bildirgec.org

dünya sağlık örgütü hakkında tüm yazılar

H1N1 DOMUZ GRİBİ SALGINI (3)

super hero | 26 October 2009 11:54

DÜNYA ÇAPINDA SAĞLIK ALARMINI HAKLI ÇIKARMAK İÇİN VERİLERLE OYNAMAK

The H1N1 Swine Flu Pandemic: Manipulating the Data to Justify a Worldwide Public Health Emergency adlı makalenin, yazarın izniyle yapılmış çevirisinin devamıdır. Çevirinin 1. kısmına buradan, 2. kısmına buradan erişebilirsiniz.

Aşağıdaki metin kutusunda niteliksel belirteçler kullanılmıştır. 1. gribin yayılması, 2. solunum hastalıklarının yayılması ve 3. sağlık hizmetleri üzerindeki etkileri çizelgelenmiştir.

H1N1 domuz gribinin yayılması sabit belirteçlere göre belirlenmemektedir.

Haritalar incelendiğinde (tablolardaki linklere tıklayın) H1N1’in yayıldığını kesin olarak gösterecek belirli bir kalıp ya da eğilim görülmemektedir.

Bildirimde bulunan birçok ülkede ya bilgi elde edilememektedir ya da veriler belirli bir eğilim göstermemektedir.

Buradaki soru şudur: bu bilgi nasıl olur da belirli bir grip türünün, H1N1’nin yayılmasını teyit etmek için kullanılır.

H1N1 DOMUZ GRİBİ SALGINI (2)

super hero | 25 October 2009 11:35

DÜNYA ÇAPINDA SAĞLIK ALARMINI HAKLI ÇIKARMAK İÇİN VERİLERLE OYNAMAK

The H1N1 Swine Flu Pandemic: Manipulating the Data to Justify a Worldwide Public Health Emergency adlı makalenin, yazarın izniyle yapılmış çevirisinin devamıdır. (1. bölüm burada)

DSÖ’nün 10 Temmuz tarihli kılavuzu, ulusal bazda veri toplama konusunda yetersiz ve eksik bir yapı oluşturulmasına zemin hazırlamıştır. DSÖ’ye üye ülkelerin ulusal hükümetlerinden, H1N1 virüsünün yayılmasına dair verilerde laboratuar testi onayı istenmemiştir.

H1N1 DOMUZ GRİBİ SALGINI

super hero | 22 October 2009 12:42


DÜNYA ÇAPINDA SAĞLIK ALARMINI HAKLI ÇIKARMAK İÇİN VERİLERLE OYNAMAK
– 1

Bu yazı The H1N1 Swine Flu Pandemic: Manipulating the Data to Justify a Worldwide Public Health Emergency adlı makalenin, yazarın izniyle yapılmış çevirisidir.

”Önümüzdeki aylarda, özel ve kamu sektöründeki ortaklarımızla birlikte ve devletin her kademesinde, daha ciddi bir H1N1 virüsü salgını olasılığına karşı daha kararlı bir biçimde hareket edeceğiz. Farklı senaryolara karşı planlar geliştirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Amerikan halkından, kendi hazırlıklarını yaparak ve tedbirlerini alarak etkin bir şekilde katılım göstermelerini rica ediyoruz. Bu, hepimizin paylaştığı bir sorumluluktur.” (ABD Hükümet Rehberi, flu.gov)

”Dünya çapında bir kamu sağlığı tehdidi, emsali görülmedik bir ölçekte yayılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 4,9 milyar doz domuz gribi aşısı düşünmektedir.

Başkan Obama’nın Bilim ve Teknoloji alanındaki danışmanlar kurulu, ”H1N1 salgınını ABD için ciddi bir sağlık tehdidi olarak görmektedir – 1918 İspanyol gribi kadar değil; ama 1976 domuz gribi salgınından daha kötü boyutta.”:

Yeni H1N1 salgın türü önceki grip tehditlerinden daha ölümcül değildir; ancak çok az insan bağışıklık sahibi olduğu için daha fazla insanın etkilenmesi olasıdır.” (Domuz Gribi Aşısını Hazırlayın)

Herşeyiyle domuz gribi virüsü

kekeva | 29 May 2009 12:01

Herşeyiyle sizlere domuz gribi virüsü (Ah1n1) Hakkında bilgiler vermek istiyorum. Öncelikle hastalığın nereden ve nasıl başladığını anlatayım.
Domuz gribi’ nin anavatanı Meksikadır, ilk domuz gribi vakasının ve ölümünün olduğu yerdir.

