bildirgec.org

gnu hakkında tüm yazılar

JQuery tabanlı Zengin Metin Editörleri

KAghast | 24 December 2010 12:34

Web projelerinde kullanıcı tabanlı içerik üretebilmek için gerekli en önemli araçlardan biri yazı alanlarıdır. (textarea)
Kullanıcının kendini daha iyi ifade edebilmesi için de bu yazı alanlarını özelleştirmeniz ve zenginleştirmeniz gerekmektedir. Çünkü kullanıcı bu alanları verimli kullanabilmek için gerekli temel bilgiden yoksun olarak kabul edilir. Zaten hedef kitlenin de böyle bir ön bilgiye sahip olması beklenemez.

İşte bu noktada WYSIWYGprensibine göre geliştirilmiş zengin metin editörleri (RTE – rich text editor) yardımınıza koşar.
Bu zengin metin editörleri; yani RTE’ler, temel olarak HTML etiketi textarea’yı özelleştirir. Javascript destekli olarak bu alan için bir iframe yaratır ve çeşitli ön tanımlı araçlarla size bir metin editörü hazırlar. Böylece kullanıcı gerçek bir metin editörü kullanıyormuş gibi biçimlendirilmiş yazı girebilir.
Artık geliştirilen projelerde JQuery’nin vazgeçilmezliği ortada olunca ben de sizler için güncel popüler JQuery tabanlı metin editörlerini bir araya toplamak istedim. Böylece JQuery destekli projelerinizde başınızı ağrıtmadan kolay ve hızlı bir şekilde metin editörü ekleyebileceksiniz.

MarkitUp

Resmi Web Sitesi | Demo

Richard Matthew Stallman

poisond entrail | 08 July 2010 11:50

Uzun saçları, sakalı ve heybetli görüntüsüyle bilgisayarların RMS olarak tanıdığı bu adam kullandığımız yazılımı anlayabilmemizi, tüm dünya ile paylaşabilmemizi, teknik bilgilere sahip olmasak dahi bilgisayarın başına oturduğumuzda kendimizi özgür hissetmemizi sağlayan yakın tarihte çok az rastladığımız bir idealisttir.

İnsanların geneli konulan kuralları özelliklede bu kuralların sonucunda daha çok para kazanacaklarsa sorgulamadan kabullenir. Söz konusu kuralların kime neye hizmet ettiğini düşünmeden uygulamaya geçirir. Ancak bazıları bırakın bu gereksiz kuralları kabullenmeyi, kabullenmek kelimesinin hafızalarında yer etmesini dahi istemezler.

“İnsanlar benim dünyayı olduğu gibi kabul edebileceğimi söylüyorlar. Saçmalık! Ben bu dünyayı kabul etmiyorum.”

Dinamik Menü Uygulaması: ajaxflagmenu

angelsdemos | 07 July 2010 12:36

Web sitenizde alternatif olarak kullanabileceğiniz hoş bir menü uygulaması olan ajaxflagmenu jQuery tabanlı bir uygulamadır. Dinamik yani eşzamanlı bir uygulama olan ajaxflagmenu ile sayfa yenilenmeye gerek kalmadan içerik değişir. Bu sayede kullanıcılarınızın gereksiz zaman harcamasını önlemiş olursunuz.

XMLHttpRequest nesnesi aracılığı ile jQuery ile hazırlanan bu uygulama Facebook‘tan esinlenerek hazırlanmıştır. Menü kısmı sabit kalırken seçtiğiniz içeriğe göre belirli bir kısım yenilenmektedir. Basit tasarımlı dikey bir menü olmasına rağmen tasarım tamamen kişiselleştirilebilir.

Linuxta Program Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Birkaç Püf Nokta

xiackok | 10 December 2009 14:04

Bildiğiniz gibi GNU/Linux tabanlı işletim sistemlerinde kullanmanız için birçok program sunuluyor. Örneğin anınd mesajlaşma için 10 ya da daha üzerinde sayıda program mevcut(kullandığınız dağıtıma göre bu rakam değişir). Aklınıza belki “Neden bu kadar çok aynı işi yapan program var?” gibi bir soru gelmiş olabilir. GNU/Linux dağıtımlarında aynı işi yapan birçok programın olmasının bazı temel amaçları var.

1. Kullanılan Masaüstü Ortamı
Bildiğiniz gibi gnu/linux ortamlrında popüler olarak Gnome, Xfce, Kde masaüstü ortamları vardır. Bu ortamların artılarından veya eksilerinden başka bir yazıda bahsetmeyi düşünüyorum bu nedenle bu yazıda masaüstü ortamlarından bahsetmeyeceğim.

Gnome, kde, xfce gibi masaüstlerine ortam denmesinin bir sebebi var aslında. Bu ortamlar size pencere görünümü ve araçsetinden daha fazlasını sunarlar. Kendi mail programları, im(anında mesajlaşma) programları, resim görüntüleme v.b birçok yazılımı da beraberinde getirirler. Neden çok fazla program oduğunun sebeplerinden biri de budur.

