bildirgec.org

gokbilim hakkında tüm yazılar

Yeni Başlayanlar İçin Evrenin Büyüklüğü

mabl | 14 March 2009 11:18

Evrenden bir manzara..
Evrenden bir manzara..

Astroloji konusunda adeta guru mertebesine ulaşmış halkımızın, Astronomi konusunda bir o kadar derin cehalet içerisinde olduğunu dehşetle müşahede etmekteyim uzun zamandır. Mesela hanımkızımız Merkür Gerilemesi‘nin insana şöyle de böyle sıkıntılar getireceğini ahkamlıyor, ama Merkür nedir, nerde gezer, ne yer ne içer hiçbir fikri yok. Ya da çok sevdiğimiz üniversite mezunu babamızın, yıldız kaymasını lise mezunu komşuya, yıldızların gerçekten de kayması şeklinde izah ettiğine şahit olabiliyoruz.

Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen doğa olayı
Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen doğa olayı

Tabii ki sevgili annelerimizin, babaannelerimizin celestial mechanics tahsil etmesini bekleyemeyiz bu yaştan sonra, ama en azından evrenin en temel birkaç hususu hakkında basit birkaç bilgi sahibi olmak herkesin ufkunu genişletir kanaatindeyim.

tübitak’tan “gezegen bulma” çağrısı

tentena | 21 April 2008 23:58

türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu
türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumu

tübitak’ın popüler bilim dergisi ”Bilim ve Teknik” gökbilimcilere, adını Türkiye’nin koyacağı bir gezegeni bulmaya davet etti. ”Gezegen Avcıları”, şimdiye kadar keşfedilmiş 300’e yakın güneş dışı gezegene bir yenisini eklemek için uzmanlar eşliğinde keşfe çıkacaklar. Gezegeni bulan ekip 100 Bin YTL ile ödüllendirilecek.

tübitak bilim ve teknik dergisi
tübitak bilim ve teknik dergisi

Bilim ve Teknik Dergisi’nin Nisan sayısında ”Haydi Teleskop Başına” başlığıyla verilen haberde, TÜBİTAK‘ın amatör gökbilimcileri iddialı bir sınava çağırdığı belirtilirken bu sınavın ”Ülkemizin adını göklere yazdırmak” olduğu ifade edildi.
Haberde, önümüzdeki yılın Uluslararası Astronomi Yılı olduğu ve Dünyanın her yerinde gökbilimle ilgili çalışmaların yapılacağı anımsatıldı. tubitak’ın gezegen keşfeden takıma 100 Bin YTL para ödülünü vereceğinin bildirildiği haberde, ileride miktarın yükseltilebileceği ya da süpernova, nova, küçük gezegen, kuyrukluyıldız keşiflerini de kapsayacak şekilde genişletilebileceği ifade edildi.

Bilemiyorum bu konuyu tübitak’ta kim araştırmış, ama ‘exoplanet’ denilen, güneş sistemi dışında keşfedilen gezegenlere keşfedenin önerdiği bir ozel isim (resmen) konulamıyor. Sadece etrafında döndüğü yıldıza atıfta bulunularak (ör: 51 Pegasi b) bir tanımlama verilebiliyor. Yıldızının önünden geçerken keşfedilen gezegenlere de OGLE standartı benzeri isimler veriliyor. O nedenle tübitak’ın belirttiği bu ‘isim vermeden’ kasıt bence gerçeği tam yansıtmıyor. Buradan ek bilgi okuyabilirsiniz.

Amatör Astronomlar

pillimr | 22 February 2008 20:21

astronomi ve uzay bilimleri alanında doğru ve türkçe bir kaynak bulmak her zaman kolay olmayabilir. amatör astronomlar bu eksikliği biraz daha gidermek için kolları sıvamışlar ve ortaya, güncel haberlerin, makalelerin yer aldığı bu site çıkmış. site, amatör olarakta olsa astronomi ile ilgilenenlerin gönderdiği makalelerle güncelleniyor. sizde astronomi konusunda ki deneyimlerinizi, yazdığınız makalelerle, buradan başvurarak paylaşabilirsiniz.

evrendeki en uzak galaksi bulundu

| 29 January 2008 09:10

Şili Katolik Üniversitesi gök bilimcileri evrendeki en uzak galaksiyi tespit ettiklerini açıkladılar. Galaksiye “A1689zD1” ismi verildi ve galaksi dünyadan 240 milyar ışık yılı uzaklıkta. En uzak galaksiyi bulmak evrenin oluşum süreci ve büyüklüğü konusunda bize daha sağlıklı bilgi verecek. Yeni galaksi NASA‘nın Hubble ve Spitzer teleskopları ve Şili’nin kuzeyindeki Paranal gözlemevindeki teleskop sayesinde bulunmuş.

Muhteşem bir zeka: GAUSS

delizade | 15 December 2007 02:34

Beethovenmüzikte ne ise, matematikte Carl Friedrich Gauss odur. Her ikisi de bir insandan beklenemeyecek dehayı hayatlarında sergilemişlerdir. Gauss sağ iken “Matematikçilerin Birincisi” (mathematicorum) ünvanını alabilmiştir.