Virüsün doğuşu domuzlar arasında sürekli değişim gösteren virüslerin insanlara bulaşabilir ve zarar verebilir hale gelmesi ile olmuştur.
Domuzlar arasında her mevsimde grip çeşitleri olmaktadır. Bunlar değişken oldukları için sabit bir önlem alınamamaktadır, ancak tespitler sonrasında ilaç veya başka tedaviler uygulanmaktadır. Domuz gribi virüsüde bu şekilde oluşmuş ve bir insana bulaşarak diğer insanlara bulaşmıştır.

müzik terapisi ve delilik üzerine…

biSGen | 17 January 2009 09:34

george orwell‘in “tek kişilik azınlık olma durumu” diye tanımladığı delilik terimi bir zihinsel hastalık olup tıbbi bir terim olmaktan ziyade hukuki ve kültürel bir terimdir. (kaynak) delilik, terim olarak (tıbbi açıdan) “Akıl hastalığı” (kişinin kalıtımı, çevresi ve geçirdiği ağır hastalıkların etkisinde akıl yeteneklerinin çeşitli şekillerde gösterdiği uyum bozuklukları) olarak tanımlanmış. bir de şöyle bir tanım var:”düşünce , inanış ve davranışları açısından topluluktan farklı olma durumu!” Malum bu yüzyılda herşeyi “standart“laştırıyoruz ya, deliliği de unutmamışız. Neyin delilik, kimin deli olduğunu tescilleyenlere de psikiyatrist diyoruz. Deliliğin “resmi tanımlayıcısı (deliliği tanımlama, sınıflandırma vb)“da, görüşleri tüm dünya ülkelerini etkileyen “amerikan Psikiyatri derneği (apa)“ymiş meğer.

hazır yeri gelmişken şu ilginç bilgiyi de not düşmek istiyorum yazıya. “Geçtiğimiz yüzyılın önemli bir bölümünde, eşcinsellik, “kişilik bozukluğu” olarak kabul görüyordu. Ancak, 1973’te “amerikan Psikiyatri derneği (apa)“, 1990’da ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO), eşcinselliği ’psikiyatrik bir bozukluk’ sınıfından çıkardı.”(kaynak)

Her 10 bin kişiye 14 hekim düşüyor

wowo | 10 December 2008 14:24

Dünya Sağlık Örgütünün ( DSÖ ) Avrupa bölgesinde; türkiye, hekim eksikliğinde ikinci sırada. eksikliğin kapatılabilmesi için her yıl tıp fakültelerinden 14 bin mezun verilmesi gerekiyor ancak 4 bin 500 mezun çıkıyor. DSÖ ortalamaları baz alındığında, Türkiye’deki mezun sayısı Avrupa ortalamasının 3’te 1’i kadar. her 10 bin kişiye 14 hekim, 13 hemşire düşüyor!

2007 dünya tuvalet zirvesi

RfN | 03 November 2007 15:52

Herkesin 2025 yılına kadar tuvalet ihtiyacını uygun koşullarda giderebilmesini sağlamayı amaçlayan dünya tuvalet zirvesinin yedincisi Hindistan‘da yapılıyor.
44 ülkeden uzmanların katıldığı zirvede, BM‘nin herkese sağlıklı koşullar sağlanmasını amaçlayan Milenyum Kalkınma Amacına ulaşılabilmesi yolları müzakere ediliyor.
BM’ye üye tüm ülkelerin kabul ettiği, “Milenyum Kalkınma Amacı”, temiz su tedarik edemeyenlerin sayısını 2015’e kadar yarıya indirmeyi, 2025’e kadar da herkese temiz su sağlamayı öngörüyor.
Dünya Sağlık Örgütünün rakamlarına göre, yarıdan fazlası Çin ve Hindistan’da olmak üzere tüm dünyada 2,6 milyar kişi tuvalet ihtiyacını uygun koşullarda gideremiyor.
Açık alanda giderilen tuvalet ihtiyacı, su kaynaklarının kirlenmesine ve bu yüzden ishal gibi her yıl binlerce kişinin ölümüne yol açan hastalıklara neden oluyor.