Şehrin ışıklarından kurtulmuştu. Günlerdir yağan yağmur da dinmiş, yerini pırıl pırıl sakin bir geceye bırakmıştı. Kumsalda uzunca bir süre yıldızları seyretti. Zihnindekilerin tamamı boşalmıştı. Evrenin sonsuzluğuyla karşılaşınca, düşüncelerindeki harflerin her biri yıldız olmuştu sanki. Kelimelerse takımyıldızları oluşturuyordu. Tüm gökyüzü büyük bir hikayeydi adeta. Tüm yapması gereken, bu hikayedeki rolünü bulmaktı. Şehirden uzaklaşınca tüm dünyadan kurtulmuş, uzaydaki boşlukla hayat bulmuştu. Az önceki haykırışını durduran da işte bu derin boşluktu.
ışık yılı hakkında tüm yazılar
Brigen’in Buluşu
Colpadan | 01 November 2009 16:46
Sabahleyin bir iyi bir de kötü haberle güne başladı Brigen. Kötü haber, artık Brigen’in hiç bir projesine destek verilmeyişiydi. Yıldızlararası seyahat projelerinin hepsi rafa kalkmıştı. İptal etmeyi düşündüğü ışık hızı gemileri projesi zaten çoktan tarihin tozlu sayfalarında kalmıştı. 26 yıl çok uzun bir süreydi ve aslında Brigen’in kendisi tarih olmuştu. Artık bir bilim adamı olarak kendisine sadece saygı duyulabilirdi. İşlevini yitirip oyun dışında kaldığını düşünerek hüzünlendi.
Brigen’in Dönüşü
Colpadan | 30 October 2009 14:46
Brigen, gelmiş geçmiş en büyük bilimadamı olarak kabul ediliyordu. Evreni keşfeden anlamına gelen bir lakabı bile vardı. Tüm bu uzay zaman hesaplamaları, solucan delikleri, ışınlama teknolojileri, hepsi onun eseriydi. Pladeba halkı bugünkü teknolojik gelişimlerini Brigen ismindeki bu dehaya borçluydular. Brigen için evrenin çözülemeyecek hiçbir sırrı yoktu. Üstesinden gelinemeyecek hiçbir bilimsel sorunu kabul etmiyordu. En büyük hayali evrendeki diğer zeki canlılara ulaşabilmekti. Küçüklüğünden beri onu bilim adamı olmaya iten en büyük şey bu hayaldi. Işık hızına* yakın hızlarda gidebilen gemiler yapmış ve bu sayede hem zamanda ileriye yolculuğu gerçekleştirmiş, hem de yakın yıldız sistemlerine ulaşabilmişti. Fakat buralarda buldukları tahmin ettiği gibi kum ve kaya çölünden ibaretti.
Başka bir galaksideki olası ilk gezegen keşfedildi
hoodly | 22 June 2009 13:27
Zürih üniversitesinden gökbilimciler ellerindeki bulgulardan hareketle Samanyolu Galaksisininin komşusu olan Andromeda Galaksisinde yeni bir gezegenin varlığını ortaya koyuyorlar. Bu yeni olası gezegenin büyüklüğünü ise Jüpiter‘in 6-7 katı kadar olduğunu belirtiyorlar.
Andromeda Galaksisi
Gökcisimlerini normal olarak tespit ettikleri yöntemlerin yerine, 2 milyon ışık yılından daha uzakta bulunduğu düşünülen gezegenin tespiti için kütleçekimsel mikromercekleme adlı yöntem kullanılmış. Ayrıca Bu yöntem kullanılarak galaksimizdeki bir çok gezegenin tespiti yapılmış.
Yeni Başlayanlar İçin Evrenin Büyüklüğü
mabl | 14 March 2009 11:18
Evrenden bir manzara..
Astroloji konusunda adeta guru mertebesine ulaşmış halkımızın, Astronomi konusunda bir o kadar derin cehalet içerisinde olduğunu dehşetle müşahede etmekteyim uzun zamandır. Mesela hanımkızımız Merkür Gerilemesi‘nin insana şöyle de böyle sıkıntılar getireceğini ahkamlıyor, ama Merkür nedir, nerde gezer, ne yer ne içer hiçbir fikri yok. Ya da çok sevdiğimiz üniversite mezunu babamızın, yıldız kaymasını lise mezunu komşuya, yıldızların gerçekten de kayması şeklinde izah ettiğine şahit olabiliyoruz.
Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen doğa olayı
Tabii ki sevgili annelerimizin, babaannelerimizin celestial mechanics tahsil etmesini bekleyemeyiz bu yaştan sonra, ama en azından evrenin en temel birkaç hususu hakkında basit birkaç bilgi sahibi olmak herkesin ufkunu genişletir kanaatindeyim.
evrendeki en uzak galaksi bulundu
| 29 January 2008 09:10
Şili Katolik Üniversitesi gök bilimcileri evrendeki en uzak galaksiyi tespit ettiklerini açıkladılar. Galaksiye “A1689zD1” ismi verildi ve galaksi dünyadan 240 milyar ışık yılı uzaklıkta. En uzak galaksiyi bulmak evrenin oluşum süreci ve büyüklüğü konusunda bize daha sağlıklı bilgi verecek. Yeni galaksi NASA‘nın Hubble ve Spitzer teleskopları ve Şili’nin kuzeyindeki Paranal gözlemevindeki teleskop sayesinde bulunmuş.
yeni doğmuş bir gezegen bulundu
ceteleci | 05 January 2008 23:55
BBC News in dün yayımladığı habere göre evrenin galaksilerin ve galaksilerin oluşumu teorilerine yeni bir bakış açısı getirilebilcek bir keşfe daha imza atıldı. Almanyanın Heidelberg kentinde Max Planck Institute for Astronomy için çalışan gökbilimci Johny Setiawan ve arkadaşları yeni doğmış bir gezegen keşfettiklerini ve bu gezegenin hala oluşum aşamasında olduğunu açıkladılar. Max-Planck-Gesellschaft teleskopu sayesinde keşfedilen gezegenin Jupiterin 10 katı büyüklüğünde olduğu ve güneş sistemimize çok yakında bulunan TW Hydrae adlı yıldız ın etrafında döndüğü belirtildi. Bulunan gezegen TW Hydrae adlı yıldızın etrafındaki turunu 6 milyon km uzaklıktan 3,56 günde tamamlıyor.
