bildirgec.org

AcharadSami

11 yıl önce üye olmuş, 4 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

İki farklı Javascript betiği aynı anda kullanmak

AcharadSami | 26 November 2009 09:51

Merhaba bildirgec.org sakinleri;

Kişisel sitemde kullanmak amacı ile, basitçe bir “Flowplayer.org JQuery Scrollable” betiği ile, “Jquery dock” betiğini aynı anda tek bir sayfada kullanmak ve tek sayfalık bir dizayn oluşturmak istiyorum. Dock sabit durur iken,ikonlara tıklandığında sayfanın kaymsını istiyorum.

Bunun için, Dock betiğini ayrı bir iframe içinde çalıştırmak, overlay iframe veya div içinde tutmak, iki scripti birleştirmek, css attributeleri çakıştırma oluşturmayacak şekilde baştan düzenlemek gibi farklı yöntemleri denedim. Hatta en son olarak, Altlı üstlü bir Frameset oluşturup, farklı framelerdeki divleri çağırmata bile çalıştım. Ancak iki scriptin beraber sorunsuz işlemesini bir türlü sağlayamadım. Sizin bildiğiniz ayrıca bir yöntemi var mıdır ?

Tarayıcı “barışında” ilk adım Google’dan: Google Chrome Frame

AcharadSami | 01 October 2009 12:42

Tarayıcı Barışı
Tarayıcı Barışı

Bildiğiniz gibi 2003 yılında Netscape’in çekilmesi sonucu Microsoft, Internet Explorer’ın %93’lük rekor kullanım oranıyla tekel haline gelmişti. ancak bunu sağlarken o dönem içerisinde Internet Explorer 6’ya ürünü çıkardığı 2001 yılından bu yana tek bir çivi bile çakmaması yüzünden, öncülüğünü Mozilla’nın Firebird’ın (sonradan Firefox oldu) üstlendiği, sonrasında Opera Software’in geliştirilmiş Presto Layout Engine ve son olarak Google’ın, GNU Webkit temelli Chrome isimli tarayıcısını koymasıyla patlak veren, yeni standartlara uyumlu web tarayıcısı savaşı yeniden patlak vermişti.

Bu sefer savaşta saf kaybeden kısım Internet Explorer idi. Çünkü her ne kadar eklenti yapısı sistem bazlı da olsa ve XUL’in yetmediği yerlerde ActiveX hala çatır çatır işini yapsa da yeni getirilen CSS2, CSS3, HTML 5 gibi yeni standardlara uyum sağlayamıyordu.

Web Tasarımcılarının bir kısmı da, sonuçta IT sektöründe çalıştığını unutup, “Müzisyen mantığı ile” iş yaptığından, mootools, Jquery gibi kütüphaneler de “kendilerini kalıplara soktuğu için” pek kullanmak istemiyorlardı. Sonuçta herkes kendi bilgisini konuşturmak isteyince, standartlar arası yaşanan uyumsuzluk, özellikle çıkan tasarımların görüntülenmesinde ve yeniden konfigüre edilmesinde büyük külfetler çıkarıyordu. Ayrıca Internet Explorer’da eklentilerin özellikle “Araç çubuğu – toolbar” biçiminde sunulanların çoğununda Internet üzerinde reklamcılık ve istatistik tutan firmalara ait ürünler performansa olumsuz etkileri ve dışarı bilgi sızdırması da, tarayıcının kötü ünlenmesine sebebiyet vermişti.

ek$i sözlükteki “hayvan ara” menüsü

AcharadSami | 15 August 2009 11:51

Merhaba

Ekşi Sözlük’ te uzun zamandır yer eden ve harici olarak layer halinde çıkan, “Hayvan Ara” menüsüne benzer menü scripti üzerinde çalışmaktayım.

ek$i’de ögeler ve divler görülse bile script kaynagı tamamen gizli kalıyor. Bu yüzden nasıl çalıştığı görülemiyor. Şöyle bir kaynakta benzerini buldum, ancak bunun tıklamaya bağlı olarka çalışması için hangi parametreleri girmem gerekiyor bilmiyorum.

Önerileriniz ve ilginiz için şimdiden teşekkürler.

gerçek zamanlı görsel CSS editörü “Stylizer”

AcharadSami | 22 November 2008 16:34

CSS temelli biçimlendirmenin, son yıllarda profesyonel web tasarımcılarından ziyade, her kesimden insanın kullanımı için, gerek Web 2.0 modasının, gerekse de W3C konsorsiyumunun standardlarında şart koşmasından ötürü kullanımının artık kaçınılmaz olduğu bir gerçek. (Ki Web konusunda kulağını hep ters taraftan tutan Microsoft’un SharePoint Portal Designer ve Expression Web adlı yazılımlarında da üstüne basa basa durulmaya başlanmış olması bunun bir göstergesi.)

Ancak “slice”lar, “div”ler ve “style” ların yerleşimini yapmak, veyahut bunları sonradan düzenleyerek, tasarımda değişikliklere gitmek; eskiden FrontPage’de olduğu gibi metin kutularını açıp,düzenleyip, içerisine HTML bileşenleri ve formlar atıp, onları birer frame gibi kullanmak kadar kolay olmuyor. Blogunun temasını düzenlemek isteyen biri veya kurumsal sitesinde yerleşim planını düzenlemek isteyen bir yönetici, ya metozori bir şekilde çarşaf çarşaf dökümanlar okuyor ve “ASCII Editor” üne çalakalem girişiyor, veya Dreamweaver yazılımını sökmek için işi gücü kenara koyuyor, kafayı kırana kadar CSS ve div kasıyor.