Gauss’un dehası sadece matematikte gün yüzüne çıkmış değildir. Hatta bir çok alanda sahip olduğu bilgi ve beceri bakımından gösterilebilecek bilimadamlarının tarihteki sonuncu örneğidir denilebilir.

Gökbilimive Fizikteinsanoğluna büyük katkılar sağlamıştır. Elektrik ve manyetizma alanlarındaki araştırmaları için yıllarını harcadı. Dünyanın manyetik alan kuvvetini hesaplamak için geniş kapsamlı deneyler yaptı. Manyetik alanları ölçmek için mutlak bir ölçek de geliştirdi. Bu yüzden manyetik alan kuvvetinin standart birimi “gauss” adını taşır.

Manyetizmanın araştırmaları sonrasında ilk telgraf sistemini icat etmiş ve 1830 yılında laboratuvarı ile Göttingen arasında ilk iletişimi kurabilmiştir.(Samuel Morseise kendi telgrafının patentini 1840 da alabilmiştir.)

yıldızlar ve gezegenler

xerre | 11 October 2007 15:55

mysky adlı bu alet,gökyüzündeki yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yerlerini bulup LCD ekranına taşıyor. bu aleti kullanmak için ne astronomi bilmeye ne de başka bir bilgiye gerek var. sadece aleti nasıl kullanılacağını bilmek yeterli. aleti gökyüzüne belli bir noktaya tutulduğunda, o bölgedeki cisimler renkli olarak ekranda görülebiliniyor. fiyatı 299 euro dan başlayan mysky, 4 adet AA pil ile çalışıyor.
bilgi.

STS-118 Endeavour Uzay Mekiği

Prayag | 23 August 2007 15:01

Gökbilim Forumu
Gökbilim Forumu

Gokbilim Forumu’nda uzayla ilgili bilgiler ve güncel haberler üye olmayanların bile hizmetinde. Örneğin bunlardan biri:Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) şu günlerde epeyce hareketli. Gökyüzünü de yapay bir şekilde gösteri arenasına çeviriyorlar. Bu konuda verilmiş ayrıntılı yazıya bakabilir veya gökyüzünde olan olayın vidyosunu izleyebilirsiniz. Gokbilim.com adresinin iyi bir kaynak olduğu gözlerden kaçmıyor.

“Gliese 581c” Yaşama Elverişli Gezegen…

sirkupu | 13 July 2007 10:29

Gliese 581c
Gliese 581c

“Gliese 581c” Dünyadan 193 trilyon km uzaklıkta ve Dünyanın Aynı İklimine,suya ve yer çekimine sahip olan bu güne kadar bulunmuş yaşama en müsait gezegenmiş.

ŞİLİ’nin And Dağları’ndaki La Silla gözlemevinde Avrupalı gökbilimciler,Dünya’dan yaklaşık 20.5 ışıkyılı uzakta olduğu halde en yakın yıldızlardan birinin yörüngesinde ve Dünyaya benzer özelliklere sahip gezegen keşfetmişler. Gliese 581 adlı küçük kırmızı bir yıldızın yörüngesinde döndüğü için Gliese 581c adı verilen gezegenin dünya gibi taşlı bir yüzeyi ve okyanuslarla kaplı olma olasılığı yüksek bir gezegenmiş. Gliese 581c hem büyüklük hem iklim hem de atmosfer bakımından Dünyaya en çok benzeyen gezegenmiş. Bilim adamlarına göre gezegende yaşam olabilmesi için Goldilocks Kuşağı adı verilen “suyun donacak kadar soğuk, kaynayacak kadar sıcak olmadığı ve yüzeyde sıvı olarak kalabildiği” bir yer olması gerekiyormuş.

türkçe astronomi sitesi

lateralus | 20 June 2006 13:12

Türkiye’de internet ortamında astronomi(astroloji değil) konusunda doğru dürüst bir kaynak olmadığını biraz ilgili olan herkes bilir. gokbilim.com bu eksikliği ilerleyen zamanlarda bir miktar giderecek gibi görünüyor. şu an için haber ve forum bölümü tamamlanmış. yakın zamanda çocuk ve gökbilim bölümleride tamamlanır diye düşünüyorum.

Nur Topu Gibi Güneş Sistemi İkizleri

admin | 25 March 2006 19:22

Plumprune, nature’dan bildiriyor departmanından,..

Güzel haberlerim var yine. Neredeyse Güneşimizin tıpkısı olan bir yıldız daha bulunmuş. Dünyamızdan yaklaşık 126 ışık yılı uzaklıkta olan ve HD 98618 ismi verilen güneş ikizi, Kuzey Yarıküreden dürbünle bakıldığında görülebilecek kadar parlakmış. Güneşimizle hemen hemen aynı boyda, yaşta, ısıda ve kimyasal nitelikte imiş, bahsi geçen her bir değer ile güneşimizin değerleri arasındaki fark yüzde az buçukmuş. Hatta, Güneşimizle neredeyse aynı hızda dönüyormuş.