynı zamanda tasarımınızı zarif gösterir. İzleyiciye şunu söylersiniz: “o kadar zenginiz ki bu koca posteri, bu tek küçük mesaj için kullanabiliyoruz.”

usta bir tasarımcı olmanın kuralları #3

MisterMadDog | 31 July 2008 09:05

Bu yazıyı okumadan önce usta bir tasarımcı olmanın birincive ikincikuralını okumak isteyebilirsiniz.
Tasarımınızdaki kontrastın iyi olması, renk seçimlerinizle doğrudan orantılıdır. Kontrast, tasarımınızdaki renklerin değerlerindeki farklılıklardır. Değer ise bir rengin ne kadar aydınlık veya ne kadar karanlık olduğudur. Hiç beyaz bir çalışma alanı üzerine birinin şöyle bir espri yaptığını duydunuz mu: “Hey, bu kar fırtınasındaki beyaz bir inek!”? Bu, sıfır kontrasta örnektir. Beyaz üzerinde beyaz sıfır kontrasttır. Hiçbir şey göremezsiniz.

Çok basit değil mi? Yani demek istediğim ne kadar aptalca bir yazı bu? Tasarladığım şeyin görünebilir olması gerektiğini açıklıyorum? Bu bir ders için çok gerizekalı bir konu değil mi?

usta bir tasarımcı olmanın kuralları #2

MisterMadDog | 29 July 2008 19:08

Kural İki: Renklerini sınırla.
Usta bir tasarımcı olmanın yedi kuralının ikincisidir. Önce ilk kuralı okumak isteyebilirsiniz.

Yazı tiplerininizi sınırlamanın son kuralıymış gibi geliyor kulağa değil mi? Aynen! Renklerimizi, yazı tiplerimizle aynı nedenden sınırlamak istiyoruz. Tasarımda kullandığımız renkleri sınırlamak, tasarımımızın daha tutarlı olmasını sağlayacaktır. Yani, her şey uyumlu görünecektir. Aynı bir spor takımının üniforması veya bir şirketin markalaması gibi.

usta bir tasarımcı olmanın kuralları #1

MisterMadDog | 27 July 2008 21:48

1- Kullandığınız Yazı Tiplerini Sınırlayın
Tamam, “usta tasarımcı” lafı biraz zorlama olabilir. Ama en azından bu yedi kuralı takip ederek “uzman tasarımcı” olabilirsiniz. Bu, nasıl daha iyi bir tasarımcı olabileceğiniz hakkında okuduğunuz blog yazılarının en kısası ve en bilgilendiricisi olacaktır. Lütfen aklınızda bulundurun: bu kurallar KIRILABİLİR… çünkü yasa değiller, sadece benim bir tasarımı bir araya getirirken uyguladığım genel kurallardır.

Aşağıdaki kuralları izlediğinizde sanatsal mükemmelliğe giden yoldasınız demektir:
Kural Bir: Yazı tiplerini sınırlayın. İyi bir tasarımı bir araya getirmenin büyük bir kısmı, gördüğünüz gibi, görünüşün birbiriyle tutarlı olmasıdır. Tutarlı bir görünümü elde etmenin en iyi yolu tasarımını kullandığınız bir kaç motifle (temalar) sınırlamanızdır. Seçtiğiniz yazı tipleri sınırlamak isteyeceğiniz ilk değişkendir. Ben genellikle tasarım başına 2 yazı tipi seçerim.

Ders Alınacak Öyküler

ahmetkucukoglu | 07 November 2006 11:11