1.1 Masaüstü Ortamına Göre Program Seçimi
Masaüstü ortamlar neden böyle birşeye ihtiyaç duyarlar? Bunu birkaç örnekle açıklayayım. Örneğin gnome masaüstü ortamını ele alalım. Gnome masaüstü ortamı düğme, form, seçmeli liste gibi grafik arayüzü(gui) elemanlarını yaratmak için gtk+ (gimp tool kit) adı verilen bir araç seti kullanırlar. Örneğin kde de bunlar için qt araç setini kullanır. İşte bu noktada birşeye dikkat etmekte fayda var. Eğer gnome masaüstü kullanıyorsanız gtk araç setini kullanan (örn. pidgin) yazılımları kullanmaya özen göstermek gerekiyor. Veya başka bir örnek için bakarsak. Gnome’da libnotify denen bir kütüphane vardır.

Richard Stallman’ın yazıları yayınlandı

variant | 10 December 2009 12:00

Free Software Foundation (Özgür Yazılım Derneği)’nin kurucusu ve özgür yazılımın en büyük savunucularından biri olan Richard Stallman‘ın denemelerinden oluşan “Free Software, Free Society: Selected Essays of Richard M. Stallman” adlı kitap “Özgür Yazılım, Özgür Toplum: Richard M. Stallman’ın Seçme Yazıları” adıyla Türkçe’ye çevrildi.

Stallman’ın makaleleri ve çeşitli konferanslarda yaptığı konuşmalarından oluşan kitapta, yazılım nasıl oluşturulur, telif hakları, özgür yazılım felsefesi ve birçok konuda yazılar bulunmakta.

Photoshop’a 5 Ücretsiz Alternatif

osmanxx | 20 April 2009 21:08

1. GIMP, GNU Image Manipulation Program

gimp
gimp

GIMP, açık kaynaklı, yüksek çözünürlükleri destekleyen, görüntülere efektler yapabileceğiniz, Mac OS, Windows ve Linux işletim sistemlerinde kullanılabilen özgür bir yazılımdır. Photoshop’a en iyi alternatif diyebiliriz. Daha da zorlarsak çoğu kişi için GIMP en iyisidir. Gimp ile basit resim düzenlemelerinden profesyonel çalışmalara kadar rahatlıkla kullanabileceğiniz donanımlara sahiptir.

Denemekte fayda var diyorsanız buradan indiririn.

2- Artweaver

Karakalem, guaj, fırça vb. donanımlara sahip ücretsiz bir resim düzenleme programıdır. Almanların ürettiği oldukça kullanışlı bir programdır. Buyrun…

.emacs başlangıc dosyası

retrospective | 03 April 2009 11:01

Merhabalar,
Windows altında Gnu’nun yaramaz çacuğu Emacs’ı kullanmaya karar verdim. Şuradan ve şuradan bulduğum .emacs dosyalarını kullanmak istedim, ancak bir türlü başarılı olamadım. Hatta .emacs dosyasının nereye konulacagını bile bulabilmiş degilim muhtemelen bende yok. Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
Not: Emacs 22.3 kullanıyorum.

20 mükemmel bedava online zengin metin editörü (Bölüm-2)

admin | 01 January 2009 18:47

20 mükemmel bedava online zengin metin editörü listesine kaldığımız yerden devam ediyoruz.

11. Damn Small Rich Text Editor
DSRTE, kullanımı kolay ücretsiz metin düzenleyicisidir. jQuery kütüphanesi üstüne kurulu düzenleyici ayrıca kullanıcıya resim yükleme ve Html düzenleme imkânı da sunmakta.

Damn Small Rich Text Editor
Damn Small Rich Text Editor

12. Silverlight Rich Text Editor
Silverlight zengin metin editörü, silverlight için ilk zengin metin editörüdür. Birçok faydalı özelliğe sahip olan bu editör, hızlı, belirli bir metni bulmak için “find ve replace” ve kısayol tuşu desteğiyle dikkat çekmektedir. (Önizleme)

Silverlight Rich Text Editor
Silverlight Rich Text Editor

20 mükemmel bedava online zengin metin editörü (Bölüm-1)

serversistemci | 30 December 2008 15:47

Online zengin metin editörleri olarak bildiğimiz metin editörlerinin, bir web tarayıcısının içerisinde kullanmayı düşünenlere 20 mükemmel bedava online zengin metin editörü.

1. TinyMCE
Tinymce GNU Lisans’ı altında zengin metin düzenleyicisidir. Dağıtımı Moxiecode tarafından sürdürülmektedir ve kullanım olarak son derece özelleştirebilirdir. (Önizleme)

TinyMCE
TinyMCE

2. FCK Editör
Fckeditor en popüler açık kaynak online zengin metin editörlerinden biridir. En iyi HTML düzenleyiciye sahiptir ve kullanıcılar için kolay düzenleme imkânları sunmaktadır. (Önizleme)

FCK Editör
FCK Editör