Dip Not: TW Hydrae yıldızı güneş sistemimzden 182milyon ışık yılı uzaklıtkta bulunuyor
kaynaklar: 1 , 2
galaksi oluşum teorilerini değiştirebilecek yeni bir keşif daha
ceteleci | 05 January 2008 12:06
BBC News in iki gün önce yayımladığı habere göre galaksilerin oluşumu teorilerine yeni bir bakış açısı getirilebilcek bir keşfe daha imza atıldı. Almanyanın Heidelberg kentinde Max Planck Institute for Astronomy için çalışan gökbilimci Johny Setiawan ve arkadaşları yeni doğmış bir gezegen keşfettiklerini ve bu gezegenin hala oluşum aşamasında olduğunu açıkladılar. Max-Planck-Gesellschaft teleskopu sayesinde keşfedilen gezegenin Jupiterin 10 katı büyüklüğünde olduğu ve güneş sistemimize çok yakında bulunan TW Hydrae adlı yıldız ın etrafında döndüğü belirtildi. Bulunan gezegen TW Hydrae adlı yıldızın etrafındaki turunu 6 milyon km uzaklıktan 3,56 günde tamamlıyor.
Dip Not: TW Hydrae yıldızı güneş sistemimzden 182milyon ışık yılı uzaklıtkta bulunuyor
Kaynak: 1,2
Solar Model ve Milkyway
matasoy | 25 October 2007 16:33
Solar Model sitesinde bulunan bu program Celestia (Bkz. Bildirgec, website) türü fakat galaksi görünümü anlamında harika bir modellemeye sahip (yukardaki res.).
güneş sistemindeki her uydu ve gezegenden bir diğerini izleme şansımız var. Ayrıca onlar hakkında kısa da bilgi edinebiliyoruz. Zamanı hızlandırıp güneş sistemimizin hareketine içindeyken tanık olma şansı erebiliyoruz.
Galaksimiz olan Milky Way(Samanyolu)’i gerçek zamanlı yada 250milyon ışık yılı hızı ile nasıl döndüğünü izleyebilir azınız açık vay be diyebilirsiniz.
çocukluğumuzdan beri gökyüzünde olan o bulutsu şeyin küçücük bir ucunun minicik bir kolunda bulunduğumuzu hatırlayınca bu galaksiyi izlemek hayretler verici olabiliyor. Ve eğer birkaç uzay belgeseli izlemişseniz bu sizi içine çekecek bir başka alem olacaktır.düşünsenize bu izlemekte olduğunuz galaksiden evrende trilyonlarca var. Ayrıca galaksimizde 400 bin yıldız olduğunuda belirtmek isterim. Küçük çaplı gezegenler hariç. Dünya gibi. Hepsi hesaba katılınca sanıyorum rakam 400Milyona Ulaşıyor.
Yüzlerce Işık Yılı Uzaklıktan Dünya’nın Geçmişini İzleme
| 09 March 2007 15:58
Işık hızından daha hızlı olsak diğer gezegenlerden bizim gökadamıza bakabilir miyiz?
Bu siteden okuduğum güzel bir yazıyı sizlere özetlemek istedim. Konusu bayağı bir hoşuma gitti çünkü.
Şimdi düşünün ki bir gezegen var ve gezegen sizin gezegenenizden 60 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. (Ben kendi örneğimle özetlemek istedim.). Burada bulunan bir gözlemci düşünün. Mantık olarak düşünüldüğünde sizin gezegeninizin ışığı 60 ışık yılı sonra oraya ulaşacak. Yani ışığın ulaşması bu kadar zaman alacak.Gözlemci teleskopuyla sizin dünyanızı izliyor. Yalnız şimdiki zamanınızı göremiyor çünkü gördüğü ışık 60 yılda ancak geliyor. Bu durumda gördüğü şey 2. Dünya Savaşı’yla boğuşan bir dünya oluyor. Aynı şey bizim için de geçerli biz de onun gezegenini öyle görüyoruz. Başka bir mantıkla şöyle de denebilir: Güneş’in ışıkları Dünya’ya 8 dk. içinde geliyor yani Güneş şimdi yok olsa 8 dk. daha gökyüzünde olacak. Andromeda gökadası bizden 2.5 milyon ışık yılı uzakta bu da demek ki 2.5 milyon yıl öncesini görüyoruz ancak. Yani bir nevi geçmişi görüyoruz kelimenin tam anlamıyla.Siz bu konuda ne düşünürsünüz? Sizce de geçmişi izlemek için başka sistemlere ışıktan daha hızlı bir şekilde gitmenin bir yolunu bulsak (Daha ışık hızına çıkamadık ama olsun.) dünyamızın geçmişini oradan görebilir miyiz? Yazının daha genişini buradan okuyabilirsiniz.